Tortaszakertok, valaki tud segiteni?
Szoval lelkes amator vagyok torta keszitesben azaz nem annyira amator, kb 10 torta mar sutottem eletemben (talan kicsit tobbet is) de a piskotam soha (ertsd: soha) nem emelkedik meg. Van egy 18 centis tortaformam es egy centis lapok lesznek belole, a multkor mar annyira ideges voltam, hogy csak rohogtem kinomban.
Mindig mindent eloiras szerint kovetek, izre nincs is vele baj, de akarhany receotet kiprobaltam egyszeruen az egesz ugy nez ki mint egy szomoru palacsinta. Legkeverses sutom van, de a suto jobb oldalan mintha kicsit jobban sutne mint a bal oldalon, van ennek jelentosege?
Masreszt mindig pupos lesz, mint valami bugocsiga, ezen hogy lehetne segiteni?
Hogy tudnek emeletes tortat csinalni, itt konkretan magas
piskota tortara gondolok? Mit rontok el?Mindig szaraz elesztot hasznalok, ritkan teszek bele sutoport, mindig kivajazom a format alaposan, a tojasokat is helyesen valasztom el, de a tapasztalatom az, hogy minel tobb tojast hasznalok a vegeredmeny annal rosszabb lesz es izre is szaraz, izetlen az egesz.
Meg az eletben nem tudtam magas, egyenletes piskotat sutni es mar lisztet valtottam mert azt hittem, hogy az a baj (kesobb kiderult, h ez a liszt izben massziv kulonbseget hoz ki, sokkal finomabb ugyhogy megtartom:-)))vajbol Lurpak...szoval nem tudom mi a manot tudnek meg mashogy csinalni:-(((
Van aki azt tanacsolta, hogy tamasszam ki a suto ajtajat resnyire egy villaval, de eztmeg nem probaltam, nem hangzik meggyozonek:-))Az aposomnak szeretnek szulinapjara egy emeletes tortat csinalni kivul vanilia kivonat, belul csoki de egyszeruen fogalmam sincs a dologrol.
Koszi minden tippet es segitseget:-)
Piskóta recept:
6 tojás
3 teáskanál citromlé
37 dkg cukor
30 dkg cukor
1,5 dl olaj
1,5 dl víz
1 csomag sütőpor
1.) A sütőt 180 fok nem légekeverésre
Utolso ahol egyertelmu a problema, direkt a tortaforma melle tettem, igy latszik a katasztrofa:-)))
Koszi a recepteket akkor ezeket kiprobalom, tok fura, hogy itt egy rovid recept jobban mukodik, mint egy fozos oldalon egy bonyolultabb verzio.
A videoval egyetertek, a ferjemnek is keszitek a szulinapjara torta es mar kineztem az egy Elmo torta lesz a Sesame Street-bol, a diszites miatt nemi kihivas:-)))
Szia, en cukrasz tanonc vagyok. Rengeteg torta es sutemeny receptjet ismerem.
En 1 tortahoz 2 lapot sutok, a receptem 1 laphoz valo ( amit meg kette vagok es igy negyet kapok)
Recept: 5 tojast szetvalasztok a sargajat 6 evokanal cukorral habverovel felvetek
Folytstom: habverovel felverek, a feherket kulon egy csipet soval szinten kemeny habba verek.
6 kanal lisztet fel csomag sutoporral elkeverek.
A felvert feherjehez elsonek a sargajat majd a lisztet forgatom bele.
150 fokon - also felso sutes, elomelegitett sutobe kb 25-30 perc.
Csak a forma aljat vajazom-lisztezem.
25 percig nem nyitom ki a suto ajtajat.
Bocs folytatom
Tehát sütő 180 fok alsó-felső sütés
2.) a lisztet a sütőporral átszitáljuk
3.) A tojásfehérjét néhány csepp citromlével keményre verjük
4.) A tojás sárgákat a cukorral,citromlével habosra keverjük, apránként hozzáadjuk az olajat és a vizet
5.) A tojássárgás keverékhez adjuk a lisztes keveréket,majd óvatosan a kemény habot.
6.) 2 db 20 cm-es az alján sütőpapiros tortaformába elosztjuk és egyszerre , tűpróbáig sütjük.
A sütőből kivéve leforditjuk és 15 percig pihentetjük.
Én is puritán piskótát ismerek és készítek, nincs benne se víz, se hozzáadott zsiradék, se sütőpor (sok tojásos sütikbe teljesen felesleges, tapasztalataim szerint). Cukorféle se mindig, létezik sós piskóta is... S liszt helyett mindenfélét használok, de azért próbáltam "normális" (nekem tk tönköly) liszttel is már, az nagyon szép, magas és finom lett, de azért a többi gabona, álgabona, más keményítő, magliszt, olajos mag, rost és részben a liszt helyett kakaópor is működik. Csak nem egyformán magasak, pl. a mák nagyon lenyomja... :D De a keményítődúsak többnyire igen szépek, pl. a rizslisztes különösen kis pufi szokott lenni, ugyanúgy, mint a búzalisztes. Úgyhogy nálam a piskóta a gyors, egyszerű, elronthatatlan süti... Még a tojásfehérje és a tojássárgája aránya is felborítható, az sem zavarna, csak ízre persze más.
Anyámnak néha nem sült át a piskótája (ugyanolyan alapreceptet használt, mint én), de 99%-ban neki is gyönyörű lett, akármilyen sütőben, 10-12 tojásból (én mindig vékonyabbakat sütök minisütőben, 4-6 tojásból, remekül s hamar megsül)... A sok tojásos piskóta jó tojásból finom, semmiképp nem ízetlen, száraz is csak akkor, ha agyonsütjük vagy később megszárad...
Púposodni nekem a sütőporos/szódabikarbónás dolgok szoktak, tipikusan a tojáshabosak, amikbe szerintem nem is kell efféle, de az ember néha elrontja, ha még nem sokszor csinálta...
Úgyhogy sajna mást nem tudok mondani, csak hogy az egyszerű, nagyon tojásos recept nálunk évtizedek óta bevált, én azzal próbálkoznék. Viszont tudom, hogy rengetegféle recept van s amiket te próbálsz, kérdező, azok is beváltak másoknak, nem tudom, neked miért nem.
11/18 és 15/18 vagyok.
Most látom hogy hiba csúszott a receptbe
Helyesen
37 dkg liszt
30 dkg cukor
Ez egy angol piskóta recept ,nem esik össze nem szárad ki,nagyon jól szokott sikerülni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!