Milyen leveseket szoktatok csinálni?
Imádom a leveseket, de már kezdek kifogyni az ötletekből, s igazából nem tudom, hogy keressek rá arra amit még nem csináltam meg, mert nem tudom, hogy mit is akarok. :D
Amit ismerek: húsleves, csontleves, zöldségleves, erőleves, halászlé, tojásleves, köménymagleves, frankfurtileves, káposztaleves, krémlevesek, ilyen rizses ragacsos cucc, kínai csípős savanyú leves, tofuleves, gazpacho, ramen, chowder.
Biztosan kihagytam valamit, de mindegy is, ajánlantok valamilyen frankó forró, vagy hideg levest.
Szia!!!
Tárkonyos raguleves, gölődin leves esetleg?
Aprólékleves, gulyásleves, babgulyás.
Az egyik válaszolónak abszolút igaza van, hogy a gyümölcslevest ajánlotta. Jönnek a friss gyümölcsök, bármelyiket használhatod. Egy csomó recept van a net-en, aminek alapján kb. 10 perc alatt, főzés nélkül lehet nagyon finom tejszínes gyümölcslevest csinálni (csak turmix kell hozzá).
Nagyon szeretjük feldobni a hús- vagy zöldségleveseket házi májgombóccal. Egy kis doboz májkrémhez 3 ek. zsemlemorzsa, 1 tojás, ételízesítő, só, bors ízlés szerint.
Bableves krumpligombóccal
Krumpligulyás
Csókakői Kolbászleves
2-3 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kisebb semmi esetre sem fás zeller, 1 kisebb karalábé, 1 vöröshagyma, 7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj, 1 kis csokor petrezselyem, 1,2-1,5 liter csontleves (leveskockából is lehet), só, őrölt fekete bors, ecet, 4 tojás, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 20 dkg füstölt kolbász
1. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát, a zellert és a karalábét 1,5-2 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk.
2. A zsír (olaj) kétharmadát egy fazékban megforrósítjuk, és a hagymát közepes lángon megfonnyasztjuk rajta. A fölkockázott zöldséget hozzáadjuk, és kevergetve 8-10 percig saját levében pároljuk. Az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, 1 percig kevergetve pirítjuk, azután a csontlevessel fölöntjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
3. Amíg a leves fő, bevert, azaz buggyantott tojást készítünk. Ehhez egy lábasban enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Kis lángra állítjuk, a tojásokat egyesével beleütjük. Evőkanállal a fehérjét a sárgája köré hajtjuk, hogy szép formás legyen. 3-4 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük. Ha csinosítani akarjuk, akkor vágódeszkára téve kiskéssel a foszlányait levágjuk. Tálalásig langyos vízben tartjuk.
4. A lisztet a tejfölben simára keverjük, ha kell egy kevés hideg vizet is öntünk hozzá. Egy merőkanálnyit a forró levesből belemerünk, elkeverjük, majd a többi leveshez öntjük, s kevergetve 2-3 percig főzzük.
5. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikákra vágjuk, és a maradék zsíron vagy olajon, egy serpenyőben színesre sütjük, zsírjával együtt a levesbe rakjuk. Minden tányérba rakunk egy lecsöpögtetett bevert tojást, és a forró zöldséges levest rámerjük.
Ez a leves, másnap legfinomabb.
Currys raguleves
500 g csirkezúza (vagy esetleg, ha nem eszitek, akkor lehet combfilé, szárny is)
250-300 g zellergumó i cm-es kockákra vágva
1 közepes hagyma kis kockákban
1-2 evökanál currypor (lehet erös is benne, de nem fontos)
10 g vaj
2 dl fözötejszín
só, bors
A vajat megolvasztani, a hagymát, a zellert és a húst átforgatni rajta, a curryval, sóval, borssal füszerezni, és felönteni annyi vízzel, ami alighogy ellepi. (Közben enged meg levet)
Kis lángod addig párolni, amíg a hús megpuhul, levenni a tüzröl, belekeverni a tejszínt, ha kell, esetleg pici citromlével ízesíteni, ha nem elég savanykás. Nem forrón, csak melegen tálalni.
Variációként lehet bele egy savanykás almát is reszelni a párolás elején.
Tálaláskor lehet bele fél cm-es aromás sajtkockákat is tenni.
Szinte mindig vegyes zöldségleves van és kész, nem szoktam túlbonyolítani s nekünk eléggé megunhatatlan, főleg, hogy kicsit változnak a zöldségek s arányaik.
Azért ismerek 1-2 másfélét is, s azok is bevillannak néha vagy legalábbis 5 évvel ezelőtt még bevillantak (mert nem eszünk tejszínt. házit ennék évi egyszer, de sehol nem kapok).
Paradicsomleves rizzsel, tejszínes cukkinileves (igen finom), hagymaleves sok tojással s nekem sok ecettel (egyszerű, de szeretem. lehet, hogy másnak ez a tojásleves, nekem nem, azt gyerekként is utáltam, de a hagymalevesért odavoltam, hiába lehetnek rokonok. a hagymalevesbe opcionálisan mehet borsó, répa, karfiol is)... Én is nagyon támogatom a nyers gyümölcsleveseket, szuperek. Kókusztejjel eszem őket.
Nyersvegán gazpacho, mesés az is :)
Káposztaleves nagy kedvenc nálunk is, ma főzünk, megjelentek a gyönyörű friss káposzták, milyen jó lehet abból? Eddig régiből készült. Amúgy zöldséglevesbe is simán mehet 1-2 káposztalevél.
Céklaleves, egy marék lencsével vagy anélkül.
Borsóleves (galuskával vagy tejjel), krumplileves (répával vagy tejfölösen, babérosan, nekem ecetesen is), bableves tejfölösen vagy répásan szintén... Csak mi ilyeneket nem eszünk, ahogy tésztaleveseket sem (pl. lebbencsleves, reszelttésztaleves, anyámnak volt tekercses levese is, összetekert kis paprikás tésztákkal benne).
Sárgaborsóleves répával és galuskával.
Ragulevesek.
Karfiolleves, én kókusztejet teszek bele, anno még tejjel készült otthon.
Anyám a legtöbb főzeléknek főzte a leves párját is, amiben egy picit víz volt, amúgy pontosan ugyanolyan volt, zöldséges, rántásos, tejfölös-cukros-ecetes. Ez nem mindenkinek jön be, én szerettem.
Salátalevese is volt, kissé aberrált, mert fokhagyma és cukor található benne egyszerre, talán citrom is... Főzött leves az is, meglepően ehető. A cibereleves volt az, amit már nem voltam hajlandó megenni, a vízben ázó kenyereket nem nekem találták ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!