Miért nem kelt meg a kalács?
Kenyérsütő gépben dagasztottam kelesztettem, másfél óra alatt nem kelt meg. Tűzhely sütőjében sütöttem, ott egy kicsit nőtt de így sem lett jó. Élesztő friss, sima liszttel. Mi lehet az oka? A recept:
12 dkg kristálycokor
1 csomag vaniliacukor
50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 dkg só
2 tojás sárgája
2dkg élesztő
5 dkg mazsola
Por alakú vagy kocka élesztő volt? Biztos, hogy élesztő volt?
(Bocs a kérdésért, Anyum mindig következetesen azt hiszi a sütőporra, hogy élesztő és nem érti miért nem kel meg a lángos.)
Ahogy a leírásban volt, abban a sorrendben egyszerre tettem bele a hozzávalókat. Az érdekesség, hogy egy órával később, ugyanolyan élesztővel a nagymami liszttel egymásután 2 kenyeret sütöttem. Úgy megkelt, hogy még a fedelet is érte...
A találgatóknak: kb 5 éve csak otthon, géppel sütött kenyeret eszünk. Tehát tudom, hogyan néz ki az élesztő.
Kenyérsütő gép ide vagy oda: ha az élesztő rossz, az nem fog kiderülni így. Mindig, minden kelt tésztához beindítom az élesztőt, hogy lássam, él-e, ha nem is teljesen futtatom fel. Jobb így, mint kidobni a komplett tésztát.
Magam több, mint 10 éve kizárólag otthon készült kenyeret, péksüteményt fogyasztok. Dagasztógéppel készítve, kézzel formázva és sütőben sütve. A kenyérsütőgép készítményeit többek között ezért sem szeretem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!