Hol találok Kedvessy steak receptet?
Venesz József-Turós Emil:
Egységes vendéglátó receptkönyv és konyhatechnológia könyvében.
(Ásatag, de a magyar vendéglátásban mindmáig alapnak számít; bár nem tudom, VALÓJÁBAN mennyire igazodnak hozzá az éttermek.)
Idemásolom:
Bélszínszelet Kedvessy módra
bélszín 1,8 kg
libamáj 30 dkg
borjúvese 25 dkg
gombapép 35 dkg
zsemle 5 db
só 3 gr
liszt 8 gr
zsír 30 dkg
hagyma 10 dkg
paprika 1 gr
zöldpaprika 2 db
csontlé 30 dkg
tejföl 30 dkg
tejszín 30 dkg
kapor 1 csom.
vajas zöldborsó 1 adag
szalmaburgonya 10 adag
A bélszínből 10 egyenlő nagyságú darabot vágunk, megsózzuk és angolosra sütjük. A libamájból és a borjúveséből szintén 10-10 szeletkét vágunk, és ezeket is megsózva és lisztbe mártva megsütjük. A zsemléből 10 db belül kissé kivájt, zsírban megpirított krutont készítünk, amelyekbe forró gombapépet teszünk. A visszamaradt zsírból tejfölös paprikás mártást készítünk, amelybe apróra vágott kaprot teszünk, és tejszínnel feljavítjuk. Tálalásnál a bélszínszeleteket a gombapépes krutonokra helyezzük tetejére tesszük a máj- és veseszeleteket és paprikás mártással leöntjük. Vajas zöldborsóval és szalmaburgonyával körítjük.
Egyéb, talán modernebb változatok:
Lehet, hogy ezk közül egyik sem tűnik az igazinak, akkor irány a könyvtár! Még ezekben a könyvekben van ilyen recept:
99 magyaros étel 33 színes ételfotóval / Lajos Mari; Hemző Károly, Aquila Könyvkiadó, 2005
99 pecsenye 33 színes ételfotóval / Lajos Mari; Hemző Károly, Corvina Kiadó, 1993
A legfinomabb cigány ételek : A Kárpát-medencében élő romák ételei, főzési szokásai, kultúrája / Csemer Géza, Fantastico Kiadó, 2003
Magyaros ételek / Hargitai György, Könyvkuckó Kiadó, 2000
Sültek, pecsenyék / Járay Mari, Food Time Kiadó (év nélkül)
(Közben az is kiderült, h. az étel névadója Kedvessy Nándor (1869-1960), kiváló szakácsművész, szállodás és vendéglős :)
Nagyon szívesen! A főzés a szenvedélyem :)
Közben hazaérkeztem, és a régesrégi Planétás receptkártyákon megtaláltam "Bélszínjava Kedvessy módra" elnevezéssel, kb. hasonlóan leírva; csak a gombapép meg a mártás készítését is részletezi. Ideírjam, kéred?
(Ha elfogadsz egy jótanácsot, a marhahúst sütés előtt nagyon érdemes érlelni, többet ld. a "Hogyan kell jól elkészíteni a marha steak-et?" kérdésnél.)
Jöhet a recept!!!!:))
Én is nagyon szeretek finomakat főzni, a marhahúst imádjuk (persze mértékkel)!!
Bélszínjava Kedvessy módra
60 dkg bélszín
25 dkg borjúvese
25 dkg libamáj
só
1 késhegy bors
liszt
25 dkg gomba
10 dkg vaj
1 dl tej vagy tejszín
A mártáshoz:
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 dl húsleves
1 evőkanál lisz
2 dl tejföl
1,5 dl tejszín
1 csomó kapor
8 kis kenyérszelet
1. A bélszínből, a veséből és a libamájból egyaránt 8 egyforma szeletet vágok. A bélszínszeleteket megsózom, megborsozom, a veseszeleteket lisztben megforgatom, a libamájszeleteket pedig enyhén sózva lisztbe hempergetem.
2. A megmosott gombát nagyon finomra reszelem, és kevés vajon, sóval, borssal fűszerezve megpirítom, Ha zsírjára pirult, egycsipetnyi liszttel meghintem, tovább pirítom majd kevés tejszínnel vagy tejjel felöntve pépesre főzöm.
3. A maradék vajban a bélszínszeleteket hirtelen félangolosra sütöm, megsütöm a máj- és veseszeleteket is, és tálalásig melegen tartom.
4. A serpenyőben maradt vajban a finomra vágott hagymát világosra pirítom, megpaprikázom. Felöntöm a húslevessel, pár percig forralom, majd a liszttel elkevert tejföllel besűrítem. Hozzáöntöm a tejszínt is, erős tűzön sűrűre forralom, ha kell, utánasózom.
5. Időközben a hússzeletekkel egyforma nagyságú kenyereket pirítok és megkenem gombapéppel.
6. Tálaláskor a bélszínszeleteket a gombapépes kenyerekre helyezem, mindegyik tetejére egy-egy borjúvese- és libamájszeletet teszek, leöntöm a kapros-paprikás mártással. Szalmaburgonyával és vajas zöldborsóval körítem. Száraz vörösbor illik hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!