Húsgombóc paradicsomszósszal. Hogyan készítitek?
Semmi faxnit nem csinálok belőle. Én zsiradékon hagymát dinsztelek, ezen átfuttatom a rizst, és forró vízzel felengedve éppen csak főzök rajta egyet. Nem teszek rá dupla mennyiségű vizet, csak másfélszerest. amikor a vizet felszívta, már félre is húzom. , ha kicsit kihűlt, összekeverem a darálthússal, 1 tojással, és fűszerezem.
Sót,borsot, bazsalikomot teszek bele.Általában előző este begyúrom, így jobban összeérnek az ízek.Másnap vizes kézzel gombócokat formázok és beleengedem a kész, lassan pöfékelő ízes paradicsomszószba. kb 80 dkg húshoz kb 15 dkg rizst használok.
Biztos lesz, aki lepontoz, mert sokan nyers rizzsel keverik össze a darálthúst.
Nem zavar, én így szoktam, nekünk így vált be és így ízlik.
Sajttal töltött húsgolyók paradicsomos tésztával
1kg darált marhahús
4 közepes fej hagyma lesütve 4 gerezd fokhagymával. (ezt a hagyma mennyiséget elfelezzük, ha lesült a másik fele a mártásba kerül. )
1kis marék zeller
1 tojás
5-8db közepes méretű fokhagymás sajtos tallér (morzsa helyett összetörve a tallér kicsit ropogós marad a húsban, de nem zavaróan)
Só, bors,
40-50 dkg félkemény mozzarella közepes kockára vágva
A darált húsból és a fűszerekből és a tojásból finom ízletes masszát készítünk. A húsmasszából .Kézzel normálméretű gombócokat gyúrunk, majd mindegyikbe egy-egy sajtkockát nyomunk, amit aztán bedolgozunk alaposan. Az elkészült golyókat kevés zsiradékon körbe pírjuk mindenhol kell, hogy kérget kapjon. Félre tesszük az elkészült fasírt golyókat.
Elkészítjük a paradicsommártást.
2doboz hámozott konzerv paradicsom + 5dl víz
Lesütött hagyma
1kis csokor zeller apróra vágva
Só, bors,
Cukor ízlés szerint
A lesütött hagymánkat felmelegítjük, rádobjuk a zellert és jól átforgatjuk a hagymán a zeller leveleket. Hozzáadjuk a paradicsom konzervet és a vizet Beletesszük a húsgombócokat és lassú tűzőn jól beforraljuk az egészet KB olyan 30 perc fog besűrűsödni a mártásunk. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, és ha kell cukorral. Bármilyen kifőtt tésztával tálalhatjuk.
Ha elkészült az ételünk és zavarnak a hagyma illetve zeller levél darabkák a mártásban szűrjük át a mártást.
Ha még ízeseb hús golyót szeretnénk reszelt parmezánt is keverhetünk a masszába. A húsgolyókat jól össze kell zárni, mert a sajt könnyen kifolyhat belőle főzés közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!