Kaptunk egy láda érett paradicsomot zöldséges ismerősünktől. Ötletek?










Nekem nyáron volt hasonló "gondom".
Én paradicsomszószt készítettem belőle, mert ahhoz rengeteg paradicsom kell. Felhasználható spagettihez, egyéb olaszos kajákhoz, vagy pizzára.
Ha kell a recept, szívesen leírom.





Eltenni nem érdemes, mert íztelen, "rágós" téli paradicsom.
Főznék bele paradicsomszószt, azt sok mindenhez fel lehet használni, bolognai, húsgombóc, leves, satöbbi.





Ha nem lottyadt, akkor egy tálcán érdemes nagyon keményre lefagyasztani, majd , ha olyan kemény, mint a biliárdgolyó, be lehet zacskózni.
télen pörköltbe, lecsónak kitűnő alap, de szósznak is jó. csapmeleg vízben egy pillanat alatt lejön a héja, utána 1-2 perc múlva deszkán aprítható.





Az átpasszírozott paradicsomot feltesszük főni. Addig főzzük, míg jó sűrű szósz nem lesz belőle (sajnos elég sokáig tart. :( )
Felaprítunk jó sok fokhagymát, olívaolajon megpirítjuk. Ezután mehetnek bele a következő fűszerek: jó sok bazsalikom, kevesebb oregánó és kakukkfű, még kevesebb rozmaring és fehérbors.
Lassú tűzön átpirítjuk a fűszereket is. Majd teszünk rá a megfőtt paradicsomszószból, és alaposan összeturmixoljuk. Ha kész, visszaöntjük a paradicsomszószba, jól elkeverjük, és megkóstoljuk. Ízlés szerint rakjunk bele sót és cukrot.
Arányok:(nagyon becsülten) kb. fél liter kész paradicsomszószhoz kell:
fél dl olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál fehérbors
egy csokor friss bazsalikom vagy két evőkanál szárított
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál kakukkfű
fél teáskanál rozmaring.
A cukor mennyisége a paradicsom savasságán múlik, de mindenképpen kell bele, kóstolni kell.
Tartósítószer nélkül tettem el a nyáron, forrón, sterilizált üvegekbe töltöttem, sterilizált kupakot rácsavartam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!