Ti mennyi pénzből főztök kb 1 hónapra?
3-an vagyunk, eddig 70 ezer volt durván (mindent vettünk, nem kaptunk senkitől semmit), de kertes házba költöztünk egy fél éve, így most amit lehetett vetettem a kertben, tele van termő gyümölcsfával, így már most lecsökkent 50 ezerre, pedig még a krumplit/hagymát vettem a boltban, mert még az általam termesztett nem érett be!
És sokkal több gyümölcsöt eszünk így, mert tavaly keveset vettem, mert drága volt.
Gyümölcs nekünk is van, de a veteményes inkább pénzbe kerül, mint hogy anyagilag megérje, viszont sokkal finomabb a saját paradicsom, elfogultság nélkül is.
Amikor nagy veteményesünk volt jó földdel (most gyenge föld és csak pár négyzetméter, nehezen férne több, mindenütt gyümölcsfa és árnyékos lejtő van), akkor sem hiszem, hogy durván csökkentett az ételköltségeinken, azt akkor sem a zöldség határozza meg, ha pl. mi sok zöldséget eszünk, mert pl. húst, tejterméket, búzát nem... A zöldségigény nagy részét úgysem tudnánk megtermelni. De nyilván van, akinek anyagilag is bejön.
Lehet, hogy igazad van utolsó, nekünk még ez az első évem, amikor veteményezek, csak egy példa:
25 m2-en vetettem zöldborsót. A vetőborsó került 300 ft-ba, és nem kellett permeteznem sem, gyomlálnom sem. Igaz a szüret sok munka volt, de megérte, mert 9 kg fejtett borsó csücsül a fagyasztóban. :) Garantáltan vegyszermentes, saját termés, és már szárítottam meg kb. 30 dkg-t a jövő évi vetésre. :)
A karalábé is ugyanez, isteni zsenge, hatalmas fejek nőttek, magról vetettem, ami 50 ft volt, és nem is vetettem el mindet. Emlékszem, a télen/tavasszal egy öklömnyi karalábé került 200 Ft-ba!!! Most meg 3-4 öklömnyire nőttek! És szintén vegyszermentesen, saját kertben.
Amivel sok munka van, és sok pénzbe kerül, azt nem is vetettem.
sok tartalék van a kamrában (tészták,liszt, cukor, olaj, só, hüvelyesek, paradicsomlé, konzervek stb) Tehát tartós élelmiszerre nem költök havonta.
3 gyerek-2 felnőtt: 110-130 ezer ft, de ebben benne van a mosószerek és minden más ami a háztartásba kell
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!