Kocsonyát szeretnék főzni életemben először, miből mennyi kell?
Első kérdés, mennyi kocsonyát akarsz főzni, mert a 8 literes fazékban max 3-4 tányér kocsonyát tudsz megfőzni.
Ahhoz viszont elegendő 2-3 köröm, egy kisebb csülök színhús része (csontja + kövérje nélkül!), és akkor már tele is van.
Ha tudnál szerezni akár kölcsönbe is egy 15-20 literes fazekat, és akkor abban 4-5 jégkrémes doboz kocsonyát tudsz főzni... a több is ugyanannyi idő alatt fő meg, mintha csak 1-2 evésre valóval töltöd el az időt.
A 8 literes nem kis fazék.Én 5 literesben főzöm, és lesz belőle 5-6 mélytányérral, úgy, hogy a leve el is lepi. Ez fontos, hogy ne száradjon ki, az esetleg kilátszó húsféle.
2 körmöt, fél húsos csülköt, kb egy kiló fejhúst, és, ha kapok még egy kis bőrkét is teszek bele.
Hidegvízen teszem fel főni az alaposan megtisztított húsokat, és figyelek, nehogy lobogva forrjon fel. nagyon lassú tűzön, gyöngyözve kell főzni, akár a húslevest. Annyi levet teszek a húsra, amennyit csak lehet, vagyis majdnem a fazék széléig. ha az első habját leszedtem, akkor fűszerezem. Egy fej fokhagymát teszek bele, gerezdjeire pucolva. 10-12 szemesborsot, és egy héjas tisztára mosott vöröshagymát is.4-5 órát is hagyom csendesen főzi, fedő nem kell rá, mert keletkezik egy hártyás réteg rajta, ami nem hagyja a túlzott elpárolgást. ha mégis apad a leve, akkor főzés közben forró vízzel lehet pótolni.Keverni nem szabad. a sózással is óvatosan kell bánni, mert az alvadást gátolhatja, ha túl sok a só.A szín, az íz és a látvány kedvééért, kb félidőben teszek bele pár, hasábra vágott sárgarépát is. Egy jókora húsvillával győződöm meg, hogy a húsok teljesen puhák-e.
ha minden oké,akkor leszűröm az egészet, a húsokat , mennyire lehet kicsontozom, és szépen elrendezem mély tányérokba, a sárgarépával díszítve.A lépe öntök egy kispohár kb 1 deci hidegvizet, aztán kanállal leszedem a felesleges zsírt. Utána mégegyszer átszűröm finom szitaszűrőn, és hagyom egy kicsit pihenni. Ezután a maradék zsírt papírszalvétával (néha több is kell )áthúzva a tetején, amennyire lehet zsírtalanítom.
Végül rámerem az elrendezett húsokra, és hideg helyen dermesztem.
Kristálytiszta, átlátszó szokott lenni.
Nekünk egyszerre ennél több nem is kell, mert nem tudnánk megenni.
Ha több személyre akarsz főzni, akkor arányosan növeld a mennyiséget, és, ha kell, persze nagyobb edény is szóba jöhet ilyenkor.
Köszönöm a /hasznos/ válaszokat.
Ha nem lesz túl sok tányérral, az sem gond. Részben csak ketten vagyunk, részben első alkalommal ha véletlen elrontom /pl. kevés hús-nem dermed meg/ legalább nem nagy mennyiséget szúrok el. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!