Mit jelent ha valaki nem tud főzni?
Nem igazán értem, hogy ez mit jelent "nem tud főzni". Mármint azt nem értem mit nem tud? Egyáltalán mikor tud valaki főzni?
Fejből mondjuk 50-100 féle dolgot tudok, recept alapján meg lényegében akármit, akkor én most tudok vagy nem?
Most ez így nem tudom hogy jutott az eszembe majdnem éjfélkor :D de komolyan nem értem. Szóval ha ti értitek akkor elmagyarazhatnátok.
(Ja és nem tudom, ez így jó kategória e, ha nem akkor jelentsétek, hogy rosszban van)
Najo :D
Hát figyelj, nekem az anyósom nem tud főzni. Most komolyan, én jobban főzök (18)... olyan alapvető dolgokat készít (ÉS EHETETLEN) hogy az valami botrány...
Én is ki vagyok akadva. Igaz, hogy gyakran elsózom pl az ételt vagy korábban kiveszem sütőből, félek hogy odaég.. de ha szar nem csinálom istenem...
Szerintem foglalkozás kérdése kit mennyire érdekel hogy mit készít...
Szerintem is foglalkozás kérdése úgymond, na meg amit az első írt, hogy ráérzés a fűszerezésre.
Anyukám rettentően jól főz, el vagyok kényeztetve, de barátom anyukája eddig akármit csinált, szörnyű volt.
Pl. a sima rizs köretnek nála olyan, hogy egyszerre kemények a szemek, de mégis ragacsos. Meg pl tele van szórva vegetával, az az ízesítés.
Vagy pl. bolognai spagetti. A szósz össze van keverve a tésztával, ami ezáltal el van ázva, de szósz valahogy még sincs rajta, mert ugye beszívta. Eszébe sem jut külön tenni amúgy.
Én úgy ahogy tudok főzni, nem mondanám, hogy igen, de azt sem, hogy nem, mert eddig amihez hozzáfogtam sikerült is, kivéve néhány esetet a rántással, na azt még gyakorolnom kell :D Nincs megadva ugye pontos arány, mennyi liszt/olaj/víz, ezért nehezen találom el.
De én ezt sem értem :D miért főz valaki szart. Ráadásul mindig..mert nyílvan énis, meg mindenki rontott már el valamit..de amikor valaki csak rosszat tud csinálni..fel sem tudom fogni :D
Ha nem megy fejből, akkor ott a recept..levan minden írva mit, hogy kell.
Ne is mond..amikor valaki csak vegetát használ mindenre...felnégyelném :D
Foglalkozás kérdése...igen de nem zavarja ha szar amit eszik? Vagy mi?
Nem kell fejből fújnod 20ezer receptet (nem véletlen van a mamáknak is receptes füzetük stb. - én is kinyomtatom a szépen összeszerkesztet recepteket s rendeztem összefűzéssel s azt lesem)
A lényeg, hogy el tudjad készíteni, látszik egy idő után a rutin a fogásaidon.
Anno mivel nem adatott lehetőség, hogy tizenévesen próbálkozzak (ne legyen elbaszva s menjen a kukába) ahogy külön mentem egyből neki álltam s bele is jöttem :)
Van, akinek egyszerűen semmi érzéke hozzá.:-) Teljes receptkönyvet szerintem se kell fejből fújni, de azért az sokat segít, ha tisztában vagy az alapfogalmakkal, ismered a fűszereket, van rutinod, és már a recept olvasásakor el tudod képzelni az ételt, még az ízét is, azonnal tudod picit variálni is a saját ízlésedre.
Egyik barátnőm annyira nem tudott főzni (34 évesen), hogy el kellett magyaráznom, mi a rántás, a habarás, mikor, hogyan és miért tesszük az ételbe, fogalma nem volt a fűszerekről se. Máig emlegetjük az első bablevesét, amit a telefonos segítségemmel főzött, majd a szomszédasszonya segítségével fejezett be.:-) Aztán az idők során egész jól belejött, szeret is néha finomakat főzni a családnak, azt hiszem, talán ez a motiváció a legfontosabb.
Azt nem vagyok hajlandó elhinni, hogy egyébként átlagos, normál (nem csökkent, nem sérült) értelmi szinten lévő emberek nem tudnak megtanulni alakpető dolgokat.
Szerintem sok jön abból, hogy egyszerűbb elmarháskodni vagy elbénázni, nem odafigyelni, nem átgondoltan csinálni.
A legnagyobb séfek nyilván nem 100%-ban receptből főznek, de szerintem azt kellene megértetni az emberekkel, hogy a főzés ugyan az, mint bármi más; ha előre átgondolod, tudod, hogy mi jön, kéznél annak a dolgok, rendezett vagy, akkor menni fog.
Pl. nekem fura hogy baromi sokan a teljes recept figyelmes elolvasása nélkül nekiállnak főzni. Alapvető, hogy tudod, mi után mi jön, melyik alapanyagot mikor kell beletenni, stb.
A másik dolog; tapasztalatlan szakács NE helyettesítgessen saját kútfőből új receptnél. Ez sem egyértelmű sokaknak. Nyilván nem fog sikerülni.
Annyi kellene, hogy a főzést, ami egy hétköznapi képessség, úgy közelítsük meg, mint minden mást. Az alapoktól, gondosan, figyelmesen, nem csak bele a közepébe. Felkészülve, rendezetten. Ennyi.
Nem arról van szó, hogy nem tud, hanem hogy nem akar. Nem érdekli, nem talál benne örömöt, hát vagy nem csinálja, vagy osszecsapja, aztán reméli, hogy ez volt az utolsó eset.
A főzni tudás pedig nem x számú recept fejből való ismeretét jelenti, hanem a technikai ismeretet: hogyan kell a húst vágni, milyen suritesi módok vannak, hogyan kell a zöldségeket elokesziteni, stb.
Szerintem több szintje van a főzni nem tudásnak. Van pl az aki megrekedt a virsli/szalámis szendvics szinten. Ők akiket nem is érdekel a dolog, így ehetik azt, amit más főz. Van az a szint, aki megfőz mindent, de ehetetlen szar lesz a végeredmény. Ők azok, akik ésszel főznek és nem szívvel.
Én nem tartom magam nagy szakácsnak, de állítólag finomakat csinálok. Recepteket nem nagyon jegyzem meg, viszem a laptopot a konyhába és onnan főzőcskézek. Főzeléket még sosem csináltam, de már sütöttem kacsát. Sokszor van, hogy bújom a netet valami új receptért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!