Mit jelent az, hogy roston sült?
A jó rostonsült készítésekor azonban néhány szabályt feltétlenül be kell tartanunk.
1./ Sütésre csak jó minőségű húst használjunk. Az inas, mócsingos húsból soha nem lesz jó rostonsült.
2./ A húst sütés előtt vékonyan kenjük be olajjal.
3./ Ha nincs külön rostsütőnk, a sütést mindig előmelegített, forró sütőben végezzük, és a rostély alá tegyünk egy tepsit, hogy felfogja az esetleg lecsepegő húslevet vagy zsiradékot.
4./ A roston sülő húsba villát soha ne szúrjunk, mert akkor érétkes nedve kifolyik, csak húslapáttal forgassuk a húst.
5./ A hús akkor sült meg teljesen, ha a lapáttal megnyomva már nem ruganyos. Ha rugalmasnak érezzük, akkor a belseje még rózsaszín, ha pedig nyomásra puha, akkor belül még véres.
6./ A rostonsülteket csak fogyasztás előtt szabad megsózni.
7./ A rostot (rostsütőt) használat után gondosan meg kell mosni, tisztítani, mert a következő használatkor az esetleg rajta maradt zsiradék égett szaga elronthatja a hús ízét.
8./ Roston süthetünk sertéskarajt, tarját vagy sertéscombszeletet, marhabélszínt, csirkét, esetleg kemény húsú halat.
A rostonsült húsokhoz adjunk savanyúságot, salátát. Ezeket mindig előre készítsük el, hogy a kisült húst azonnal tálalhassuk.
A "sok rostot kell fogyasztani" az élelmiszerekben lévö rostanyagokra vonatkozik. Ezek a rostok mmeészthetetlenek, de az emésztésst elösegítik, illetve a bélmüködésre jó hatással vannak.
A "roston sütésnek" viszont ehhez semmi köze, az itt szereplö rost egy rács, amin lényegében grilelzödik az étel, azaz teljesen zsiradék nélkül sül, süt a benne lévö zsír egy része is kisül és azért egészséges, mivel csak kevés zsirt tartalmaz.
Hiába pontoztátok le a 9-es válaszolót, attól még igaza van. A rácson sütésnél/grillezésnél a húsból/kolbászból/egyéb ételből kicsöpögő lé/zsír/olaj a szénen landol. Érkezéskor az égett szénnel vegyülve párolog, ráadásul grillezésnél a szenet általában még gyújtófolyadékkal is meglocsoljuk. Ezeket a hús mind magába szívja, amikor a húsból kicsöpögő zsír a másodperc töredéke alatt párolog - ennek a sercegését halljuk, amikor ugyebár a szénre csöpög a zsír.
El lehet kerülni ezt, de ahhoz jóval drágább technológiák kellenek, mint egy sima grillrács vagy egy hagyományos sütő rácsa.
Ettől függetlenül ez nem tetszik-nemtetszik kérdése, ez egyszerű fizika és kémia. Akárhogyan is nézzük, egyik sem jobb a másiknál. Ha valakit igazán érdekel, olvasson utána ennek rendes szakirodalomban, mert készültek erről a témáról is kutatások.
A kérdező kérdésére válaszolva: fent jól írták, a roston sütés a rácson sütést jelenti, legjellemzőbb formája a grillezés. Elméletben a grillezés is roston sütés, csak ami készül belőle, azok általában nem a hagyományos "rostonsült" ételek, hanem "tipikus grillételek". Azok között is van, amit lehetne akár "rostélyosnak" is nevezni (mivel hasonló vagy akár ugyanolyan körettel fogyasztják, mint a hagyományos rostélyosokat), de az amerikai-angolszász grillezős kultúra mára elnyomta ezt a szokást/megnevezést/konyhai kultúrát, és az emberek sokszor csak "grillnek" nevezik az ételt, és nem is tudják, hogy igazából rostonsültet vagy konkrétan rostélyosféléket esznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!