A tócsiba mit kell rakni, hogy ne szívja magába az olajat?
Kedves #6!
Úgy tűnik, a Tócsni nem izr. találmány (akár csak a "Szólakakasmár"). Pl. a többnemzetiségű Tatabányán a bánhidai (tót) városrészben: Tócsi. Óber- és Untergallán: Tócsni. A zsidók nyilván a jiddissel együtt ezt az elnevezést vették át a sváboktól. Az ország sok részén különféle módon nevezik, a leggyakoribb neve a Lapcsánka,
Párciumban-Erdélyben "Tarkedli" is néha (ezt a szászok hívhatták eredetileg így, de erre nem mernék mérget venni); egy biztos: édesanyám - aki hívatásos szakács volt - rendelkezett "tarkedli-sütővel", ami egy nagy formátumú palacsintasütőre hasonlított, benne a tócsniknak szánt mélyedésekkel. Furmányos, székely alkalmatosság volt, öntöttacélból, vastag üvegszerű kerámia bevonattal, és már kb 100 éves a cucc...
Ha kérte, hogy hozzuk oda neki, tarkedlisütőnek nevezte, de ami benne sült: "tócsni"-nak. Avval együtt: nem volt kosher a készítmény, mert nagyon kicsit füstölthúsos sertészsírban sütötte. Mert így szerettük...
:P
Valóban! Igazad van! (De praktikusan lehetett benne tócsit IS sütni, néha a haveroknak én is készítettem benne).
Mentségemre szolgáljon, hogy ez utoljára 61 évvel ezelőtt történt, aztán jobb kedvem ellenére átmentem állami gondozásba. A tarkedlisütőt meg valaki lenyúlta...
:(
Kár volt az eredeti #6-os hozzászólást törölni, mert nem volt avval semmi probléma! Csak így a "Kedves #6!" megszólítás a jelenlegi #6 részéről kicsit furcsa lett!
Így van; "Supervisor"???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!