Barna rizst meddig főzöd, mennyi vízben? Pl 500ml barna rizs esetén mennyi vizet tennél ahhoz?
Főzési idő?
Pergős (vagy nem annyira szétfőtt) tud lenni?
Oké, de a fehéret meddig párolod?
És megpergeled a barna rizs vagy nem?
Én kizárólag előgőzöltet veszek, mert így is iszonyat sokáig fő...
25 dkg rizs, 3 és félszeres mennyiségű víz, felforralás után 40 perc 2-300 watton (indukciós főzőlapom van, de ezt ki kell tapasztalni).
Azt hiszem, sosem tapad úgy össze, mint a fehér, kicsit kevesebb vizet is tud beszívni, de kellően sokáig főzve puha lesz.
Gondolom, az emberek zöme feleennyi vízben csinálja, ahhoz mi nem értünk, a puha, nem leragadó rizshez nekünk sok víz kell, amúgyis így szereti a fő rizsevő a háztartásban.
A pergősséghez olajban szokás pirongatni az elején.
Mi már több, mint 10 éve barna rizs fogyasztók vagyunk. Amiatt tettem fel a kérdést, mert nagyon érdekelt, hogy kinek működik a csomagoláson feltüntetett főzési eljárás.
Többféle barna rizzsel "találkoztunk" már. Azt sem tudom, hogy melyik lehet eredeti. Némelyik elég halvány barna. Nem volt kedvem utánanézni...
Visszatérve a főzéséhez.
(Nekünk s indukciós van, de le kéne cserélni, állítólag nem épp egészséget támogató a használata. :/)
A Yano barna rizs csomagolásán az áll, hogy 3-4-szeres vízben főzzük 30-35 percig, utána szűrjük.
A Nagykun barna rizs csomagolásán 2,5-3-szoros vizet ír a forgalmazó, 30 percig pároljuk/főzzük.
Még sosem próbáltam pergelve, pirítva (csak a fehér rizst).
Engem nem zavar az állaga és nekem a Nagykun-féle jobban tetszik, mint a Yano.
Azt már nem tudom, hogy évekkel ezelőtt milyen "márkájúakat" próbáltunk ki.
Néha innen-onnan rendeltünk nagyobb tételben.
Biot még sosem vettünk sztem.
Ti milyet használtok, melyik ízlik nektek legjobban?
Ja! Mi 2,5-szeres mennyiségű vízzel szoktuk csinálni, 42 percig megy (mármint fő :-)) az indukciós legalacsonyabb fokozatán. Utána még hagyjuk befedve, hogy ha maradt rajta víz, azt beszívja a rizs, de gyanítom, hogy még az a 2,5-szeres is sok. Legalábbis nekem. :-)
Emiatt voltam kíváncsi, hogy mások hogyan készítik, mert olyan soknak tűnik nekem az a vízmennyiség, amit a tasakokon feltüntetnek - de ezek szerint sokan ti is úgy készítitek. Én szeretem, ha egy kicsit rágni kell! :-) (Párom pedig úgy szereti persze, ha már alaposan megfőtt. ;-))
#5! Lehet, hogy az pont jó volt! :-) Csak nem olyan az állaga, mint a fehér rizsnek, nem is olyan az íze. Adj "neki" még egy esélyt, állítólag sokkal egészségesebb sok gabonánál.
Ha "rágósabban" szereted, akkor persze kevesebb víz kell :) Nálunk én elvagyok úgy is vele, a párom alapból a fehéret szereti, négyszeres vízben, aminek csak frissen esik szét a teteje, amúgy vágni kell, szóval neki a barna is csak agyonfőzve jó, s édességekre az sem.
Szűrögetéssel nem bajlódunk, nekünk felesleges.
Extrém ritkán eszem barnarizst, így nincs benne nagy tapasztalatom, én csak megveszem a legolcsóbb előgőzöltet és kész. Bár rájöttem, hogy a jázminrizs a kedvencem, így a barnának elég komoly riválisa lett, majd hangulat alapján főzöm azt, amelyiket gondolom, úgysem eszem belőlük sokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!