Ezt mind bele lehet rakni a húslecesbe?
Karfiol
Karalábé
Zeller
Sárgarépa
Fehérrépa
Zöldborsó
Krumpli
Paradicsom
Paprika
Petrezselyem
Csirkecomb
Pár szem egész bors
Só
Cérnametélt
Krumpli, karalábé, karfiol, borsó kimaradhat, de egy egész, szép vöröshéjú hagyma, beleszúrva egy szegfűszeget, mehet bele.A többi, amit írtál, mind fontos és finom a húslevesbe.
Emellett, ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagyma is mehet bele.
Petrezselyem, csokorba összekötve (zellerzöld is ), nagyon finom ízt ad a húslevesnek.
A kurkuma is hasznos, ha nagyon hóka, bolti húsból készül a leves, de nagyon módjával, mert nagyon fog, és akkor már természetellenes színűvé is válthat.
Amit felsoroltál, mehet bele, de csak mértékkel, különben zöldségleves lesz belőle.
HIDEG vízben tedd fel a húst főni, pár szem borssal, sóval, egy kicsi fej hagymával, egy KICSI gerezd fokhagymával. FÉL kisebb paprika és egy KICSI paradicsom.
Lassan főjjön, éppen csak gyöngyözve, mert zavaros lesz.
Feljön a habja a tetejére (barna színű hab) ezt leszeded róla.
Amikor félig puha a hús, Jöhet bele a zöldség. Mértékkel, mert nem húsleves íze lesz, hanem zöldségleves íze!
Én külön szoktam sós vízben kifőzni a tésztát.
Ha megmarad másnapra, a hagymákat feltétlenül vedd ki, attól megsavanyodik a leves. Érdemes külön eltenni a zöldségeket kicsi levessel és külön a többi levet, megint csak amiatt, hogy megmaradjon a húsleves íze.
Ha megfőtt a comb félpuhára, rántott húsként elkészítheted főételnek, igen zamatos hús lesz belőle. A levesben meg ott az íze.
Mindenki másként készíti.
Én sárgarépát, petrezselyemgyökret, zellert, hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát teszek bele. Na meg a húst.
Ami tyúk vagy marhahús, és ha van, velőscsont.
Persze, mostanában gyakrabban főzök csirkéből, ami amolyan "gyors húsleves", egy óra alatt megvan, nem az igazi, de azért finom.
Mindet belerakhatod, persze az arányok és az időpont nem mindegy.
Először főzd fel a húst (a csirkecomb nem elég, kell hozzá valami erősebb és cupákosabb hús is, karajcsont pl.) vízzel és sóval. Utána habozd le, mehet bele a szemes bors, ha van, akkor sáfrán, szerecsendió.
Ha csirke van benne, akkor lehabozás után egyből mehet bele a megpucolt répa, fehérrépa, zeller, karalábé, el fél zöldpaprika, negyed paradicsom, egy kisebb fej hagyma egészben. Fontos: a teljes zöldségmennyiség ne legyen nagyobb, mint a hús mennyisége, különben zöldséglevest kapsz, és nem húslevest. Kiló húshoz kiló zöldség elég. Nagyon lassú tűzön főzd.
Rendes húsleveshez kell pár óra 4-5-6, hogy megfőjön, csirkénél elég 2-3 óra is persze. Nem baj, ha szétesik a hús. Kb. egy órával a vége előtt tehetsz a levesbe kumplit egészben, nem szétfövőt válassz. Fél órával a vége előtt beletehetsz borsót is, de készülj fel arra, hogy jelentősen rontja majd az eltarthatóságot. 2-3 nap alatt meg kell enni az egészet, különben a borsótól megbuggyan a leves hamarabb, mintha kihagynád.
A cérnametéltet külön főzd ki, és külön tálald hozzá. Nem szabad beletenni, mert csak szétmállik, és megbuggyan tőle a leves.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!