Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy lehet azt tésztáknál...

Hogy lehet azt tésztáknál megoldani, hogy amikor kifőzöm, edénybe teszem őket leszűrés után és lefedem légmentesen, ne ragadjanak össze?

Figyelt kérdés

Tehát a tésztát kifőzöm sós-olajos forró vízben. Vegyünk spagettitésztát, kifő, leszűröm folyó hidegvíz alatt szűrőben, aztán lecsepegtetem róla a vizet, majd a szűrőből azonnal beleöntöm egy bármilyen edénybe/tálba/tányérba, amit lefedek egy másik tányérral/tállal, hogy ne száradjon ki.

Mégis, amikor fél nap múlva, amikor szeretném tálalni, össze van állva.

Pl mint ezúttal is, 30 dkg tésztát 3 liter vízben főztem ki, kb 1 dl olajjal és 1 erős csipet sóval.

Miért van az, vajon, hogy amikor légmentesen próbálom zárni, a normálisan "képlékeny" tésztát, pár óra múlva a légmentes környezetben összeáll?



2016. jún. 9. 00:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Leontes után miután beletetted a tálba, keverj hozzá egy kis olajat :) és kavard össze
2016. jún. 9. 00:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
A gasztronómia tele van felesleges dolgokkal , ez pl az olajos vízzel történő főzés . Évek óta lobogó sós vízbe teszem a tésztát és előírt ideig főzöm . Csak leszűröm egy tálba és melegen ráöntök egy kanál olíva vagy földimogyoró olajat majd mártást szószt stb . Így lefedve a hűtőbe is betehető .
2016. jún. 9. 01:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
47%
Olajnak semmi értelme, max akkor nem tapad össze ha jó sokat locsolsz rá, de akkor meg undorító lesz az egész. Ha kicsit raksz rá akkor ugyanúgy összeragad. Annyi tésztát főzz mindig ki amennyi elfogy. A friss tészta amúgy is sokkal jobb.
2016. jún. 9. 04:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
40%
Mondjuk annak a félnapos, kihűlt tésztának miért nem mindegy, hogy összeállt-e, vagy nem? Étkezési célra már sehogy sem alkalmas.
2016. jún. 9. 05:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Attól áll össze, hogy a keményítő elcsirizesedik, a csiriz meg kiváló ragasztószer. Ha normál, sós vízben kifőzve alaposan leöblítésre kerül szűrőkanálban és nem marad rajta csiriz (ragasztó), akkor kell pici olajat vagy zsírt hozzákeverni és akkor nem áll majd össze.
2016. jún. 9. 06:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Írják itt,hogy felesleges leöblíteni a tésztát.Értem én és a magam által gyúrt tésztát én se öblítem le,viszont a bolti tésztának fura szaga van kifőzés után és én azt nem szeretem.

A kérdésre válaszolva,igen egy kis olaj a kifőtt tésztára megelőzi az összetapadást.

2016. jún. 9. 06:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Csak sós vízben főzöm, leszűrés után folyóvízzel öblítem, és pici olajon/zsíron még abban a percben kis láng fölött átforgatom, ezzel még az a pici víz is elsül róla, ami leszűrés után maradt rajta. Tökéletes!
2016. jún. 9. 06:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 Noblesse Oblige ***** válasza:

Én olaj nélkül főzöm, és nálam a legvacakabb tészta sem tapad össze soha.

Én megfőzés után leöntöm róla a vizet, majd hideg vízzel engedem föl, csurig. Amikor a víz meglangyult, akkor leöntöm a vizet és megint hideggel öntöm csurig. És ezt addig csinálom, amíg a víz hideg nem marad. Ez max 2-3 ilyen felöntés. Hogy a tészta jól hűljön, mindig átfogatom az edényben. És amikor már hideg a tészta, és a víz, akkor leöntöm a vizet róla és nem ragad a tészta össze.

2016. jún. 9. 07:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
Csak 8 tojásos tésztát főzök, de legalább 4 tojásosat. Sós, forró vízbe teszem tésztát (olajj nélkül), Ha újra felforr, elzárom a gázt, letakarom a tésztát, néha megkeverem. Kb negyedóra múlva leszűröm és meleg vízzel leöblítem. Nem ragad össze.
2016. jún. 9. 07:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Kifőzöm, leöblítem, és kevés meleg zsírra vagy olajra szedem, átkeverem és ennyi. soha nem tapad össze semmilyen formájú tészta.

A leöblítést én fontosnak tartom, mert a keményítőtől ragacsos a tészta. Én viszont forró folyó vízzel öblítem át, hogy ne hűljön ki, és még melegen kerüljön a zsiradékba.

Régen a tészta főzővizét csipkék és egyéb asztalneműk keményítésére használták.

2016. jún. 9. 08:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!