Miért nyújtható nehezen a tészta?
Kakaós csigához készítek leveles tésztát. Tegnap már megcsináltam, akkor jól sikerült. Most viszont valami gond van vele. Először is gyúrás hatására nem állt össze rendesen. Valahogy nem tapad önmagához, és nagyon rugalmas, nehezen nyújtható, viszont könnyen szakad. Csak nagy erőkifejtéssel tudtam nyújtani rajta, és a vajlap több helyen kibuggyant belőle.
Elvileg mindent ugyanúgy csináltam, mint a múltkor? Mit lehet a baj? Túl sok liszt? Túl sok élesztő? Nem dagasztottam eleget?
A recept: 3,5 dl tejhez 30g élesztő és egy evőkanál cukor, majd ha felfutott, ez megy 60 deka liszt, egy evőkanál cukor és csipet só keverékéhez. A recept elvileg ez, de lehet, hogy valahol véletlenül eltértem tőle.
Lehet, hogy másik csomag lisztet használtál?
Mert nekem a liszt minösége szokott néha problémákat okozni, még akkor is, ha elvileg ugyanazt a fajtát használom. Lehet, hogy jó lett volna pici (1-2 evökanál) vizet adni hozzá. A folyadék mennyiségét nem szabad szigorúan betartani, éppen a lisztek közti eltérés miatt, néha valamivel több, néha meg kevesebb kell ugyanahhoz a recepthez.
Ami esetleg segíthet, ha a tésztát beteszed a normál hütöbe és egy napig ott hagyod. Akkor sok esetben az élesztös tészta sokkal jobban nyújtható lesz.
Köszi. Igen, másik csomag lisztet használtam. Pontosabban a tegnapi maradékát (kb. 35 dekát), a többi egy elvileg pontosan ugyanolyan, de másik csomagból.
Így belegondolva valószínűleg valóban a folyadék volt kevés. Túl száraz volt a tészta. Ezért nem tapadt önmagához, és ezért nem nyúlt nehezen.
Legközelebb érzésre állítom be a folyadék mennyiségét, nem mérleggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!