Akinek van egy jól bevált (egyszerű) halászlé receptje az megosztaná velem?
Csinálsz egy paprikás pörkölt alapot, beleteszed a halakat, sózod, dobsz bele halászlékockát.Amikor megfőtt, átpaszírozod(szűrőn átnyomkodid a halat), aztán ha ez megvan, beleteszed a halszeleteket, és megfőzöd.
Sok sikert:)
Mindkettő nagyon egyszerű.
Persze ezek minőségben messze vannak akár a bajai, akár a tiszai halászléhez.
Ha csak az a lényeg, hogy hal legyen + valami lé, akkor a fenti módszerek arra tökéletesek.
Ahogy én csinálom. egyszerű, nem bonyolult. Kb másfél-2 kilós , lehetőleg nyurgapontyból szoktam, és kb fél kilónyi apróhalból (kárász, törpeharcsa, keszeg stb )
persze ami akad a horogra :) a párom készíti konyhakészre, ezzel nincs is gondom. A ponty feje, farka, uszonyok, a farokrészi hús, amig nem éri el a patkó alakot és halbelső kerül az apróhalakkal együtt az alaplébe.Annyi víz megy rá, ami jól ellepi.Ikrát , tejet félreteszem. a patkókat finomab besózom.
az alaplébe teszek 3-4 jókora fej hagymát félkarikára vágva, sót, és elkezdem főzni. Amikor már kezd a fej szétesni, akkor teszek bele 3-4 ek. minőségi-lehetőleg házi- pirospaprikát.Ezután már érezni a finom halászlé illatot.
ha teljesen megfőtt, akkor először tésztaszűrőn leszűröm, kézzel kiszedem a nagy csontokat, szálkákat, majd a maradékot, a lével mindig öblögetve átpasszírozom.
A sűrű levet , hogy selymesebb legyen a lé, botmixerrel még átjáratom.
visszateszem főni, és amikor gyöngyözve lassan forrdogál, akkor mennek bele a halszeletek.nagyon lassan kell főzni kb 15 percig, nehogy szétessenek.
Utána kóstolás, a só miatt, ha kell utánsózom.
Semmi idegen zsiradékot, sem ízfokozót nem teszek bele, mégis sűrű és nagyon finom.
Csípőspaprikát nem főzök bele, ez családtagonként változó, hogy ki tesz bele, vagy sem a sajátjába.
Én mindig passzírozom, de tiszteletben tartom a bajai típusú halászleveket is, ez teljesen szokás és ízlés kérdése.
Attól, hogy nem bajai az enyém, szoktam közkívánatra gyufatésztát is kifőzni mellé, mert szeretjük vele.
Bajai ponty halászlé
1 kg tisztított, 3cm-es szeletekre vágott lesózott halhoz , kell 2 fej vöröshagyma,1 gerezd foghagyma, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 evőkanál őrölt paprika
Felforralom a vizet,ha forr beledobom az apróra vágott hagymát, paradicsomot, paprikát, fokhagymát ha felforrt 2 percig forralom, beleteszem az őrölt paprikát, ha felforrt mehet bele a fej,farok és a halcsont.
25 percig főzöm,ekkor teszem bele a halszeleteket és 18 percig forralom.
A levet a tésztával tálalom és külön tányéron a halszeleteket.
Köszönöm a részletes leirást..
Remélem sikerül összehoznom.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!