Hogyan készül a házi sajt?
Sajnos ha pár nappal hamarabb irtad volna ki a kérdést akkor utána tudtam volna érdeklődni..Úgyanis nagyimnál voltam a hétvégén és ő szakértő a felsoroltak elkészitésében...
Bocsi az off-ért.
"Az 5 liter tejet felforraljuk és 1 evőkanál sót beleteszünk, így főzzük 2 percig.
Utána 1,5 deciliter 10 %-os ecetet hozzáadunk és még 2 percig főzzük.
Az ecet összerántja a tejet és az így kapott anyagot szűrjük majd le.
Ezután következik a sajtkészítés házilag következő fázisa a szűrés.
Itt a savó eltávolítását kell elvégeznünk, amit úgy csinálunk hogy a tetra pelenkába beleöntjük a felforralt alapanyagot.
Ezután felkötjük egy madzaggal a konyhaszekrény fogantyújára, és egy tálat teszünk alá hogy a savó abba belecsöpöghessen.
Ez kb. 15 perc."
Egy jó tanács az ecet legyen jó minőségű, és csak akkor tedd bele amikor már forr, kecske tejből csináltam így sajtot.
A túróhoz meg kell aludnia a tejnek ez 1-2 nap, szobahőmérsékleten, utána tedd fel főni, amikor felforrt szűrd át egy konyha ruhán, vagy agy textil pelenkán, majd akaszd fel kicsepegni. ha forrón szűrőd le édesebb lesz a túró (én ezt szeretem) ha hagyod kihűlni a fazékban akkor savanykásabb.
Egyszer csináltam vajat is, a tehén tejet lehűtöttem a tetejére feljött a tejszín, leszedetem és felvertem, botmixerrel, sokkal hamarabb megvan mint rendes habverővel. Elég sokig kell keverni, amikor picit sárgásabb és keményebb állagú akkor jó. Vmi isteni íze lesz.
A tejföl pedig a leszedett tejszín.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!