Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Barna rizst meddig főzöd,...

Barna rizst meddig főzöd, mennyi vízben? Pl 500ml barna rizs esetén mennyi vizet tennél ahhoz?

Figyelt kérdés

Főzési idő?

Pergős (vagy nem annyira szétfőtt) tud lenni?



2016. jún. 14. 16:29
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
51%
Fehérnél 2szer tovább, nem lesz felpuffadva és a lábast a 2/3-áig töltöm fel . Akk ora marad mint volt csak puha lesz .
2016. jún. 14. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:

Oké, de a fehéret meddig párolod?


És megpergeled a barna rizs vagy nem?

2016. jún. 14. 16:49
 3/13 anonim ***** válasza:

Én kizárólag előgőzöltet veszek, mert így is iszonyat sokáig fő...

25 dkg rizs, 3 és félszeres mennyiségű víz, felforralás után 40 perc 2-300 watton (indukciós főzőlapom van, de ezt ki kell tapasztalni).

Azt hiszem, sosem tapad úgy össze, mint a fehér, kicsit kevesebb vizet is tud beszívni, de kellően sokáig főzve puha lesz.


Gondolom, az emberek zöme feleennyi vízben csinálja, ahhoz mi nem értünk, a puha, nem leragadó rizshez nekünk sok víz kell, amúgyis így szereti a fő rizsevő a háztartásban.

A pergősséghez olajban szokás pirongatni az elején.

2016. jún. 14. 17:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
Én a háromszoros vízmennyiséghez képest egy picit kevesebb vízben főzöm, miután felforrt a víz, leveszem a legkisebb fokozatra, fedőt teszek rá, és miután elfőtt róla a víz (kb 30-40 perc) lezárom és még egy 15-20 percet hagyom a fedő alatt "dunsztolódni". Nekem így tök jó pergős lesz a barna rizs.
2016. jún. 15. 01:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 Salx Narval ***** válasza:
Hát, lehet, hogy én nagyon bio-t választottam,:D de 1-óra főzés és 20-perc pihentetés után még vagy fél órán át főznöm kellett, hogy egyáltalán ehető legyen.:D A tiétek nyilván valami jobb fajta lehetett mint az enyém amilyen volt,(mert kivágtam a kukába).
2016. jún. 15. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 A kérdező kommentje:

Mi már több, mint 10 éve barna rizs fogyasztók vagyunk. Amiatt tettem fel a kérdést, mert nagyon érdekelt, hogy kinek működik a csomagoláson feltüntetett főzési eljárás.


Többféle barna rizzsel "találkoztunk" már. Azt sem tudom, hogy melyik lehet eredeti. Némelyik elég halvány barna. Nem volt kedvem utánanézni...


Visszatérve a főzéséhez.


(Nekünk s indukciós van, de le kéne cserélni, állítólag nem épp egészséget támogató a használata. :/)


A Yano barna rizs csomagolásán az áll, hogy 3-4-szeres vízben főzzük 30-35 percig, utána szűrjük.


A Nagykun barna rizs csomagolásán 2,5-3-szoros vizet ír a forgalmazó, 30 percig pároljuk/főzzük.


Még sosem próbáltam pergelve, pirítva (csak a fehér rizst).


Engem nem zavar az állaga és nekem a Nagykun-féle jobban tetszik, mint a Yano.


Azt már nem tudom, hogy évekkel ezelőtt milyen "márkájúakat" próbáltunk ki.


Néha innen-onnan rendeltünk nagyobb tételben.


Biot még sosem vettünk sztem.


Ti milyet használtok, melyik ízlik nektek legjobban?

2016. jún. 15. 09:41
 7/13 anonim ***** válasza:
Én általában a Tescoban szoktam venni vmi Fitt akármi nevűt, azzal meg vagyok elégedve. 4. voltam.
2016. jún. 15. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:
Köszi! :-)
2016. jún. 15. 15:51
 9/13 A kérdező kommentje:

Ja! Mi 2,5-szeres mennyiségű vízzel szoktuk csinálni, 42 percig megy (mármint fő :-)) az indukciós legalacsonyabb fokozatán. Utána még hagyjuk befedve, hogy ha maradt rajta víz, azt beszívja a rizs, de gyanítom, hogy még az a 2,5-szeres is sok. Legalábbis nekem. :-)


Emiatt voltam kíváncsi, hogy mások hogyan készítik, mert olyan soknak tűnik nekem az a vízmennyiség, amit a tasakokon feltüntetnek - de ezek szerint sokan ti is úgy készítitek. Én szeretem, ha egy kicsit rágni kell! :-) (Párom pedig úgy szereti persze, ha már alaposan megfőtt. ;-))



#5! Lehet, hogy az pont jó volt! :-) Csak nem olyan az állaga, mint a fehér rizsnek, nem is olyan az íze. Adj "neki" még egy esélyt, állítólag sokkal egészségesebb sok gabonánál.

2016. jún. 15. 16:09
 10/13 anonim ***** válasza:

Ha "rágósabban" szereted, akkor persze kevesebb víz kell :) Nálunk én elvagyok úgy is vele, a párom alapból a fehéret szereti, négyszeres vízben, aminek csak frissen esik szét a teteje, amúgy vágni kell, szóval neki a barna is csak agyonfőzve jó, s édességekre az sem.

Szűrögetéssel nem bajlódunk, nekünk felesleges.


Extrém ritkán eszem barnarizst, így nincs benne nagy tapasztalatom, én csak megveszem a legolcsóbb előgőzöltet és kész. Bár rájöttem, hogy a jázminrizs a kedvencem, így a barnának elég komoly riválisa lett, majd hangulat alapján főzöm azt, amelyiket gondolom, úgysem eszem belőlük sokat.

2016. jún. 15. 17:02
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!