Hány deka száraztészta szükséges egy adaghoz?
Körülbelül hány deka száraztésztát számítsak egy tányér főtt tésztának ha köretnek készítem, és mennyit, ha önálló tésztaételnek?
Nemrég kb. 30 dkg pennét főztem meg, három tányér helyett négy lett, és még így is ki kellett dobni a maradékot.
Köretként 60 g-ot. föételként 80-at szokás számolni.
Viszont a maradékot kidobni hülyeség, másnap-harmadnap még fel lehet használni.
Több dolog függvénye, pl hogy dagad a tészta, vagy mennyi a kapacitása annak, akinek főzöd.
Én köretnek 7-8 dekát szoktam számolni, főételnek 10-et.
30 deka penne 3 adagra teljesen reális, mivel üreges tészta, óriási mennyiségnek látszódik, kétszer akkorának, mint ha pl spagetti lenne.
Ez is becsapós lehet.
De pl nekem nem jelent gondot 15 deka sem, lazán beverek annyit.
Nem tudok jobbat tanácsolni neked, mint hogy írd fel, melyik gyártó, melyik tésztája hogy dagadt meg, mennyire volt elég, és legközelebb aszerint főzz.
Ezt levesbetéteknél is megteheted, ott is elég nagy eltérések vannak!
Köszönöm mindenkinek a választ.
Sajnos nem egy három tagú családról van szó, hanem egyszemélyes háztartásról. A terv az volt, hogy első nap egy jó étvágyú vendég, plusz én, második nap megeszem a maradékot, de harmadik nap is azt ettem, ma meg már nagyon nem kívántam.
A maradékot ha ugyanúgy eszed, ahogy elözöleg, akkor érthetö, hogy nem esik jól.
De fött tésztából rengeteg ételt lehet készíteni, ami ízben is, állagban is különbözik egymástól.
Emellett a fött (nem túlfött) tésztát le is lehet fagyasztani.
Egy tipp erre az esetre:
Csak annyi tésztát keverj be a szósszal, amit meg is eszel.
Így ha túl lősz a célon, a ragut, szószt, stb, le tudod fagyasztani, (ha olyan, pl egy bolognai ragu tökéletesen bírja a fagyasztást)
és csak a tésztát kell kidobni, ami úgy nem olyan drága.
Vagy csinálsz a maradék tésztára 1 adag másféle feltétet, hogy ne legyen olyan unalmas, és úgy megeszed.
Egyébként én is vezettem 1 személyes háztartást, és tipikusan ilyennek, hogy pl bolognai, nem is álltam neki 1-2-3 adagnak.
Megfőztem belőle vagy 3-4 litert, és kis adagokban lefagyasztottam.
Jó főtt tésztára, lasagne-nak, pizzára...
Köszönöm az újabb válaszokat.
Próbálkozom még, legközelebb kimérem a konyhamérlegen, és felírom.
A szószt soha nem keverem össze a tésztával, csak tálalás előtt. Milánóit, bolognait én is úgy csinálom, hogy megfőzök egy kotla szószt, mint egy igazi olasz mamma, és adagonként lefagyasztom. Sajnos, elég kicsi a fagyasztóm kapacitása, azt hittem, amikor vásároltam a hűtőt, hogy egy egyszemélyes háztartásban egy kicsi is elég, de már látom, hogy tévedtem. Ezért nem tudok tésztát, és ilyen olcsóbb dolgokat fagyasztani, az akciósan vásárolt húsok, idényzöldségek, fagyasztható készételek foglalják el a helyet.
Ment a zöld kéz mindenkinek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!