Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Amatőr kérdés, de hogyan kell...

Amatőr kérdés, de hogyan kell az élsztőt felfuttatni?

Figyelt kérdés
valahogy nemsikerült konkrét választ találnom sehol. a kérdés az hogy Mennyi cukor kell ha kell bele hány evőkanál. és hogy tulajdonképpen mi számit felfutott élesztőnek? meddig kell hagyni felfuttatni? továbbá Mivel lehet elnyomni az élesztő izét? mert Kifliben és lángosban is folyamat érezni a az élesztő ízt amiket csináltam.

2016. máj. 10. 23:30
 1/7 Eszter76 ***** válasza:
77%

hozzávalók:

1 kocka élesztő, 3 dl tej, 4-5 teáskanál liszt, 2 teáskanál kristálycukor


Figyelj a receptre, hogy írja-e külön a felfuttatáshoz szükséges tejet - ha nem, akkor ki kell vonni az összes szükséges tejből. Kevesebb tejben is föl lehet futtatni, ha nem kell ennyi.


Így csináld:

Nézd meg az élesztő szavatosságát! Ha nem jó, dobd ki és vegyél másikat! A lejárt élesztő a legmenőbb konyhatündéreknek sem fut föl. Kizárólag kocka élesztőt használj - a "szárított" zacskós az nem felfuttatásra való szerintem.

Nagyon alaposan moss kezet, mert az lesz a "fakanalad". :-) Mérd ki a tejet és öntsd egy lábosba. Gyújts alá és a kezeddel folyamatosan kevergesd a tejet, addig, amíg már se hidegnek, se melegnek nem érzed (vagyis kézmelegnek kell lennie). Közben tegyél bele 2-3 teáskanál kristálycukrot és azt is kevergesd benne a kezeddel (érezni fogod, ha feloldódott).

Ha megvan, húzd félre az edényt és zárd el a gázt/villanyt. Alaposan töröld meg a kezed, hogy egészen száraz legyen. Morzsold bele a langyos tejbe az élesztőt. Ha "megnyomod", akkor szépen szét kell morzsolódnia.

Szórd meg 4-5 teáskanál liszttel, lazán keverd el, és fedd le fedővel vagy kistányérral.

Tedd meleg, de nem forró helyre - semmiképp se huzatba vagy hidegre (ne nyiss ablakot).


15-20 perc múlva már látnod kell, hogy jön föl. :-) Vigyázz! Ha nem elég nagy az edény, simán kifut! :-) Ha mindent így csinálsz, látni fogod, hogy mi az a felfutás. :-)


Tartsd be a receptben írt mennyiségeket az élesztőt illetően is. Ha túl sokat teszel bele, akkor lehet "élesztőízű" az eredmény. Lehet, hogy attól is, ha nem fut föl rendesen... de abban nincs tapasztalatom. :-) Az enyém inkább túlkelni szokott, ha nem vagyok elég gyors. :-)

2016. máj. 11. 00:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
28%

Az elsö ugyan kisregényt írt, de sokkal kevesebb felhajtással is megy a dolog.


Veszel élesztöt (a friss is jó meg a por alakú is), ezt egy nem túl kicsi edényben langyos - nem forró! - tejbe vagy vízbe kevered (kb fél dl- 1 dl), és teszel bele egy kávéskanálnyi cukrot. Pár perc múlva elkezd habosodni és észrevehetöen megemelkedik az edényben a szintje.


Ha az élesztö jó, akkor rövidesen felfut, ha nem csinál semmit, akkor jobb másikat használni, mert a tésztában sem fog müködni.

2016. máj. 11. 07:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
Még csak fényképen láttam élesztőt futni, és eddig minden süteményben vagy tésztában működött nálam futás nélkül is... Az élesztő mennyiségére érdemes figyelni, az tényleg probléma lehet az íznél.
2016. máj. 11. 09:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

A felfuttatásnak az a lényege, hoygy tesztelni lehet az élesztöt, hogy jó-e még.

Ha biztos, hogy elég friss, akkor nem feltétlen szükséges, de a tésztában egyenletesen eldolgozni is könnyebb, ha nem darabos, hanem folyadékban feloldva van.

2016. máj. 11. 09:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

A felfuttatás annyit jelent, hogy kis langyos tejben kevés cukorral (ami gyorsítja a gombákat )addig hagyod az élesztőt "futni", míg olyan nem lesz, mint egy karfiol, és itt-ott pukkadozni kezd.Ha úgy néz ki, akkor "felfutott", mehet a liszthez. A mennyiséget illetően mindig kövesd a receptet,ha jó a recept, nem szabad kiérződnie az élesztőnek.A kis langyos tej, meg a kevés cukor is attól függ, hogy mennyi lisztből készül a tészta.

Mindig a tapasztalat hozza meg a végső sikert, enélkül kelt tészta nincs :) sajna ...

( az első élesztős pogácsámnál én felforraltam az élesztőt a tejjel, cukorral, mert azt hittem, ha forr, akkor fut :D)

2016. máj. 11. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim válasza:
En nem szoktam megvarni amig felfut, csak beledarabolom langyos tejbe vagy vizbe es zutty bele a lisztbe! Osszegyurom, berakom a sutobe 30 fokra, es megkel kb 30 perc alatt. Tokeletesen mukodik futtatas nelkul is. 😊
2016. máj. 11. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat. de mindenre amire kiváncsi voltam az első válaszoló leirta. nálam úgy látszik kevés volt a futtatás még talán 10 percet se vártam vele
2016. máj. 12. 08:51

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!