Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kelt tészta miért esik össze?

Kelt tészta miért esik össze?

Figyelt kérdés

Biztosan nem fáradtságtól vagy rosszullét miatt, mielőtt valaki ezt a választ szánná.


Kenyeret sütök egy nem légkeveréses sütőben két szinten. Félidőnél megcserélem a két szintet, hogy egyenletesen süljenek. De valamiért nem lesznek szép gömbölyűek és a tetejük "beomlik".


Miért történik ez? A félidős csere miatti mechanikai rázkódás az oka vagy a hirtelen hőmérséklet változás?


Hogy tudom elkerülni?



2015. márc. 14. 07:59
 1/4 anonim ***** válasza:

Egyrészt nem tesz jót neki a sütés közben hideg levegö meg mozgatás.


De ettöl függetlneül szerintem valószínüleg túl sok élesztöt használsz és emiatt nem megfelelö a tészta szerkezete. Igaz, hogy gyorsabban megkel a tészta, de nem lesz tartása. Egy kiló lisztre max. 20-25 g élesztö elég, ezt célszerü elöre felfuttani, utána kevés liszttel kovászt készíteni, ezt alaposan beledolgozni a többi hozzávaló közé - sokáig dagasztani, csak összekeverni nem elég -, utána kilónként kb egy óráig keleszteni nem túl meleg (max 18-20 fokon), utána formázni, újrakeleszteni és csak ezután sütni.

2015. márc. 14. 08:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
20%

"Biztosan nem fáradtságtól vagy rosszullét miatt, mielőtt valaki ezt a választ szánná."


Humorozni akarsz vagy valaszokat?

Amugy pont jol beadod a trollok szajaba a valaszt.

2015. márc. 14. 09:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 Trafó1 ***** válasza:
100%
Túlkelt vagy kelés közben nem dagasztottad át, a keletkező buborékok túl nagyok , akkor kipukkadnak és össze esik a tészta, átgyúrással a kelő tésztában szétoszlatod a bubikat és újra kelésre kényszeríted a buborékok kissebek és egyenletlessebek.
2015. márc. 14. 09:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Inkább süsd két részben. Ne nyitogasd a sütött, nekem akkor szokott beesni a teteje. A légkeveréssel nincsen baj. Amikor látom hogy percek kérdése hogy kész, akkor szoktam kinyitni és tűpróbázok.
2015. márc. 14. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!