Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen fajta halból szoktatok...

Milyen fajta halból szoktatok halászlét főzni?

Figyelt kérdés
2014. okt. 13. 10:18
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Mi Bajai halászlét eszünk. Ponty legtöbbször . de ha van akkor kerül bele néha egy egy szelet csuka vagy szürke harcsa ,ha ezek nincsenek akkor pár db törpeharcsa .

de legtöbbször a pontyból készül.

de főztem már harcsa halászélt is.

Azt pedig többféle halaprólékból paszirozással. majd a végén került bele a szürkeharcsa szelet.

2014. okt. 13. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors választ!

Én is általában kárászból, dévérből, törpeharcsából, pontyból, amúrból főzöm a halászlevet, de sok olyat hallottam már, hogy a pangasius filéből főzik, mert annak nincs "mocsár íze". Szerintem ez hülyeség. A legnagyobb vétek. A cápaharcsát a világ legszennyezettebb folyójában tenyésztik Kínában.

Csak kíváncsi vagyok, hogy csak felénk "divat" ez a filéből halászlét dolog, vagy máshol is.

Várom még a válaszokat!

2014. okt. 13. 10:33
 3/19 anonim ***** válasza:
30%

Feltételezem,h igazi halászlét szeretnél főzni (tehát szegedi típusút)

Az alaplét apró halakból készítsd el, keszeg, kárász, törpeharcsa, stb. (ha a ponty fejét-farkát nem szereted a levesbe -én nem szeretem- akkor az is mehet az alaplébe) de csinálhatod a hiperekben kapható halgerincből is. Ez egy nagyobb hal gerince a rajta maradt kevés hússal. A nagy szálkák miatt könnyebb dolgod lesz a paszírozásnal, de a kevés halhús miatt több kell a megfelelő sűrűséghez.

Az alaplé halait, hagymával, kevés paprikával és még kevesebb paradicsommal (6-8 literhez 1 nagy paradicsom) plusz fűszerekkel, (ha csak pasi társaságnak főzöd, akkor mehet bele 2-3 chilli, vagy macskap@cs) addig főzöd míg a hús lefő a halakról. Ezután egy szűrőn átpaszírozod az egészet. ekkor kapsz egy kellemesen sűrű és ízes alaplét. A levesbe ponty kerüljön, legyen kicsit nagyobb, picivel zsírosabb, mint a rántani való. pl. 2,5-3 kg. A pontyszeleteket (SZELET NEM PATKÓ!) precízen kifilézed, irdalod, átmosod, semmi szálka nem maradhat benne. Ezután kb. 3 ujjnyi széles szeletekre vágod majd az ismét felmelegített (közepes lángon, NE LOBOGJON!) alapléhez adod. A halszeletekkel együtt menjen bele a tej és az ikra is. Ezután már nem szabad kevergetni, csak rázni. A hal korától függően nagyjából 10 perc múlva kész.

2014. okt. 13. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/19 anonim ***** válasza:
100%
Ami kimaradt az előző kommentből, minél többféle apróhalat használsz az alapléhez, annál jobb, tartalmasabb lesz az íze. Persze a legjobb akkor lesz ha körtebográcsban, akácfatűzön készíted ;-)
2014. okt. 13. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
Vegyesen ponty, keszeg, törpeharcsa mindig kerül bele.
2014. okt. 13. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

Mi is ahogy az első válaszoló. Annyit tennék hozzá ,hogy én ettem már tengeri halból hallevest :de az nem halászlé. Abban tonhal ,és még sok zöldség illetve rák volt. Finom volt..

A pangasiusból elképzelhetlenek tartom a magyar halászlét.

Szerintem nem szabad halászlének mondani azt ami tengeri halakból készül. Az ilyen leveseket külföldön zölsdgéses hallevesnek hívják.

A halászlé pedig a magyar halászlé.

2014. okt. 13. 11:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

A mi halászlénknek is a fő alapanyaga a ponty. Természetesen alaplébe belefőzünk más apró halat is, keszeg, kárász, harcsa, ami éppen akad.

A pontyhúst patkó alakban főzzük bele az átpasszírozott sűrű halászlébe. Azért nem kell lepontozni, hogy mifelénk passzírozzák a halászlevet, máshol pedig nem. Ez hagyomány, szokás, ízlés dolga, mindkét módon nagyon finomat lehet főzni, ha valaki tud jó halászlevet főzni.

A bajai, szegedi, egy-egy mítosz, de higgyétek el, hogy az ország bármelyik részében lehet kitűnő halászlét főzni, ha jó alapanyag áll rendelkezésre(csak megjegyzem, hogy ugyanúgy lehet pocsékat is, sajnos voltam már ilyenre vendég... )

2014. okt. 13. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/19 anonim ***** válasza:
0%
Am érdekes (és bocsi a troll hozzászólásomért), a csirkehúsleves csirkéből, a marha- marhából a zöldségleves zöldségből készül.. A citromlé citromból, de a halászlé nem halászból készül...
2014. okt. 13. 13:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/19 A kérdező kommentje:
Köszönjük az értékes hozzászólást Theos! Kár lett volna, ha bennmarad...........
2014. okt. 13. 13:09
 10/19 anonim ***** válasza:
100%

Én a vegyes szegedi halászlében hiszek. Nincs bajom a bajai halászlével sem de az inkább paprikás halleves.


Az alaplé akkor a legjobb ha sokféle halból készül. Ha vásárolod a halat és nincs lehetőséged többfélét venni akkor pontyból javaslom az alaplevet, a halszeleteket pedig harcsából.

2014. okt. 13. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!