Van bevált főzelékreceptetek?
Kérdés, hogy készítetted eddig?
A főzelékek egy részét én rántással+habarással készítem.
Vagy tejes, vagy tejfeles habarással.
Ecettel, cukorral ízesítem/zöldbab, savanyú krumpli, tök/
Én a borsófőzeléket majorannával és joghurtos habarással készítem. A sors iróniája, hogy egyedül a párom nem szereti :D Mindenki más szerint isteni.
Egyébként általában kedv szerint fűszerezek, sosincs kétszer egyforma főzelékem.
A főzelék alapállagát nem nagyon lehet variálni, vagy be berántod, vagy behabarod, ami lehet sima lisztes-vizes, lisztes-tejes, lisztes-tejfölös, tejfölös, főzőtejszínes, van aki keményítőt használ sűrítésre.
A nagy különbség az ízek között a fűszerezés.Ezernyi lehetőség van fűszerezni, mindenkinek meg kell találnia a saját és családja ízlésének valót. Néha lehet kísérletezni újabbakkal, vagy a régieket más arányban keverni, sokszor meglepő finomságok jönnek elő.
Jómagam elég sok fűszert használok,(szárítottat),de sok zöldfűszert is a kertből, vagy a konyhaablakból.
Mi főzelékfalók vagyunk, de egyiket sem tudjuk megunni.
Én a fűszerekkel óvatos vagyok. Bármilyen kevés szárított fűszert teszek bele, a párom kiszúrja, s szól, hogy van benne valami, de ezt többé ne tegyem bele:)
A tökbe kaprot teszek, a karalábéba borsot, a kelkáposztába fokhagymát, köménymagot,a babfőzelékbe babért,hagymát,a borsóba csak cukrot-sót.
Én egyszerűeket, borsot egészet és őröltet is, majorannát, köményt,babérlevelet, bazsalikomot, rozmaringot,szerecsendiót, tárkonyt, borókabogyót, oreganót, kakukkfüvet,kaprot.
Hagymák minden változatát, amit lehet itthon kapni, a vöröstől a lilán át a póréig, snidlingig.
Vannak más fűszereim is, de azok többnyire nem a hagyományos főzelékekbe valók.
Mivel az indiai konyha is használja,jól bírja a fűszereket, curry, kurkuma, kömény, fokhagyma, gyömbér.
Én már készítettem úgy, hogy sárgarépát főztem bele, és turmixoltam, de azt nem szerettem, mert édessé tette. Én jobb szeretem karakteresen sósnak. Tejszínes rántással sűrítettem be. Szeretem, ha csípős, így chili és bors is került bele, de csak utólag és az én tányéromba.Van, aki savanyít is rajta citromlével. Jó, hogy egyénileg lehet ízesíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!