Hogyan kell jó tepertőt készíteni?
1. Az edény aljára tejet öntesz, és azzal együtt rakod fel a zsírszalonnát sülni.
2. Mások az edény aljára csak síma vizet öntenek, és úgy indítják a sütést.
Szerintem mindkét variáció jó.
Lényeg, hogy lassú tűzön készüljön, és állandó odafigyeléssel, kavargatva, hogy le ne süljön, le ne égjen a szalonna, vagy libaháj.
Amikor már úgy nézed, hogy nemsokára készen van, akkor javaslom, tésztaszűrővel szedd ki a töpörtőket a zsírból. Akkor biztos, hogy szép, fehér, tiszta zsírod lesz.
De a töpörtőd még azért elbír egy kis sütést, vagyis tepsibe rakod, és bedugod a sütőbe, akkor még sül ki belőle zsír (ezt már ne öntsd hozzá az előzőhöz), és fincsi lesz a töpörtőd is.
Gondolom neked is természetes, hogy a sertés szalonnák, és a bőrös libahájat külön-külön edényben sütöd ki, hogy a kétféle zsírod ne keveredjen.
Vágd fel a kívánt Bőr nélküli zsiradékot egyenletes apró kockákra!
Amikor már fröcsköl magából gőzbuborékokat, akkor a kockákat rakjad egy tésztaszűrőbe, és onnan egy krumplinyomóba, és jó erősen nyomd ki belőlük a zsírt! Fordítsd meg a zárt krumplinyomót, és csurgasd ki belőle a zsírt! Ha sikerül a darabkákat laposra összenyomni, akkor lesz jó a tepertő.
2-es!
Te még nem ettél töpörtőt??? Amit te írsz, hogy még a lelket is préselje ki belőle, a maradékot már a disznónak sem adnám oda, a kinézete miatt, nemhogy finom puha fehér kenyérrel, asztalra tegyem vacsorának!
Kérdező!
Ki nem nyomkodd már a lelket a töpörtőből, ha a sütőben átsütöd, ahogy 1-es válaszomban írtam, akkor abban már nem marad annyi zsír, hogy érdemes lenne az egész töpörtő-készletet agyonvágni ilyen össze-nyomkodós hadművelettel.
Amikor csináltam, 20 literes lábas aljába kb. 2-3 cm magasságban öntöttem vizet, persze akkor a szalonna is kb. a lábas tetejéig ért.
Nem a zsír-literhez, hanem a kisütendő szalonnához, hájhoz mérd a vizet. Annyit tölts alá, hogy addig ne forrjon el alóla, míg a szalonna beindul, és elkezdi kisülni a saját zsírját. Ha kevés vízzel indítasz, könnyen leragad a szalonna és az összes zsírod avas lesz. Ha egy kicsit túlméretezed, majd kisüli magából a vizet a zsír.
Amikor még disznóöléskor az üstben sütöttük a zsírt, akkor is csak annyi vizet (akkor kb. 1 liternyit) öntöttünk alá, hogy a szalonna oda ne kozmáljon. Persze, ha kevéssel indítod, pótolni menet közben lehet, csak oda kell figyelni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!