Leves - hány félét és miket szoktatok fözni?
Érdekelne, hogy ki hányféle levest föz rendszeresen, és mik ezek? Akik sok félét, azok természetesen csak azokat sorolják fel, amik nem a megszokott húsleves - zöldség (karfiol, borsó, krumpli, stb.)leves, hanem amik nem általánosak.
Ez azért érdekel, mert szeretnék többféle levest adni, de a standard leveseken túl nem igazán kerül elö érdekesebb. (A google-t meg tudom használni - mielött elökerül az ezt írogató valaki -, de személyes tapasztalatokat szeretnék kapni.)
Mindenkinek elöre is köszönöm, ha segít.
A hagyományos magyar leveseken kívül szoktunk még krémleveseket: cukorborsó-, sárgarépa-, brokkoli krémleves. Mindegyikek pirított kenyérkockával és reszelt sajttal esszük.
És nem valami agyontejszínezett sűrű krémet kell elképzelni. Azokat nem szeretem, de sokan azt hívják krémlevesnek.
Az első nem tudom mit ért az agyontejszínezett alatt, egy normál krémlevesben 1-2dl tejszín van 1l leveshez az szerintem nem sok. Sok leves pedig akkor igazán finom ha jó sűrű;)
Rengeteg levest szoktunk készíteni de ezek a kedvenceim:
Zsályás sütőtökkrémleves rukkolával vagy pirított kellel, tökmaggal
Fehérboros gorgonzolás burgonyakrémleves
Pesztós-mozzarellás paradicsomkrémleves
Thai zöldséges curryleves
Roquefortos zöldborsókrémleves
Mexikói lime-os bableves
Miso leves
2: Köszi a lepontozást.
Az agyontejszínezetten azt értem, hogy nem is lehet a zöldség ízért érezni, csak a tejszínt. Nyilván nem arra gondoltam, hogy egyáltalán nem lehet bele tenni.
És a túl sűrűt meg arra, hogy ne mártás állaga legyen, hanem attól, hogy krémleves, még leves, nyilván nem olyan, mint egy húsleves, de nem is egy paradicsommártás.
Fokhagymakrémleves
fahéjas-szilvás-almás-meggyes gyümölcsleves (télen)
Málna vagy eper gyümölcsleves (nagyon krémesen,nyáron)
Sajtkrémleves
Francia hagymaleves
kínai Erős-savanyú leves
Minestrone
Nem vagyok leveses, általában olyan leveseket készítek, ami laktató, önálló ebéd is lehet, például marhagulyás, csülkös bableves, csirkeaprólék leves. Ezeken kívül még szeretem a krémleveseket is, mostanában a zeller, sütőtök és a brokkoli a favorit.
Ami kicsit különlegesebb, az nyáron a gazpacho (nyers, hideg paradicsomleves), meg a szoljanka (hússal, kovászos uborkával, olíva és kapribogyóval). Mindkettő nagyon jól hűsít a kánikulában.
Köszönöm az eddigi válaszokat, pár ötletet találtam, ami érdekes.
Meg kérek mindenkit, ne pontozgasson le, minden válasz hasznps. (Kedves elsö: szerintem nem a 2. válaszoló volt a lepontozó, vannak erre "specializálódott" lények ezen az oldalon.)
Ma pl.
- frankfurti leves főztem,
- korábban buggyantott tojásos levest,
- de szoktam vegyes zöldséglevest = mindent bele, amit a nyuszi megeszik! :))
- pirított tészta leves
- gulyás leves
- gölödin leves (=közönséges krumplis-tésztát gyúrsz, és egy kis paprikásos, rántásos leves-alapot készítel, és a begyúrt tésztából kis gombócokat + zöldséget is, belefőzöd)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!