Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » 3. napja készül az élesztő...

3. napja készül az élesztő nélküli kovász, de nem buborékos még, kicsit sem. Mi lehet a gond?

Figyelt kérdés
Nincs mérlegem. Naponta teszek bele egy netes recept szerint az egyikbe búzafinomlisztet és vizet, a másikba teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és vizet. Rozslisztet nem tudok használni. A lakás 19 fok körüli. Talán ez a gond? Köszi.
2016. márc. 15. 21:38
 1/6 anonim ***** válasza:
Igen, a 19 fok kevés. Télen nekem egyáltalán nem sikerült a kovász, csak megbüdösödött. Nyáron sikeresebb volt, de a kenyér nem kelt meg szépen,úgyhogy visszaálltam az élesztős kenyérre.
2016. márc. 16. 00:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

De mi van azzal az élesztő nélküli kovásszal, amit biz. recept szerint a hűtőben kell tartani és mégis lehet használni?

2016. márc. 16. 08:28
 3/6 anonim ***** válasza:
Akkor lehet hütőben tartani, ha már "megéledt". Ha nem buborékos, akkor az kuka.
2016. márc. 16. 08:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm szépen.
2016. márc. 16. 09:32
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

20..21 fok felett már sikeresen lehet kovászt nevelni, de kétségtelenül a legjobb rozslisztből csinálni. Én ehhez mindig teljes kiőrlésű rozslisztet használok, tökéletes minőségű, illatos kovászt lehet belőle nevelni.

Hűtőbe valóban csak azután szabad betenni hogy felfutott. Ami az élesztőt illeti, bevallom én sütéskor a kimért kovászba mindig szoktam egy kevés élesztőt is tenni (de csak port, mert a gyurmásnak szvsz borzalmas az íze). Fél csomagot beleszórok, kis cukorral összekeverem, így a kenyér finom kovászos ízű lesz, viszont nem kell fél napot várni rá, hogy megkeljen.

2016. márc. 16. 10:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm kedves #5-ös a véleményed.

Egyedül a hőfok volt hasznos, a többi nem.

Írtam, rozslisztet nem tudok használni. Erre Te leírod a tapasztalatod a rozslisztről.

Azt is írtam, élesztő nélkülit készítenék, erre Te beszélsz az élesztős tapasztalatodról.

Ez van! Legalább megtudtam, hogy Te hogyan szereted, úgy, ahogyan én nem tudom, ill. nem fogom elkészíteni soha.

Szép napot.

2016. márc. 16. 14:27

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!