Tortaszakertok, valaki tud segiteni?
Szoval lelkes amator vagyok torta keszitesben azaz nem annyira amator, kb 10 torta mar sutottem eletemben (talan kicsit tobbet is) de a piskotam soha (ertsd: soha) nem emelkedik meg. Van egy 18 centis tortaformam es egy centis lapok lesznek belole, a multkor mar annyira ideges voltam, hogy csak rohogtem kinomban.
Mindig mindent eloiras szerint kovetek, izre nincs is vele baj, de akarhany receotet kiprobaltam egyszeruen az egesz ugy nez ki mint egy szomoru palacsinta. Legkeverses sutom van, de a suto jobb oldalan mintha kicsit jobban sutne mint a bal oldalon, van ennek jelentosege?
Masreszt mindig pupos lesz, mint valami bugocsiga, ezen hogy lehetne segiteni?
Hogy tudnek emeletes tortat csinalni, itt konkretan magas
piskota tortara gondolok? Mit rontok el?Mindig szaraz elesztot hasznalok, ritkan teszek bele sutoport, mindig kivajazom a format alaposan, a tojasokat is helyesen valasztom el, de a tapasztalatom az, hogy minel tobb tojast hasznalok a vegeredmeny annal rosszabb lesz es izre is szaraz, izetlen az egesz.
Meg az eletben nem tudtam magas, egyenletes piskotat sutni es mar lisztet valtottam mert azt hittem, hogy az a baj (kesobb kiderult, h ez a liszt izben massziv kulonbseget hoz ki, sokkal finomabb ugyhogy megtartom:-)))vajbol Lurpak...szoval nem tudom mi a manot tudnek meg mashogy csinalni:-(((
Van aki azt tanacsolta, hogy tamasszam ki a suto ajtajat resnyire egy villaval, de eztmeg nem probaltam, nem hangzik meggyozonek:-))Az aposomnak szeretnek szulinapjara egy emeletes tortat csinalni kivul vanilia kivonat, belul csoki de egyszeruen fogalmam sincs a dologrol.
Koszi minden tippet es segitseget:-)
Élesztő nem kell bele - gondolom, ezt írták már páran.
Lisztből a rétesliszt vagy a süteményliszt a javasolt, és én egy részét keményítővel helyettesítem (negyedét-harmadát). Ahány kanál liszt (liszt-keményítő), ugyanannyi tojás, és ugyanannyi kanál cukor kell bele.
A lisztet sütőporral elkevered, aztán a cukorral és a tojássárgájával habosra kevered, a végén megy bele a kemény habbá vert fehérje.
Előmelegített sütőben kell sütni, és nem légkeverek, csak sütöm simán, a légkeverő szárít meg pirít, az ide nem pont nem kell. 180 fokon lehet sütni úgy 25-30 percet, vagy többet is, meglátod, hogy alakul. Ha kész, hagyd a lekapcsolt sütőben hűlni, mert ha hirtelen kiveszed, és még nem teljesen szilárd belül a szivacs, képes összeesni.
Koszonom mindenkinek a valaszokat, csinaltam roluk egy screenshot ot es kiprobalom az osszeset, most ez lesz a piskota recept konyvem:-))!
Az egy hozzaszolonak, igen a gyirhatosagot elirtam azt a linzer tesztara ertettem:-))
Cukrász vagyok.
Alap piskóta recept egy 16 szeletes tortához :
- 6 tojás
- 120 g liszt
- 120 g cukor
- esetleg kb 5 g sütőpor, de ez elhagyható
A sütőt előmelegíted 170 - 180 fokra. A tojásokat kettéválasztod, a sárgáját a cukor felével fehéredésig habosra kevered. A fehérjét még cukor nélkül addig vered, míg majdnem teljesen kemény lesz, majd a maradék cukorral kemény habbá vered. Először a fehérjéből egy keveset átteszel a sárgájába, kevered, lazítod vele. Majd egyben az egész fehérjét hozzáöntöd a sárgájához, rászitálod a lisztet ( én a kimérésnél is szitálom, így kétszer lesz átszitálva ). Érdemes beszerezni egy szilikon lapátot, ezzel belülről kifelé haladva körkörösen egy irányba addig kevered óvatosan, míg homogén nem lesz. Ez a legnehezebb része, ha itt összetöröd a tojáshabot, a piskóta nem kel meg. Ha kész vagy, azonnal átöntöd az alul kivajazott, lisztezett karikába,és mehet a sütőbe. Én a púposság ellen a massza szélét rákenem a karika peremére, tehát egy mélyedés lesz a közepén, így ha púposodik, szintben lesz. ha mégis púpos, sütés után fordítsd fejre egy lisztezett felületre.
Élesztő soha nem kell a piskótába! A felvert tojáshabba került levegőtől nő meg a térfogata, ezért van, hogy a sütőpor is elhagyható. Ha mégis sütőporral csinálod, azt a lisztbe szitáld bele, keverd össze, így keverd a masszához.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!