Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Rántott májat hogy melegítsek...

Rántott májat hogy melegítsek meg, hogy ne legyen kemény?

Figyelt kérdés
2016. nov. 21. 11:47
 1/8 anonim ***** válasza:
25%
Mikróban
2016. nov. 21. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 Ignis Subdialis ***** válasza:
49%

Hát, ha az a kérdés, hogy hogyan őrizheti meg azt a csekély vizet, ami benne van még, akkor ugye valószínűleg nem mikróban, ami célirányosan a vizet "nyírja ki" azonnal.

Talán érdemes lehet gőz felett melegítéssel próbálkozni.

Szóval tegyük fel, hogy dobozban, nejlonban vagy folpackkal szorosan letakarva őrizted a májat, vagyis nem száradt ki jobban az elkészítés óta. Én feltennék vizet forrni egy lábasba, ráapplikálnék egy másik lábost/serpenyőt/hőálló tálat, beletenném a májat, s lefedve melegíteném fel, ügyelve arra, hogy az alatta forrásban lévő víz gőze el tudjon távozni, azaz a ráhelyezett edény ne zárja le teljesen az alsó edényt.

2016. nov. 21. 17:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Ez jó ötlet így utolsó.

Mikróban mindig megkeményedett nekem eddig.

2016. nov. 21. 17:58
 4/8 mustafa33 ***** válasza:
66%
Gőz felett a "bundája" egy ragacs lesz. Én grilsütőben soktam, de megteszi a rendes sütő is 150 fok alatt. Ha ropogósan szereted a bundáját akkor ne takard le és fordítsd át, ha puhán akkor takard le alufóliával. Vigyázz, mert ha újra sül, kemény lesz.
2016. nov. 22. 02:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 Ignis Subdialis ***** válasza:
36%

Nem a gőz fölé tartod, hanem egy kellően lezárt edényben teszed a gőz fölé. Mindenképpen el kell zárni a májat, hogy ne tudjon belőle a maradék víz könnyedén távozni, ezért csak úgy csupaszon melegíteni nem célszerű, a mikró meg egyenesen kinyírja, hiszen a mikrohullámok a vízmolekulákat veszik célba és rezgetésük által villámgyorsan felmelegítik őket. Sütőben melegíteni egyszemélyes adagot kicsit "ágyúval verébre", plusz alaposan át kell gondolni, hogy milyen meleg legyen a sütő, miben legyen a máj, meddig melegítsük (a víz forráspontjáig semmiképp, de már alatta is intenzíven párolog, s az 50 fokos ételt már eléggé melegnek érzed).

Abból kell kiindulni, hogy a rántott májban már eleve eléggé kevés a víz, azt valahogy benne kellene tartani. Melegítésnél egyébként az is számíthat, hogy fém vagy kerámia edénybe teszed a kaját, a fém gyorsan felforrósodik és gyorsan kihűl, míg a kerámia képes tárolni a hőt és lassan átadni a tartalmának.

Összességében ez csak főzési tapasztalat, fizika és logika. :) Ez alapján a sütős verzió jó lehet úgy, hogy egy jól átmelegedett sütőbe beteszel egy kerámia mélytányért/ tálat/ bögrét/ müzlistálat vagy valamit ami nem lapos, hagyod átmelegedni, majd elzárod a sütőt, beleteszed a májat az edénybe, lefeded és megvárod, hogy visszahűljön 40-50 fokra a csukott sütőben. Azalatt, hogy a sütő és az edény is hűl, az addig hideg máj szépen melegszik anélkül, hogy intenzíven párologna.

2016. nov. 22. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 Ignis Subdialis ***** válasza:
53%
De ez egy hosszadalmas folyamat, gőz felett időben és energiában is kevesebb.
2016. nov. 22. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Van néhány étel, ami csak frissen elkészítve jó.

Rántott májat, és sültburgonyát csak annyit készíts, amennyit elfogyaszt a család.

Ha kihűl (kimered) hiába melegíted bárhogyan - az élvezeti értéke meg sem közelíti a frissensültet.

(Egy éttermi étlapon nem véletlen a kategória: frissensültek ...)

2016. nov. 22. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Ignis Subdialis ***** válasza:
0%
Látom nem tetszik a fizika és a logika (vagy csak érzelmi alapon bíráltok, de mivel az butaság, tegyük fel, hogy nem). Pedig higgyétek el, a praktikus gondolkodás segíti a túlélést! :D
2016. nov. 23. 07:45
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!