Írnátok rétes receptet? Van valami trükkötök?
Nekem ez a recept vált be legjobban (Cerbona szalagos finomlisztet használtam).
Rétestészta készítése
A rétestészta alapfeltétele a jó minőségű liszt, meleg konyha, és nyugodt környezet.
Minél dúsabb sikértartalmú a liszt, annál rugalmasabb lesz a tészta, szép vékonyra nyújtható, és annál kevésbé fog szakadni nyújtáskor.
Hidegben megdermed a tészta, nem nyúlik kellőképpen.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
diónyi zsír
kevés só
kb. 2.5 dl langyos víz
1 evőkanál ecet
Elkészítés:
A szitált lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a tojást, s annyi sós, ecetes langyos vizet, hogy rugalmas tésztát kapunk. A tésztának nem szabad lágynak lennie, de túl keménynek sem, a ruganyosság a lényeg. Eleinte nagyon ragad, jól dolgozzuk ki, míg elválik a kezünktől, és a keverőtáltól (vagy a deszkától), s legyen hólyagos.
Két korong alakú cipóra osztjuk, külön-külön is kidolgozzuk őket, vigyázzunk, hogy a felületén ne maradjon gyűrődés se alul, se felül. Tetejüket megkenjük langyos zsírral, vagy olajjal, lisztezett felületre téve, melegített lábassal letakarjuk a korongokat. 15-20 percig pihentetjük.
Egy nagy asztalt terítsünk le tiszta abrosszal, szórjuk be liszttel, a közepére tesszük az egyik tésztakorongot, nyújtófával kissé elnyújtjuk, és ismét kenjük meg vékonyan olvasztott zsiradékkal.
Mindkét lisztezett kezünkkel, kézfejünket a tészta alá dugva, lassan, óvatosan húzzuk minden irányba egyenletesen, körbe-körbe, míg a tészta olyan papírvékonyságú lesz, hogy szinte már átlátszóvá, hártyássá válik, s az egész asztalt beborítja.
Vastag széleit kezünkre csavarva leszakítjuk körös- körül, kevéske vízzel összegyúrjuk, pihentetjük, s újra kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztát kicsit szikkadni hagyjuk, kb. 15 percig, de vigyázzunk, nehogy nagyon kiszáradjon, s csörgőssé váljon, ugyanis használhatatlan lesz, töredezni fog. Akkor jó, ha tapintásra nem ragad már.
Olvasztott zsiradékkal jól fröcsköljük be, hajtsuk egymásra a tésztát úgy, hogy négyrétegű legyen, s kenjük, vagy hintsük meg töltelékkel. A töltelék ne legyen túl sok, s szórjunk alá zsemlemorzsát is.
A hajtogatást úgy végezzük, hogy az egyik oldalon mindkét kezünkkel megfogjuk és felemeljük az abrosz szélét úgy, hogy ez által magától hengeredik szép vastag tekercsbe a tészta.
Akkora darabokra vágjuk, amilyen hosszú tepsibe tesszük.
A tepsi alját is, és a rudak tetejét is kenjük meg zsiradékkal. Tetejére tejföl is kerülhet, vagy tojássárgája.
Előmelegített, kb. 200-210 °C fokos forró sütőben sütjük pirosra, kb. negyed óra alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!