Bevált tippeket szeretnék. Melyik marhalábszárpörkölt receptet ajánljátok? Bográcsban főzzük. Nem tudok választani a sok közül neten. Melyik vált be nektek?
Zsíron megpirítod a vöröshagymát, rá a paprikát, a húst és fűszerezed ízlés szerint.
Nem kell hozzá más recept.
Az elsöt csak annyiban egészíteném ki, hogy egyrészt utána valami folyadékot (lehet víz, vörösbor, ami éppen tetszik) kell rá önteni, de nem túl sokat, ne leves leygen belöle.
A másik meg, hogy rá kell szánni az idöt, legalább 3 óra, mire megpuhul.
1. A bográcsot először teljes tiszta (még nem használt) zsírral kend ki, alul és az oldalát is
2. A húsok közül a csontosat rakd legalól, és egy sor színhús a tetejére. Sózd, szemes borsot, köménymagot rá.
3. Egy sor szálára vágott vöröshagyma + karikára szelt zöldpaprika, ha szeretitek a csípőset, akkor azt is lehet közé karikázni. Ebből a keverékből rakj rá egy sort.
4. Ismét egy sor hús, szintén megsózva...
5. Az utolsó sor hús legyen, természetesen megsózva.
6. Először csak kb. egy liternyi vizet önts rá, majd amikor felforrt, és mutatja hogy mennyi vizet adott ki a hús magából, lehet pótolni, hogy a lé teljesen ellepje a húst.
Kavarni nem kell, a bográcsot esetenként körbe-körbe forgatva, hogy a hús ne ragadjon a bogrács oldalához. Szükség esetén a vizet-sót pótolni kell!!!
Majd amikor kb. csak fél óra van hátra a főzésből, a törtpaprikát csak akkor szórd a tetejére, és a fakanállal óvatosan beledolgozni a lébe, majd összeforr a szafttal.
Jó étvágyat!
Ahány bogrács, annyi szokás, főleg a marhalábzár pörköltet illetően.
Sokfélét ettem már, finomat és kevésbé finomat is.
Ahogy én készítem nagyon egyszerű.
Alapmennyiség 1 kiló húshoz, fejenként 25-30 deka körül számolok, körettől függően.Kiló húsra két közepes fej kb 20 deka finomra vágott hagyma.A hagymát zsíron elkezdem dinsztelni, sózom, majd kis vízzel fedő alatt krémesre párolom. ha zsírjára visszasült, akkor teszem rá a felkockázott húst és fehéredésig kevergetem, majd fedő alatt hagyom, hogy kiadja a saját levét.
Nálam mindig van csontlé talonban, és lehetőleg azzal engedem fel , de éppen csak hogy kevergetni lehessen.
Természetesen a víz is megfelel.
Kerül bele kilóra számítva szintén ,1 szem hámozott paradicsom, 1 szem nagyon apróra vágott paprika, semmivel sem több, mert nem akarom, hogy lecsós legyen túlzottan.
Én csak, sózom (esetleg többször is) őrölt köményt teszek egy teáskanálnyit bele, és két jó ek. minőségi pirospaprikát.
Mindig kevés alaplével pótolom, és bizony kevergetem is,
mert a bogrács nagyon csalóka.
A lábszár valóban időigényes, de megéri. Természetesen néhány csontos hús is nagyon jó ízt ad a pörköltnek.
Annyit szoktam csalni a bográcsozásnál, ( ha nálunk van), hogy a hagyma ledisztelését, elfőzését gázon megcsinálom, így kerül már a bográcsba- biztos, ami biztos-és nem ég a bogrács oldalára még véletlenül sem.
Vannak vörösboros változatok is, de azt majd megírja más:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!