Mitől lesz fényes a házikenyér teteje?
Szoktam sütni itthon kenyeret, de mindig matt lesz a teteje. Bár az ízét ez nem befolyásolja, de azért jó lenne, ha sikerülne fényes példányt is produkálni..
Mit a trükk?
A pékek- ha jól tudom- vizes kefével kenik át, és attól lesz fényes-ropogós a héja.
De biztosan lesz szakszerűbb válasz is.
Én rendszeresen sütök kenyeret. Ahhoz, hogy szép fényes legyen, úgy csinálom, hogy amikor már formára igazítottam és bevágtam a tetejét három helyen, belerakom a jénai formába és hideg vizes kézzel többször átkenem, már-már finoman "spriccolom". Lefedem, meleg helyre rakom, és mikor már megkelt, akkor ismét átkenem bőven vízzel. Ugyanígy járok el sütés után is, még forrón is lekenem, aztán még 2-3 szor, míg hűl. Nekem ezt jelenti, hogy fényes (már ha erre gondolsz :)
5: igen, valami hasonló, csak még ilyenebb :)
valami ilyesmi kéne:
Lehet hogy ilyen fényt már csak úgy lehet elérni, ha tojással kenem át?..
8: Átnéztem a cikkeket, a bagettes technika még érdekes lehet, hogy a sütés vége előtt kap egy kis vízpermetet a kenyér.. közben sütöttem egy újabb kenyeret; most sütés előtt is alaposan bekentem vízzel, majd közvetlen a sütés után is újra végigkenetem. Valamivel fényesebb lett, persze a tojásos trükköt nem közelíti meg.
Sütés után nem akartam többször átkenni vízzel, mert akkor meg félő hogy felpuhul a héja mire kihűl, márpdig mi is a ropogós héjat szeressük..
Van aki szerinte sütés közben is kenegetni kell néha, de ezzel kapcsolatban fenntartásaim vannak.. de azért lehet hogy majd kipróbálom.
Hátha valakit érdekel, időközben kitapasztaltam a dolgot, és valóban sütés közben kell kenni..
Nálam a következő metódus vált be: mielőtt beteszem a sütőbe, bőven átkenem (vagy átspriccelem) vízzel. Ezután 20 percig sül, ezalatt nem szabad hozzányúlni, kb ez idő alatt éri el a kenyér a végleges térfogatát. Ezután átkenem egyszer vizes ecsettel és tovább sütöm, majd 10 perccel a sütés vége előtt még egyszer átkenem jó alaposan.
Ezután többet már nem vizezem; ha lejárt a sütési idő, kiveszem és rácson hagyom kihűlni.
A héja így szép fényes lesz és ropogós.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!