Help! Hogyan csináljak ezekből pörköltet?
Kaptam ezeket:
1,2 kg csirke alsócomb (9 db)
Univer pörkölt ízesítő
egy csomag vöröshagyma
Maggi ízvarázs ételízesítő
só
csemege fűszerpaprika őrlemény
majoranna
oregánó
őrölt feketebors
Ezekből mikor mennyi, hogyan, meddig? Hogy lesz ebből pörkölt? Egyáltalán ezek mind kellenek bele? Aki tudja segítsen, de olyan szinten írjátok le mintha egy kisgyereknek magyaráznátok el...
Nem kell bele mind.
Fogod a hagymát, összekockázod és odateszed egy kis olajon és megdinszteled10-15perc. Beleteszel egy kiskanál fűszerpaprikát. Közben megmosod a húst, és a paprika után beleteszed, hagyod kicsit főni, míg levet ereszt. Ezután, ha úgy látod, hogy kevés a leve öntesz rá vizet ízlés szerint. Fűszerezed só, bors. Készre főzöd (1-másfé óra, vagy ahogy puha lesz a hús. Közben ha szaftosan szereted öntesz még rá vizet). Nem nagy ördöngösség.
Ezek nagyrészét egyböl kukázhatod, mert semmi keresnivalójuk ételben.
A pörkölthöz böven elég a hagyma, csirkecomb, só, pirospaproka - meg némi olaj/zsír
Elöször a csirkecombokat megtisztítod az esetleges tollmaradványoktól, illetve szeészedheted alsó-felsö combra, ha akarod, de nem fontos.
A vöröshagymát (egy közepes méretüt) megpucolsz és 3-4 mm-es kockákra vágod.
Egy lábasba teszel 1-2 evökanál olajat/zsírt, felmelegíted, beleteszed a hagymát, megsózod kb egy csapott teáskanál sóval és kevergetve világos zsemleszínüre pirítod, vigyázz, hogy ne égjen el, majd beleteszed a húsokat és tovább kevergeted, amíg a combok kezdenek kifehéredni. Leveszed a tüzröl, belekevered a pirospaprikát és felöntöd kb 1 dl (lehetöleg meleg) vízzel. Visszaeve a tüzre, közepes lángon párolod, néha óvatosan megkeverve. Kb. fél óra-óra alatt megpuhul a hús - ha egy hústüt beleszúrsz, és nem tudod így felemelni, mert lecsúszik, akkor jó.
Remélem, érthetöen sikerült leírni, ha valami nem tiszta, kérdezz vissza.
-a hagymát megpucolod, nagyon apróra felvágod
-a csirkecombokat megmosod, leitatod
-egy lábosba öntesz egy kis olajat, a hagymát beleteszed, megpárolod, teszel sót, utána mehet bele a csirkecomb, átforgatod míg egy kicsit kifehéredik, teszel pirospaprikát
-feltöltöd vízzel, annyira, hogy ellepje, teszel bele borsot, majoránnát, oreganót ha szereted, én nem teszek soha...az ételizesítőt is elfelejtheted, nem kell bele, az alap az a hagyma, só, bors paprika...
Mosd meg a húst, ha van rajta toll szedd le róla.
2 db közepes hagymát tisztitsd meg, vagdosd fel. Fél deci olajra tedd a hagymát egy késhegynyi sót tegyél rá. Tedd fel a tűzre takarékon kezd el sütni. Ne égjen le. Vedd le a tűzről tegyél rá egy teáskanálnyi őrölt fűszerpaprikát. TZedd vissza a tűzre és önts hozzá egy deci vizet. Forrald el, majd mégegyszer önts ennyi vizet rá és botmixerrel pépesítsd el. Majd tedd rá a húsokat. Takard le és lassú tűzön főzd puhára. Ha levesesebben szereted önthetsz rá fél deci vizet. Közben lehetsz rá 1-2 csipet majorannát és egy csipet feketeborsot és még sót kb egy mokkáskanálnyit közben kóstold meg és lehet ,hogy sót még kell beletenni.
A legtöbben jól írták le neked a pörköltet, sok variációs lehetőség nincs is.
Két közepes hagyma elég lesz hozzá, finomra vágva (ha kicsit nagyobbra sikerül, nem baj, majd szétfő ) és két-3 evőkanál olajon dinsztelni /halványra sütni egy kicsi sóval, majd pici vízzel fedő alatt párolni kezded. és itt említeném meg ennek jelentőségét, hogy a pörköltalapnál még az elején fontos dinsztelés közben a hagyma megsózása, kis vízzel fedő alatt főzése, főleg a csirkehúsnál, ami hamar megfő.
Tehát, a világosra dinsztelt hagyma sóval, vízzel szinte krémesre főtt, tedd bele a megtisztított combokat. Alsót írtál, így a combcsont végeit jól pucold meg. Fehéredésig kevergesd át a megfőtt hagymán, és fedő alatt hagyd, hogy kiadja a saját levét.Ha ez megtörtént, akkor adj hozzá két csapott evőkanál minőségi pirospaprikát, és egy kis vízzel (amennyi szűken ellepi ) elkezdheted főzni.
Többször át kell keverni, ha kell a vizet nagyon kevéssel mindig pótolni.
A fűszerezés egyéni ízlés kérdése, sokan teljesen másképp fűszerezik, mint mások.
csipet őrölt kömény, kevéske bors szerintem mehet bele.
Látni fogod, ahogy puhul, szinte leválik a csontról. azért ne főzd szét, maradjon a csonton. Villával meg tudod állapítani, hogy kellően puha-e, nem kell másfél óra neki az biztos... 35-45 perc alatt készen kell lenni
egy alsócombos pörköltnek.
A pörköltízesítő és az ízvarázs felesleges lenne bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!