Lehet eleszto nelkul langost sutni?
"én nem vagyok kémikus, fogalmam sincs"
Én igen. És az nem elég hogy a széndioxid legnagyobb része megszökik a levegőbe de a szódabikarbonából és ecetből nátriumacetát keletkezik ami ugyan nem veszélyes de vegyianyag amit a tésztafogyasztó befal bizony.Míg az élesztőnél az élesztő fehérjeanyagát fogyasztjuk el ami valamivel jobb.
Én vagyok az "első", szia! Annyira rendes vagy, hogy visszaszóltál! Köszi! :-)
Hát, sajnálom hogy tégla lett :-(, őszintén mondom, hogy csak és kizárólag a jószándék vezérelt, amikor az ötletet adtam. :-(
Valszeg az egyéb összetevőkön is múlik, ugyanis a túrófánkom tényleg nagyon laza és mindig lyukacsos szokot lenni, olyan, mint egy igazi kelt tészta. Benyomjuk, és visszaugrik. Esküszöm. Fogalmam sincs, miért....
Közben itt meg annyira lepontoztak a kémikusok, hogy 92%-ról lesüllyedtem 85%-ra. :-( Azóta nem alszom. (na jó, ez vicc volt)
Pedig az volt az alaphelyzet, hogy 1.) NEM VOLT OTTHON ÉLESZTŐD, 2.) BORZASZTÓAN KíVÁNTAD A LÁNGOST,
szóval én csak egy szügségmegoldást javasoltam, és ki is hangsúlyoztam, hogy nem biztos, hogy jó lesz...
Most már így utólag azon agyalok, hogy csak szódabikarbónával (ecet nélkül), hogy lehet könnyebb lett volna a tészta.
Üdv! :-) (Aztán remélem, megtanultad a leckét, és ezentúl mindig tartasz otthon élesztőt! ;-D Mondjuk azt a porélesztőt, mert az sokáig eláll.)
A legjobbakat Neked!
A túrófánknál eleve a túró puhítja a tésztát és úgy megy hozzá a liszt, ezért felel meg a szódabikarbónás lazítási mód.
A lángosba nem megy más, mint liszt, krumpli, só, élesztő és víz, itt már nem elég a liszthez az élesztő helyett a szódapor.
Ecetet a kelt és hajtogatott tésztákba azért tesznek, hogy nyújthatóbb legyen és nem a lazítás miatt. Az ecetnek nincs tésztalazító hatása.
Még annyi, hogy én nem kémikus vagyok, csak egy pék, elég sokszor használtam már ezeket a dolgokat.
maszatka
Bocsa, most nézem, nem is itt lettem lepontozva. :-D
Pedig más témákban, ahova írtam, mindenhol hasznosnak bizonyult a javaslatom.
No mindegy!
Szia Maszatka!
Kezdek megvilágosodni!
Most akkor megint tanultam valami újat. Minden világos!
Köszi!
"Első"
Maszatka!
És ha nem rakott volna bele semmiféle lazító/keményítő/ anyagot, hanem csak szimplán a hozzávalókat, akkor elképzelhető, hogy valamivel jobban járt volna?
Első
Úgy érted, hogy liszt, víz, krumpli és só?
Nem járt volna jobban. Az olyan kőkorszaki kenyérféleség lett volna, végülis ott sem volt még élesztő :) De akkoriban valószínűleg jobb fogazattal rendelkeztek őseink.
Esetleg még a sütőpor valamennyit segíthetett volna, de az sem kifejezetten kelt tészákhoz való, inkább kevert és piskóta szerűekhez, de lazítóbb a hatása mint a szódapornak.
De tényleg nem véletlenül írtam, hogy a lángos lelke az élesztő, és minden kelt tésztának, aztán a liszt és utána jön csak a többi dolog.
maszatka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!