Milyen zöldséges ételeket szoktatok főzni, amikor a főzelékeket már unjátok?
Bármelyik zöldségből készíthetsz fasírozottat: megpárolod, összezúzod/töröd, fűszerekkel-tojással-zsemlemorzsával vagy kenyérbéllel összegyúrod. Kicsit lapított korongokat beforgatod még zsemlemorzsába, és kisütöd. De ugyanígy készíthetsz főtt krumpliból, főtt tojásból, kölesből, rizsből is.
Zöldséget még lehet rántani, vagy pl. a tökféléket ugyanúgy elkészítheted rakott-nak, mint a rakott káposztát, stb. stb.
-önmagában, párolva, bár ehhez nyilván több zöldség kell..
-pörköltet is lehet bizonyos zöldségekből, pl. borsóból, gombából...
-tésztával is lehet variálni, aki szereti az ilyesmit. pl cukkinis tészta, de hidegen a zöldség és tészta keverve amolyan salátának is elmegy.
-zöldséges piték...
-gyúrt tésztákba pakloni párolt és ízesített zöldséget, majd kifőzni és mártást csinálni hozzá, vagy tejfelt rá...mint az az olasz hogyishívák, amibe húst töltenek, nem jut eszembe...
-stb
-ja meg a tepsis kaják... ahogy a rakott kel, úgy bármilyen más zöldséget is lehet rizzsel, hússal, vagy akármivel váltogatva tepsibe rakni, megsütni.
-zöldséges lasagne is fincsi...
Vajon angolosan párolva, pl zöld ceruzabab, de lehet egy köteget fékony füstöltszalonnába tekerni és úgy megsütni.
A legtöbb zöldség nagyon finom így párolva, a fűszerekkel pedig sokféleképpen lehet ízesíteni.
a zöldséges tokányok is nagyon finomak, sokféléből lehet készíteni, zöldbab, borsó,gomba... stb.
Ahogy más is írta, a zöldségpörköltek is nagyon finomak, rizzsel vagy tésztával.
Ha nem akarom főzeléknek hívni, akkor szószokat is készítek, a legegyszerűbb a paradicsomszósz, vadasmártás, gombaszósz, és mindjárt másképp hangzik, ha valaki éppen a főzeléktő ódzkodik.
A spenótot is fel lehet használni pl spenótos-tejszínes-sajtos spgetti sütőben sütve, reszeltsajttal a tetején.
Rántott zöldségek garmada is felhasznáható, akár hús társaságában is.
és valóban a rizseshússal lerakott zöldségek, tejföllel, sajttal igazán remek kaják.
Mi a férjemmel nem únjuk a főzelékeket, de amióta a kisunokám iskolás, sokminden megváltozott. Bölcsis, ovis korában minden főzeléket szeretett, most meg a mumus lett a főzelék.
nem is tudom valóban, hogy az iskolai menzán riszatották el ennyire, vagy a gyerekek egymástól tanilják el, az ételek pfújolását, elutasítását. Ezért nagyon szomorú vagyok, de, hát ez egy külön kérdést is megérdemelne talán.
Bocs, hogy egy kicsit kitértem a saját gondomra is.
Főzeléket sosem eszek...
Egyébként mostanában volt currys paprikakrémleves, mustáros-citromos-tejszínes padlizsán, tojás avokádóban sütve, sűrű tortilla leves (babfélék, kukorica, paradicsomlé, stb. lime-al és sajttal), gombás omlett.
Én állandóan zöldséges kajákat főzök, és sohasem főzeléket. Ha Magyarországon lennék, akkor a jó kis rakott zöldségek, kel, karfiol, stb. Rakottkrumpli örök kedvenc. Rántott zöldségek is finomak, pl rántott hagyma, krumpli, cukkini, padlizsán, de ezek inkább húsétel mellé, önmagában nem annyira laktató.
Indiában élek, és itt nem nagyon szokás húst enni, szóval minden nap zöldség zöldséggel. Alap, hogy rizs készül, és ehhez valamilyen zöldséges ragu. Neten kismillió receptet lehet találni (angolul), csak írd be google-be a zöldséget/zöldségeket amikből készíteni akarod, írd mellé a curry szót (ami nem fűszert jelent) és már dobja is a találatokat. Ha mártásosan akarod, odaírhatod még hogy gravy, vagy ha szárazon, akkor dry. A hozzávalók egy része nagy valószínűséggel nem lesz számodra elérhető, de nyugodtan kihagyhatsz dolgokat (pl curry leaves jó ízt ad, de én sem használok mert agyonpermetezik, vagy coriander leaves helyett mehet a petrezselyemzöld, íze ugyan más, de ha nem az a cél, hogy spec indiai ételt készíts, akkor nem gond), helyettesíthetsz, stb. Masala fűszereket talán tudsz venni nagyobb üzletekben vagy spec indiai boltban, az azért hasznos lehet.
És ott van még a veg biriyani vagy a veg pulao, mindkettő tulajdonképpen zöldséges rizs, csak különbözőképpen elkészítve, más fűszerezéssel, de mindkettő nagyon laktató és finom - Raita-val, ami natúr joghurt (én Mo-on tejföllel csináltam), kis víz, só, bors, apróra vágott lilahagyma, apróra vágott kígyóuborka, esetleg reszelt répa ha szereted. No meg ha van gránátalma, az is mehet bele, isteni finom lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!