"mi van itthon" alapon nekiállnék egy kitalált ételnek. Bármilyen tippet megköszönök tapasztaltabbaktól?
Egyelőre a hagymán megpirított darált disznóhúsig jutottam.
Van még itthon alma, padlizsán, cukkini, kaliforniai paprika, krumpli. Arra gondoltam, hogy ezeket felkockázva hozzápárolnám és így egytálétel lenne belőle.
A kérdés, hogy milyen fűszerezést használjak? Esetleg tegyek-e bele még valamit?
Még egy kevés paradicsompürén is gondolkodom, hogy tegyek-e bele (a mostani paradicsomokat nem szívesen használnám, elég rossz minőségűek).
Van aszalt gyümölcs is, de azzal gondban vagyok, hogy javítanék vagy rontanék a kaján...
Egy öntetet lopnék egy másik kajából: görög joghurt, gyömbér, koriander, zúzott fokhagyma.
A darált husit csináld meg pörkölt alapnak a hagymával. Rakhatsz bele fokhagymát. Só, bors, pirospaprika.
Főzd meg a krumplit, utána szeleteld el. Tedd a tepsi aljába, ráöntöd a pörkölt alapot. Vékony szeletekre vághatod a zöldségeket, a hús tetejére helyezed. Be a sütőbe, kb 40 percre, a lényeg, hogy megsüljenek, de legalábbis jól megpárolódjanak a zöldségek. Az almát ebből a menüből kihagynám.
Vagy a zöldségeket felkockázva megpárolod. A husit pörköltalapként elkészíted. Rizst főzöl. Tálalod a rizsre helyezett husit, mellé rakod a párolt zöldséget. Most ez jutott eszembe.
Én a darált húst pzzafűszer keverékkel, vagy oreganóval, bazsalikommal, majorannával, kakukkfűvel, zsályával, egy kis borssal ízesíteném(nem muszáj az összes felsorolt fűszer, csak ami ezekből van otthon).Csak ezeket írtam, hogy el tudd képzelni, hogy kb milyen ízvilágra gondolok. A cukkinit és padlizsánt karikákra vágva hozzáadnám a húshoz, együtt főzném, pirítanám tovább.Még a kaliforniai paprika is csíkokra vágva belemehet.A paradicsompürét sóval, cukorral ízesítve hozzákeverném.A krumplit karikákra vágva bazsalikommal ízesítve megsütném.Ez lenne a köret hozzá.Ha jobban tetszik, a krumplihoz is keverheted a párolt kaliforniai paprikát.
Másik változat:ugyanez, csak a krumplit héjjában sütöd, felkarikázod miután megfőtt és egy sort raksz belőle tepsire, a húsos zöldséges keverékkel megtöltöd és a tetejére is megy egy sor krumpli.a görög joghurtot (remélem natúr) őrölt gyömbérrel, örölt korianderrel, sóval ízesíted és meglocsolod vele a tetejét.
Na, adtál egy jó ötletet.Ilyet még nem főztem, de el tudom képzelni és muszáj lesz megalkotni!
padlizsán, cukkini, paprika - ratatouille :) a krumplit is beleteheted nyugodtan. Ha van egy kis hagyma, paradicsompüré, az mehet rá, meg frissen tejföl a tetejére. Vagy sajtot is piríthatsz rá. Fűszernek friss bazsalikom, oregánó.
Az almát kihagynám, megcsinálnám desszertnek - egy kis vajon, cukorral megpirítod isteni finom :) Esetleg egy kis forró vaníliaszósszal leöntve...
Tök jókat írtatok!
Nekiálltam, nyűgös volt a gyerek, elvonta a figyelmemet, odaégettem. Ment a kukába... Ha kimérgelődtem magam, akkor pár nap múlva újra nekiállok, grrr.
Egyébként újragondolva egy padlizsános receptet akartam megcsinálni (NAGYON újragondolva). Ott a padlizsán csőben sül, bele pedig kuszkusz, aszalt gyümölcsök, fenyőmag, újhagyma, padlizsán kikapart közepe kerül. Erre lehet locsolni a fent említett joghurtos öntetet.
De ezt most csúnyán elb..tam, később újrapróbálom. A kifejezetten magyaros ízvilágot annyira nem szeretem, de az olasz, közel-keleti ízek közel állnak hozzám. A gyerek miatt nem borsozunk, csak saját tányéron. Két év alatti, neki még nem szívesen adok borsot. A többi fűszerrel nincs gond.
TUdom, tegnapi a kérdés, de egy csomó ötletem támadt:
- töltött, csőben sült zöldségek: a darált húst megpirítanám, jó erősen fűszerezném, de csak max kétfélével, persze lehet indiai stílusban is nyomatni, akkor viszont megpirítanám egészben a fűszereket, majd összetörném mozsárban, és ezzel ízesíteném a disznóhúst
- lasagne
- isteni padlizsánreceptek:
- vagy egy örök klasszikus: fasírt, krumplipüré, almakompót
- tócsni is készülhet a felsorolt zöldségekből
Ma felszívtam magam, újra megvettem mindent és egy kifejezetten jó kaját sikerült összedobni:
Csináltam pörköltalapot a darált húsból. Arra padlizsán, kaliforniai paprika, cukkini, szeletelt fokhagyma, a végén pedig alma.
Fűszerek: kevés fahéj, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, bazsalikom (sok),gyömbér, fehérbors, só.
Kevergetés mellett hagytam össze párolódni az egészet. Meglepően finom lett!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!