Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » 150 gramm teljes kiőrlésű...

150 gramm teljes kiőrlésű száraz tészta megfőzéséhez mennyi víz kell?

Figyelt kérdés
2015. okt. 29. 16:46
 1/6 A kérdező kommentje:
"Tapasztalat szerint a tészta a súlyához képest legalább tízszeres mennyiségű vizet igényel, s csak így dagad megfelelőképpen. Tehát egy csomag (500 g) tésztát 5 liter vízben érdemes elkészíteni." -> 150 gramm 1,5 liter
2015. okt. 29. 16:59
 2/6 anonim ***** válasza:
Jól írja, én 1-1,5 literben főzném
2015. okt. 29. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Nem, a tapasztalat szerint a "legalább" az 5-szörös, a 10-szeres az optimális.
2015. okt. 29. 17:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

" csak így dagad"

És ez sem igaz, nem a dagadáshoz van köze a bő víznek.

2015. okt. 29. 17:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
Éreztem, hogy nem teljesen kerek az idézett szöveg megfogalmazása. A "csak így dagad", valóban nem állja meg a helyét, és a legalább 10 helyett; legalább 5 kéne, hogy szerepeljen a szövegben. Miután az 5-öt magába szívja, még ennyi kell, hogy tovább lehessen főzni. De szerintem az optimálist kell nézni és ne legyünk fukarak a vízzel. Hogy legyen miből "dagadnia", mert, hogy ha magába szívta "a felét az egésznek", akkor csak süldögél, de nem fő. Tehát, ha az ötszörös a még nem, és a tízszeres az optimális, akkor legyen a választás céltudatos az utóbbi mellett. A dagadást úgy érthették, hogy a tészta a vizet magába szívja, és attól lesz duci. És nem bő víznek van köze a dagadáshoz, hanem csak a víznek önmagában, ami persze lehet bőséges, hogy utánpótlása legyen a tészta "ducisodásához".
2015. okt. 31. 00:50
 6/6 anonim ***** válasza:

Így valamivel korrektebb a megfogalmazás, de ha a gyakorlatot nézzük, ez elég opcionális.


Rengeteg tésztával volt már dolgom, és nagyon szélsőséges keretek között tudnak viselkedni.


Ráadásul még kikövetkeztetni se lehet az összetételéből, hogyan fog dagadni.

Másképp viselkedik egy 2 tojásos, egy 4, vagy 8 tojásos, megint más egy durum.

Másképp fő egy 170 ft /kg-os tészta, másképp egy 1200 ft/kg-os.

Másképp veszi fel a vizet egy nagyobb penne tészta, másképp egy apró eperlevél.

Másmilyenre főzöl egy olaszos tésztát, megint másra egy magyaros levesbetétet.


Ráadásul akkora eltérések vannak a gyártók között, hogy megjósolhatatlan, melyik fog jobban dagadni, x gyártó 4 tojásosa, vagy y gyártó 8 tojásosa.

Ezt csak kitapasztalni lehet, aztán adott tészta igényei szerint főzni.


Úgyhogy közel sem biztos, hogy az 5-szörös vizet felveszi mindegyik tészta. Vagy nem is főzöd addig, hogy felvegye azt.

Lehet, hogy addigra szétfőne.


Valamelyik tésztát gond nélkül ki lehet főzni 3-szoros vízben is, valamelyik alapból minimumként kívánja a 10-szeres vizet.


Ráadásul nem azért, mert annyi vizet felvesz, hanem azért, mert olyan silány minőségű, hogy rengeteg liszt, keményítő kioldódik belőle főzés közben, ami "elcsirízesíti" a főzővizet, és hiába van még bőven víz a tésztán, gyakorlatilag úgy besűrűsödik, hogy simán leég.

És ilyenkor átöblíteni is elég nehéz.

De van olyan tészta, ami gond nélkül bírja, hogy a főzés végére szinte nem is marad rajta víz, (pirítás nélkül is, tehát nem a tarhonyáról beszélek) ami kis víz marad rajta, az is viszonylag tiszta, nem ég le, a tészta tökéletesen megdagad , és leöblíteni is könnyű.


Úgyhogy ezekkel az általános szabályokkal óvatosan kell bánni, mert ennyi féle fajta minőségű, összetételű, viselkedésű alapanyagnál nehéz általános igazságot mondani.


Minden esetre én tartom magam a fentebb írthoz, hogy ha pl korlátaink vannak az edények méretét illetően, akkor odafigyeléssel, egy 5-szörös vízmennyiséggel általában megoldható a tészta főzés. Sőt, van olyan tészta, ami egyáltalán nem is kíván többet.

De ha nincsenek ilyen korlátok, és nem ismerjük a konkrét termék viselkedését, és tutira akarunk menni, akkor érdemes 10-szeres mennyiséggel dolgozni, úgy biztosabb a végeredmény.

2015. okt. 31. 05:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!