Tudnátok írni Nektek bevált gombamártást? Mit főztök hozzá?
Fokhagyma, újhagyma olívaolajon és vajon megdinsztelve, rá a friss gomba (laskából szeretem a legjobban) 1-2 percre majd 1 deci száraz fehérbor, 4-5 percig magas lángon redukálom, majd teszek bele kb. 2 deci habtejszínt, ezzel felforralom. Egy jó nagy marék apróra vágott petrezselyemmel szórom meg, sózom, frissen őrölt borsot teszek rá és egy kevés citromlevet facsarok bele.
Magában is nagyon finom sok gombából tagliatelle vagy fetuccine tésztával szeretem a legjobban, de pl. grillezett padlizsánhoz vagy cukkinihez, brokkolihoz is finom.
Jómagam többféle gombamártást/szószt szoktam készíteni. Van amelyiket hússal, van, amelyiket csak krokettel vagy zsömlegombóccal.
Először is mondjuk fél kilónyi szeletelt gombához egy közepes fej hagymát nagyon finomra vágok és zsiradékon kis sóval megdinsztelem , majd pici vízzel krémesre főzöm.
ha zsírjára visszasült, akkor teszem rá a szeletelt gombát, finoman újra sózom és fedő alatt puhára párolom.
ha megpuhult, akkor leszórom két-három kisebb fakanál liszttel, átkeverem, majd hideg vizet folyamatosan adagolva hozzá, szószosra keverem.Pár percig csendesen főzöm még. Van amikor tejszínnel, van amikor tejföllel dúsítom még, de van, hogy csak asztalnál adok mellé. (tejallergiás is van a családban, ezért a kétféle megoldás ) ez így rizzsel, vagy kifőtt tésztával is nagyon finom.
Ha pl bakonyinak csinálom, akkor egy kis füstölt szalonna kisütésével kezdem, és a kész szószba teszem az külön puhára sütött karajszeleteket.Ebbe a gombamártásba egy hangyányi pirospaprikát is teszek, hogy kissé rózsaszínes legyen. A bakonyit nokedlivel tálalom.
Aztán van egy kedvencünk a "vadított" gombaszósz. Minden úgy kezdődik, ahogy írtam már, de a gombához teszek egy fél karikára vágott héjas citromot, (majd kikerül belőle ) babérlevelet, és pár darab sárgarépát kis hasábokra darabolva.
A leszórásos módszerrel sűrítem be, teszek bele még egy kis cukrot és mustárt, hogy kellemesen pikáns legyen.
Tejföl ennél is opcionális. Ehhez készítek vagy krokettet
vagy zsemlegombócot, persze, ha van, egy kis sült hús is lecsúszik vele :)
Köszönöm a válaszokat, mentek a zöld kezek 😊.
Kedves2! A steak-et nem szeretem, de ettől eltekintve, biztos azzal is finom 😊.
Kedves 1,3! Tetszik amiket írtatok, ki fogom próbálni 😊
Tejszínes gombamártás párolt csirkemellfilével:
Csirkemellet klopfold ki enyhén.Kevés zsiradékon süsd elő majd helyezd át egy nagyobb edénybe.Majd a visszamaradt zsiradékban dinsztelj finomra vágott hagymát add hozzá a gombát petrezselyemzölded sózd,borsozd.Ha a gombának elpárolódott a leve addj hozzá alaplevet vagy vizet.Forrald fel add a csirkemellhez.Addj hozzá a tejszínt
Ha a hús puha vedd ki a tálból.Kevés lisztel vagy keményítővel sürísd be a mártást .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!