Tortaszakertok, valaki tud segiteni?
Szoval lelkes amator vagyok torta keszitesben azaz nem annyira amator, kb 10 torta mar sutottem eletemben (talan kicsit tobbet is) de a piskotam soha (ertsd: soha) nem emelkedik meg. Van egy 18 centis tortaformam es egy centis lapok lesznek belole, a multkor mar annyira ideges voltam, hogy csak rohogtem kinomban.
Mindig mindent eloiras szerint kovetek, izre nincs is vele baj, de akarhany receotet kiprobaltam egyszeruen az egesz ugy nez ki mint egy szomoru palacsinta. Legkeverses sutom van, de a suto jobb oldalan mintha kicsit jobban sutne mint a bal oldalon, van ennek jelentosege?
Masreszt mindig pupos lesz, mint valami bugocsiga, ezen hogy lehetne segiteni?
Hogy tudnek emeletes tortat csinalni, itt konkretan magas
piskota tortara gondolok? Mit rontok el?Mindig szaraz elesztot hasznalok, ritkan teszek bele sutoport, mindig kivajazom a format alaposan, a tojasokat is helyesen valasztom el, de a tapasztalatom az, hogy minel tobb tojast hasznalok a vegeredmeny annal rosszabb lesz es izre is szaraz, izetlen az egesz.
Meg az eletben nem tudtam magas, egyenletes piskotat sutni es mar lisztet valtottam mert azt hittem, hogy az a baj (kesobb kiderult, h ez a liszt izben massziv kulonbseget hoz ki, sokkal finomabb ugyhogy megtartom:-)))vajbol Lurpak...szoval nem tudom mi a manot tudnek meg mashogy csinalni:-(((
Van aki azt tanacsolta, hogy tamasszam ki a suto ajtajat resnyire egy villaval, de eztmeg nem probaltam, nem hangzik meggyozonek:-))Az aposomnak szeretnek szulinapjara egy emeletes tortat csinalni kivul vanilia kivonat, belul csoki de egyszeruen fogalmam sincs a dologrol.
Koszi minden tippet es segitseget:-)
Tojásokat gőz fölött felvered kemény habosra a cukorral, belekeversz fele annyi kanál vizet ahány tojásból készíted, és beleszitálod a lisztet.
Élesztő NEM kell bele.
A formának csak az alját kened ki, miután beleöntötted a piskótamasszát a formába, a szélein kicsit felhúzod. Sütőajtót összesen 2szer nyitod ki: mikor beteszed, és amikor kiveszed a sütit.
Koszi mindenkinek a valaszokat, szoval:
En internetes fozos sutos oldalakrol gyujtom a receptet, sztem mindenki ismeri oket. Altalaban azt a receptet csinalom meg ami a legtobb pozitiv kommentet kapta es meg egy olyan sem olvastam, h ne kellett volna bele vaj es eleszto. De akkor mitol emelkedik meg?Marmint ha nincs benne eleszto? Elvileg a lisztem self raising, de ebben nem vagyok biztos, konkretan liszt gyujtemenyem van, 11 fele liszt van megbontva a szekrenyemben mert azt tesztelgetem, h melyik jo:-)))
Katasztrofa:-)))
Oke de akkor hallgatok ratok, se eleszto, se egesz kikenes, se vaj....
A legutobbiban volt eleszto, vaj, liszt, sutopor es 10 sargaja es feherje elvalasztva (ez utobbi habban kikeverve). En a habot egy csipet soval keverem ki (lehet h ez a baj?:-)), a sutot altalaban 180 fokra allitom, ha a receptben eloirjak, h elomelegites akkor elomelegitek, ha nem akkor nem.
Kozvetlenul ezelott volt egy masik recept amibe szemeletlen sok tejet kellett tenni es hiaba adagoltam hozza a lisztet, nem lett gyurhato ugyhogy ki kellett dobni:-))Elvileg linzer tesztanak hivjak, es volt a kommengek kozott olyan hozzaszolo aki ugyanugy jart mint en de a 99 szazaleknak sikerult.
En bena vagyok, na de ennyire nem lehetek bena...Mindjart linekelek egy fotot a legutobbi tortamrol, eklatans illusztracioja annak, h nincs dmelkedve hanem kulon sutottam hozza a lapokat, plusz meg bugocsiga is lett a tetejen:-))
Réteslisztet vagy finomlisztet használj. Esetleg egy kanálnyit helyettesíthetsz keményítővel.
A csipet sótól nem lesz semmi baja, az csak kihozza az édességét.
Előmelegített sütőbe kell tenni.
A linzertészta (1-2-3): 100 g porcukor- 200 g hideg vaj- 300 g liszt. Ha nem áll össze akkor + 1 tojássárgája
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!