Hogy lehet azt tésztáknál megoldani, hogy amikor kifőzöm, edénybe teszem őket leszűrés után és lefedem légmentesen, ne ragadjanak össze?
Tehát a tésztát kifőzöm sós-olajos forró vízben. Vegyünk spagettitésztát, kifő, leszűröm folyó hidegvíz alatt szűrőben, aztán lecsepegtetem róla a vizet, majd a szűrőből azonnal beleöntöm egy bármilyen edénybe/tálba/tányérba, amit lefedek egy másik tányérral/tállal, hogy ne száradjon ki.
Mégis, amikor fél nap múlva, amikor szeretném tálalni, össze van állva.
Pl mint ezúttal is, 30 dkg tésztát 3 liter vízben főztem ki, kb 1 dl olajjal és 1 erős csipet sóval.
Miért van az, vajon, hogy amikor légmentesen próbálom zárni, a normálisan "képlékeny" tésztát, pár óra múlva a légmentes környezetben összeáll?
Írják itt,hogy felesleges leöblíteni a tésztát.Értem én és a magam által gyúrt tésztát én se öblítem le,viszont a bolti tésztának fura szaga van kifőzés után és én azt nem szeretem.
A kérdésre válaszolva,igen egy kis olaj a kifőtt tésztára megelőzi az összetapadást.
Én olaj nélkül főzöm, és nálam a legvacakabb tészta sem tapad össze soha.
Én megfőzés után leöntöm róla a vizet, majd hideg vízzel engedem föl, csurig. Amikor a víz meglangyult, akkor leöntöm a vizet és megint hideggel öntöm csurig. És ezt addig csinálom, amíg a víz hideg nem marad. Ez max 2-3 ilyen felöntés. Hogy a tészta jól hűljön, mindig átfogatom az edényben. És amikor már hideg a tészta, és a víz, akkor leöntöm a vizet róla és nem ragad a tészta össze.
Kifőzöm, leöblítem, és kevés meleg zsírra vagy olajra szedem, átkeverem és ennyi. soha nem tapad össze semmilyen formájú tészta.
A leöblítést én fontosnak tartom, mert a keményítőtől ragacsos a tészta. Én viszont forró folyó vízzel öblítem át, hogy ne hűljön ki, és még melegen kerüljön a zsiradékba.
Régen a tészta főzővizét csipkék és egyéb asztalneműk keményítésére használták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!