Igazán finom püspökkenyeret hogyan kell készíteni?
A google-ban ezer féle receptet találtam, kezdve a 2 tojásostól a 9 tojásosig. Egyikbe tejfölt kell tenni, másikba tejet, harmadikba semmit. Egyetlen dologban közösek, hogy mindegyikbe kell csokoládé, magvak és aszalt gyümölcs.
Ekkora különbség nem lehet sütemény és sütemény között - ha már egyszer ugyan annak hívjuk.
Jó párszor már megjártam a netes receptekkel, ezért kérem, hogy akinek van igazi jó és kipróbált receptje, legyen szíves leírni.
Olyannak örülnék, aminek nem sárga a tésztája, hanem vagy kakaós vagy darált dió is van belekeverve.
30 dkg liszt
30 dkg cukor
5 tojás
0,5 csomag vanillincukor
10 g sütőpor
magok, gyümölcsök
kevés margarin
A lisztet szitáld át és jól keverd el benne a sütőport. A tojások fehérjéből verj habot. A cukrot keverd ki a tojások sárgájával, add hozzá a vanillincukrot, majd dolgozd bele a lisztet (ha hozzászitálod kevésbé csomósodik) valamint a magokat, gyümölcsöket, legvégül pedig (csak lazán) a tojáshabot. Egy őzgerinc- vagy téglaformát kenj ki margarinnal (vagy vajjal), azt szórd meg liszttel s ebbe simítsd bele a tésztát. Előmelegített sütőben (180-200 fokon) úgy süsd, mint a felfújtakat. Ha túl gyorsan pirulna, laza alufóliatakarással védd a tetejét a sugárzó hőtől. (Legalább 1 óra, amíg átsül.)
A püspökkenyér gazdagítására különösen alkalmas a mandula, dió, mogyoró, birsalmasajt, étcsokoládé, mazsola, valamint a különféle aszalt és kandírozott gyümölcsök. Ezeket az összetevőket mindig apróra vágjuk. Ha friss, magozott, félbevágott meggyet is használunk, akkor azt előbb - amennyire csak lehet - lecsurgatjuk, majd lisztbe forgatjuk (például egy zacskóban liszttel összerázzuk), ez gátolja majd meg, hogy a tésztát eláztassa, illetve, hogy a meggy lesüllyedjen a massza aljába.
A fenti tésztamennyiséghez körülbelül 3 deciliternyi vágott adalékot adunk.
Én ezt szoktam csinálni. Őzgerincben sütöm, amikor kihűlt csokival bevonom, nagyon finom.
Nagyon szépen köszönöm. Kifogom próbálni ezt is.
Miután nem jött válasz.... pár napja sütöttem egyet, aminek hasonló volt a receptje, csak 5 tojás helyett 2 volt benne plusz még 2 dl tejföl.
Nem lett rossz, de nekem kissé keménynek tűnt a tésztája.
Legközelebb megpróbálom a Te recepteddel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!