Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell jó tepertőt...

Petró Dalma 92 kérdése:

Hogyan kell jó tepertőt készíteni?

Figyelt kérdés
Zsírszalonnából és bőrös libahájból is szeretnék készíteni sajnos a sok recept között elbizonytalanodtam hogyan is kell valójában.
2016. okt. 13. 16:25
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

1. Az edény aljára tejet öntesz, és azzal együtt rakod fel a zsírszalonnát sülni.

2. Mások az edény aljára csak síma vizet öntenek, és úgy indítják a sütést.


Szerintem mindkét variáció jó.

Lényeg, hogy lassú tűzön készüljön, és állandó odafigyeléssel, kavargatva, hogy le ne süljön, le ne égjen a szalonna, vagy libaháj.


Amikor már úgy nézed, hogy nemsokára készen van, akkor javaslom, tésztaszűrővel szedd ki a töpörtőket a zsírból. Akkor biztos, hogy szép, fehér, tiszta zsírod lesz.


De a töpörtőd még azért elbír egy kis sütést, vagyis tepsibe rakod, és bedugod a sütőbe, akkor még sül ki belőle zsír (ezt már ne öntsd hozzá az előzőhöz), és fincsi lesz a töpörtőd is.


Gondolom neked is természetes, hogy a sertés szalonnák, és a bőrös libahájat külön-külön edényben sütöd ki, hogy a kétféle zsírod ne keveredjen.

2016. okt. 13. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
71%

Vágd fel a kívánt Bőr nélküli zsiradékot egyenletes apró kockákra!

Amikor már fröcsköl magából gőzbuborékokat, akkor a kockákat rakjad egy tésztaszűrőbe, és onnan egy krumplinyomóba, és jó erősen nyomd ki belőlük a zsírt! Fordítsd meg a zárt krumplinyomót, és csurgasd ki belőle a zsírt! Ha sikerül a darabkákat laposra összenyomni, akkor lesz jó a tepertő.

2016. okt. 13. 17:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

2-es!

Te még nem ettél töpörtőt??? Amit te írsz, hogy még a lelket is préselje ki belőle, a maradékot már a disznónak sem adnám oda, a kinézete miatt, nemhogy finom puha fehér kenyérrel, asztalra tegyem vacsorának!


Kérdező!

Ki nem nyomkodd már a lelket a töpörtőből, ha a sütőben átsütöd, ahogy 1-es válaszomban írtam, akkor abban már nem marad annyi zsír, hogy érdemes lenne az egész töpörtő-készletet agyonvágni ilyen össze-nyomkodós hadművelettel.

2016. okt. 14. 06:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm.Tudnál ajánlani egy nagyjaboli aranyokat kb 1 kg zsírhoz hány dl vízet öntsek és a két különböző zsírnak valóhoz az arányok lehetnek majd egyformák.Te milyen fajta edénybe csinálod mert gondolom az se mindegy.Köszi
2016. okt. 14. 08:46
 5/6 anonim ***** válasza:
73%

Amikor csináltam, 20 literes lábas aljába kb. 2-3 cm magasságban öntöttem vizet, persze akkor a szalonna is kb. a lábas tetejéig ért.

Nem a zsír-literhez, hanem a kisütendő szalonnához, hájhoz mérd a vizet. Annyit tölts alá, hogy addig ne forrjon el alóla, míg a szalonna beindul, és elkezdi kisülni a saját zsírját. Ha kevés vízzel indítasz, könnyen leragad a szalonna és az összes zsírod avas lesz. Ha egy kicsit túlméretezed, majd kisüli magából a vizet a zsír.


Amikor még disznóöléskor az üstben sütöttük a zsírt, akkor is csak annyi vizet (akkor kb. 1 liternyit) öntöttünk alá, hogy a szalonna oda ne kozmáljon. Persze, ha kevéssel indítod, pótolni menet közben lehet, csak oda kell figyelni!

2016. okt. 14. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget.Ne haragudj véletlenül nyomtam arra,hogy nem hasznos a válasz pont a másikra akartam.Nagyon irigyelek olyan jó lehetet disznó öléskor sütni főzni és főleg milyen finomak lehettek:)
2016. okt. 15. 14:33

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!