Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől lesz fényes a házikenyér...

Mitől lesz fényes a házikenyér teteje?

Figyelt kérdés

Szoktam sütni itthon kenyeret, de mindig matt lesz a teteje. Bár az ízét ez nem befolyásolja, de azért jó lenne, ha sikerülne fényes példányt is produkálni..

Mit a trükk?


2015. jan. 22. 12:10
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Hú, ez engem is érdekelne...
2015. jan. 22. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:

A pékek- ha jól tudom- vizes kefével kenik át, és attól lesz fényes-ropogós a héja.

De biztosan lesz szakszerűbb válasz is.

2015. jan. 22. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:
Én is próbáltam a vizes ecsetes átkenést.. közvetlenül miután kiveszem a sütőből, átkenem vízzel. Erre az történik, hogy kb 5 mp-ig fényes, aztán a forróság hatására a víz nyomtalanul elpárolog a kenyér tetejéről és újra bemattul az egész...
2015. jan. 22. 12:51
 4/11 Ügyet Lenke ***** válasza:
29%
vízzel kenik be/permetezik, sütés előtt is, s után is, forrón még ha jól tudom...
2015. jan. 22. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

Én rendszeresen sütök kenyeret. Ahhoz, hogy szép fényes legyen, úgy csinálom, hogy amikor már formára igazítottam és bevágtam a tetejét három helyen, belerakom a jénai formába és hideg vizes kézzel többször átkenem, már-már finoman "spriccolom". Lefedem, meleg helyre rakom, és mikor már megkelt, akkor ismét átkenem bőven vízzel. Ugyanígy járok el sütés után is, még forrón is lekenem, aztán még 2-3 szor, míg hűl. Nekem ezt jelenti, hogy fényes (már ha erre gondolsz :)


[link]

2015. jan. 22. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:

5: igen, valami hasonló, csak még ilyenebb :)


valami ilyesmi kéne:

[link]


Lehet hogy ilyen fényt már csak úgy lehet elérni, ha tojással kenem át?..

2015. jan. 22. 15:01
 7/11 anonim ***** válasza:
Főleg nagyüzemeknél fényesítőszert is fújnak rá.
2015. jan. 23. 09:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 Ügyet Lenke ***** válasza:
0%

recepttől is függ, meg sütőtől is, itt egy pár példa még...amikor én sütök nekem a ropogós héj a legfontosabb :)


[link]


[link]

- a tojásos kenésnél a fény elveszik ha gőzben sütöd a kenyeret


[link]

2015. jan. 23. 10:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:

8: Átnéztem a cikkeket, a bagettes technika még érdekes lehet, hogy a sütés vége előtt kap egy kis vízpermetet a kenyér.. közben sütöttem egy újabb kenyeret; most sütés előtt is alaposan bekentem vízzel, majd közvetlen a sütés után is újra végigkenetem. Valamivel fényesebb lett, persze a tojásos trükköt nem közelíti meg.

Sütés után nem akartam többször átkenni vízzel, mert akkor meg félő hogy felpuhul a héja mire kihűl, márpdig mi is a ropogós héjat szeressük..

Van aki szerinte sütés közben is kenegetni kell néha, de ezzel kapcsolatban fenntartásaim vannak.. de azért lehet hogy majd kipróbálom.

2015. jan. 23. 17:49
 10/11 A kérdező kommentje:

Hátha valakit érdekel, időközben kitapasztaltam a dolgot, és valóban sütés közben kell kenni..


Nálam a következő metódus vált be: mielőtt beteszem a sütőbe, bőven átkenem (vagy átspriccelem) vízzel. Ezután 20 percig sül, ezalatt nem szabad hozzányúlni, kb ez idő alatt éri el a kenyér a végleges térfogatát. Ezután átkenem egyszer vizes ecsettel és tovább sütöm, majd 10 perccel a sütés vége előtt még egyszer átkenem jó alaposan.

Ezután többet már nem vizezem; ha lejárt a sütési idő, kiveszem és rácson hagyom kihűlni.

A héja így szép fényes lesz és ropogós.

2015. ápr. 25. 23:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!