Csak csukából milyen halászlét lehet főzni?
Inkább csinálj belőle csukapörköltet.
A kockára vagy csíkokra vágott halhúst sózzuk be. Ha nem filét használunk, akkor ne feledkezzünk el a beirdalásról, különben nagyon szálkás lesz a hal. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírban kiolvasztjuk. Kivesszük a töpörtyűt, (jó lesz a túrós csuszára) a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük. A tűzhelyről félrehúzva szórjuk meg fűszerpaprikával, vágjuk bele a zöldpaprikát, a paradicsomot és főzzük, amíg megpuhul, tegyük bele a halhúst, öntsük fel egy kevés vízzel. Adjunk hozzá pár gerezd zúzott fokhagymát, erős paprikát, esetleg csipetnyi borsot. Ízlés szerint fél deci vörösbort is önthetünk bele. Amikor félig megfőtt, tegyük bele a haltejet, ikrát. Forrás után 15-20 percnél nem kell tovább főzni.
Köretnek túrós csusza, töpörtyűvel.
A jó halászlé titka:
Csukát asszonyt ne engedj a közelébe!
A csukának van egy jellegzetes szaga és íze, ami elrontja a halászlét. Még a fejét sem szoktuk belefőzni, a csak csukából készült pedig igen rossz ízű lehet. Szerintem.
A már említett elkészítési módokon kívül, nekem a legjobban a meleg füstön pácolt csuka jön be. Ilyenkor csak egyszerűen sózom a halat és 100-120°C fokos bükk vagy akác füstön kb. 2 órát pácolom. Gyönyörű arany színű lesz és az egyébként kicsit fura íze ilyenkor nagyon kellemesen érvényesül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!