Mit jelent a csőben sült kifejezés?
Figyelt kérdés
2015. febr. 26. 22:37
1/15 anonim válasza:
tepsiben valamivel "burkolva" van az étel pl sajttal, tejföllel, besamel mártással... és ez "alatt" sül meg.
2/15 A kérdező kommentje:
Köszi szépen :)
2015. febr. 26. 22:53
3/15 anonim válasza:
Nagyanyám szakácskönyvében olvastam: régen a sütőt (gáz, villany, sparhelt) nevezték csőnek, így gyakorlatilag annyit tesz, hogy 'sütőben sült'.
4/15 anonim válasza:
én úgy tudom, hogy a sajtba tekert, sajttal bevont sütési eljárást hívjük csőben sütésnek. érdekes kérdés, hogy miért hívják csőnek a sajtkérget.
5/15 anonim válasza:
Eredetileg csövesek által készített ételek gyűjtőfogalma.
6/15 anonim válasza:
A "csö" a sütö (Backrohr németül, ahonnan a kifejezés jön), tehát sütöben sütött ételt jelent, ami azonban nem feltétlen sajtos, tehát a sajtnak semmi köze hozzá.
7/15 anonim válasza:
Otthon mindenki azt nevez csőben sültnek, amit akar. Ha viszont olyan helyen rendelsz, ahol szakács főz, csőben sült akármi néven gratinmártással leöntött, reszelt sajttal megszórt, sütőben sült ételt fogsz kapni.
8/15 anonim válasza:
Ahogy írták előttem, simán sütőt jelent.
Valószínűleg azért kapott külön kifejezést, mert régen a kemence is teljesen hétköznapi dolognak számított, a gázsütő pedig nem, plusz már a recept címéből láthatod, hogy nem serpenyőben, zsírban, olajban sütött dolgot jelent. Nyilván a receptet elolvasva egyértelmű, hogy miben kell megsütni az ételt, de így egy ismeretlen ételnél pusztán a nevéből is be tudod lőni, hogy mi kell az elkészítéséhez.
9/15 anonim válasza:
A jelentése valóban annyi, hogy sütőben.
Viszont mindenki tudja, aki jár étterembe, hogy a valamibe "tekert" vagy legalább lefedett), rétegezett, sajttal megszórt ételeket nevezik így. Sokszor pl. besamell mártással.
Pl.: csőben sült brokkoli
csőben sült csirkemell
10/15 anonim válasza:
Csőben sütés - A "csőben sütést", más néven gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük. Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz csak a felső rétegüket kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítését a tálalás idejére időzítsük, különben összeesik, kiszárad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!