Amatőr kérdés, de hogyan kell az élsztőt felfuttatni?
hozzávalók:
1 kocka élesztő, 3 dl tej, 4-5 teáskanál liszt, 2 teáskanál kristálycukor
Figyelj a receptre, hogy írja-e külön a felfuttatáshoz szükséges tejet - ha nem, akkor ki kell vonni az összes szükséges tejből. Kevesebb tejben is föl lehet futtatni, ha nem kell ennyi.
Így csináld:
Nézd meg az élesztő szavatosságát! Ha nem jó, dobd ki és vegyél másikat! A lejárt élesztő a legmenőbb konyhatündéreknek sem fut föl. Kizárólag kocka élesztőt használj - a "szárított" zacskós az nem felfuttatásra való szerintem.
Nagyon alaposan moss kezet, mert az lesz a "fakanalad". :-) Mérd ki a tejet és öntsd egy lábosba. Gyújts alá és a kezeddel folyamatosan kevergesd a tejet, addig, amíg már se hidegnek, se melegnek nem érzed (vagyis kézmelegnek kell lennie). Közben tegyél bele 2-3 teáskanál kristálycukrot és azt is kevergesd benne a kezeddel (érezni fogod, ha feloldódott).
Ha megvan, húzd félre az edényt és zárd el a gázt/villanyt. Alaposan töröld meg a kezed, hogy egészen száraz legyen. Morzsold bele a langyos tejbe az élesztőt. Ha "megnyomod", akkor szépen szét kell morzsolódnia.
Szórd meg 4-5 teáskanál liszttel, lazán keverd el, és fedd le fedővel vagy kistányérral.
Tedd meleg, de nem forró helyre - semmiképp se huzatba vagy hidegre (ne nyiss ablakot).
15-20 perc múlva már látnod kell, hogy jön föl. :-) Vigyázz! Ha nem elég nagy az edény, simán kifut! :-) Ha mindent így csinálsz, látni fogod, hogy mi az a felfutás. :-)
Tartsd be a receptben írt mennyiségeket az élesztőt illetően is. Ha túl sokat teszel bele, akkor lehet "élesztőízű" az eredmény. Lehet, hogy attól is, ha nem fut föl rendesen... de abban nincs tapasztalatom. :-) Az enyém inkább túlkelni szokott, ha nem vagyok elég gyors. :-)
Az elsö ugyan kisregényt írt, de sokkal kevesebb felhajtással is megy a dolog.
Veszel élesztöt (a friss is jó meg a por alakú is), ezt egy nem túl kicsi edényben langyos - nem forró! - tejbe vagy vízbe kevered (kb fél dl- 1 dl), és teszel bele egy kávéskanálnyi cukrot. Pár perc múlva elkezd habosodni és észrevehetöen megemelkedik az edényben a szintje.
Ha az élesztö jó, akkor rövidesen felfut, ha nem csinál semmit, akkor jobb másikat használni, mert a tésztában sem fog müködni.
A felfuttatásnak az a lényege, hoygy tesztelni lehet az élesztöt, hogy jó-e még.
Ha biztos, hogy elég friss, akkor nem feltétlen szükséges, de a tésztában egyenletesen eldolgozni is könnyebb, ha nem darabos, hanem folyadékban feloldva van.
A felfuttatás annyit jelent, hogy kis langyos tejben kevés cukorral (ami gyorsítja a gombákat )addig hagyod az élesztőt "futni", míg olyan nem lesz, mint egy karfiol, és itt-ott pukkadozni kezd.Ha úgy néz ki, akkor "felfutott", mehet a liszthez. A mennyiséget illetően mindig kövesd a receptet,ha jó a recept, nem szabad kiérződnie az élesztőnek.A kis langyos tej, meg a kevés cukor is attól függ, hogy mennyi lisztből készül a tészta.
Mindig a tapasztalat hozza meg a végső sikert, enélkül kelt tészta nincs :) sajna ...
( az első élesztős pogácsámnál én felforraltam az élesztőt a tejjel, cukorral, mert azt hittem, ha forr, akkor fut :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!