Hogy készül a dobostorta teteje?
Állítólag egy pici ecetet kell beleönteni. Én egyszer próbáltam, rettentően elkezdett sisteregni tőle a cukorszirup, kicsit nehezebben szilárdult meg, de nekem még így sem sikerült szépen felvágnom :-(
Remélem jön majd egy hozzáértő :-)
Mielőtt megszilárdul be kell rajta vagdosni a szeleteket, és úgy tudod majd szeletelni. Semmi nem kell bele.
A legfinomabb dobostortát cukrász nagypapám süti, ha kéred elküldöm a teljes receptet, de a tető elkészítését bemásolom:
Tető elkészítése
Két hosszú kést előkészítünk. Az egyiket margarinnal megkenjük, a másik, száraz pengéjű késsel kenjük majd egyenletesen el a felolvasztott cukrot. A maradék 17 dkg cukrot száraz edényben feltesszük a tűzre olvadni és száraz fakanállal lassan keverjük. Ha teljesen felolvadt, aranysárga színű, csomómentes, az egészet ráöntjük az előre elkészített dobos lapra és száraz késsel gyorsan, egyenletesen elkenjük. Vigyázzunk, hogy a kézhez ne érjen, az olvasztott cukor 130-150 °C fokú és súlyos égési sérülést okoz. A szétkenés után azonnal a kívánt mennyiségre osztva bejelöljük úgy, hogy a cukor réteget a tésztáig átvágjuk a margarinnal bekent késsel. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlés után ezt tesszük a betöltött tortára.
Küldöm.
Ez egy nagyon régi recept, nagypapám az 1946-os füzetéből írta ki nekem, amit a cukrásziskolában írt. :)
Dobostorta
Hozzávalók: 8 tojás, 68 dkg cukor, 20dkg liszt, 35 dkg vaj (NEM MARGARIN!!), 4 dkg kakaó, 1 cs. vaníliás cukor, 6 dkg dióbél
Tortamassza készítése
Külön verjük fel a 8 tojás sárgáját 8dkg cukorral, majd a 8 fehérjét is a 8dkg cukorral. A két masszát egybe keverjük és ebbe 20 dkg lisztet bekeverünk fakanállal. A massza felverése előtt a sütőpléhet megkenjük margarinnal, majd vékonyan belisztezzük. Ha kerek tortát akarunk csinálni, akkor a tortakarikával bejelöljük a pléhen a helyét. 6 lapot kell kikenni és megsütni. Szögletes tortánál 2 kikent és belisztezett lefelé fordított pléhre kenjük a masszát. Közepes hőfokon a sütőben világosra sütjük. Kihűlés után egy hosszú pengéjű késsel alávágunk. Pléhenként 3részre vágjuk a lapot. Így 6 db-lapunk lesz. Ebből a legszebb legsimább lapra kenjük a karamell cukrot, ez lesz a tető.
Tető elkészítése
Két hosszú kést előkészítünk. Az egyiket margarinnal megkenjük, a másik, száraz pengéjű késsel kenjük majd egyenletesen el a felolvasztott cukrot. A maradék 17 dkg cukrot száraz edényben feltesszük a tűzre olvadni és száraz fakanállal lassan keverjük. Ha teljesen felolvadt, aranysárga színű, csomómentes, az egészet ráöntjük az előre elkészített dobos lapra és száraz késsel gyorsan, egyenletesen elkenjük. Vigyázzunk, hogy a kézhez ne érjen, az olvasztott cukor 130-150 °C fokú és súlyos égési sérülést okoz. A szétkenés után azonnal a kívánt mennyiségre osztva bejelöljük úgy, hogy a cukor réteget a tésztáig átvágjuk a margarinnal bekent késsel. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlés után ezt tesszük a betöltött tortára.
Krém elkészítése
35 dkg cukrot és egy csomag vaníliás cukrot kb. 1,5 dl vízzel szirupnak felfőzünk egy habüstben, majd a tűzről levéve 5 dkg vajat a tetejére téve teljesen kihűtjük. Ezután a megmaradt vajat beletéve habosra keverjük habverővel. 4 dkg kakaót kb. 6-8 dl vízzel felfőzzük és kihűtjük, majd a kikevert vajkrémhez hozzákeverjük habverővel, és ezzel betöltjük a dobos lapokat, majd az oldalát is bekenjük és a ledarált dióbéllel bepanírozzuk. A kész dobostortára tesszük az elkészített és kihűlt dobos tetőt. Ez díszíthető. Dermedés után forró vizes késsel felszeleteljük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!