1 kg száraztészta előállításához mennyi alapanyagra van szükségem? (többi lent)
Mennyi tésztaliszt+víz kell ahhoz, hogy a kiszárítás után 1 kg száraztésztát kapjak?
Ha nem is gramm-ra pontosan, de kb?
Normál esetben 100 g liszthez egy egész tojást szokás számolni, ebböl lesz kb 100 g száraztészta.
De a pontos mennyiség függ a liszt minöségétöl, a tojas minöségétöl és nagyságától is.
Ha a tésztába nemcsak tojást, hanem vizet is teszel, akkor a tojás egyrésze helyett azonos mennyiségü vizet szokás venni hozzá.
Ha nem kell pontosan, akkor egyszerű kiszámolni.
Mivel a száradás után kizárólag a száraz anyag marad meg, így kb csak a liszt tömegét kell számolni, mivel a tojás nagy része víz.
Egy jó házi gyúrt tésztához 1 csepp víz nem kell , annyi tojás kell bele, hogy megfelelő állagú legyen, ez 1 kilóra 10 tojás.
10 tojás kb 60 deka, ennek összességében kb 75%-a víz, tehát marad 15 deka szárazanyag tartalom.
Ehhez jön hozzá kb 2 deka só, így összesen kb 117 deka tészta lesz 1 kiló lisztből.
Ha a tojások egész száma miatt 8 db tojással dolgozol, és 90 deka liszttel 2 deka sóval, akkor
8×6×0,25+2 + 80= 94 deka tészta. Kb.
Gondolkodj egy kicsit haver!
Ha 1 kiló száraz (!!!) tésztát akarsz, akkor az alapanyagoknak többnek kell lenni 1 kilónál, mivel pl a tojás nagy víztartalmú, annak ki kell ki kell száradni, így az elkészült tészta jelentősen veszít a súlyából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!