Hogyan főzhetnék változatosan?
Ne csak csirkemellet főz, mert az nem is olyan jó és nagyon unalmas is.
Készíts főzelékeket, zöldségköreteket, betyárfalatot, brassóit, tésztasalátát. stb.
Nézz szét a neten a receptes oldalakon. Nagyon sok ötletet kaphatsz onnan is.
Hát a köreteid elég szegényesek, amint látom csak tészta vagy krumpli. Ezen nem ártana változtatni.
A rakott zöldség jó, szinte bármilyen zöldséget felhasználhatsz hozzá, ott sem kell feltétlenül mindig rizst használni, hanem nyugodtan kísérletezhetsz a gabonákkal.
A tésztákat is fel lehet dobni egy kis zöldséggel, különböző mártásokkal.
- házi pizza
- saksuka (szerb lecsó), vagy csak sima lecsó (kolbásszal, anélkül, tojással, mellé tarhnya, rizs, pita)
- gyrospita szószokkal
- édes-sós palacsinták
- zöldségköret (párolva, sütve)
- jénais (krumpli, hagyma, kolbi, virsli egy jénaiba, só, tárkony, rozmaring és sütőbe vele)
- tésztára pl. rengeteg szósz variálható (sonkás-kukoricás, tejszínes, paradicsomos, currys, sajtos, sajtkrémes, zöldséggel, diós-mákos-mézes, túrós...)
- rántott/sült padlizsán, cukkini
- túrógombóc, nudli, derelye, arany galuska, császármorzsa
- rizskoch
- grízt megfőzöd, zöldséget keversz bele (mintha rizibizi lenne)
- chilis bab, babsűrű
- spanyol tortilla, paella (vagy csak rák salival)
- pilaf (török rizses egytálétel)
- mexikói z.keverék, virsli/debreceni karikák tojással leöntve
Lecsó-ez szerintem azért jó, mert sokféleképpen tudod variálni. Pl tehetsz bele szalonnát, kolbászt, virslit és kenyérrel tudjátok enni. Vagy főzhetsz hozzá nokedlit, rizst is. Csirkemellet de akár combot is lehet lecsósan csinálni, ehhez a natúr rizs passzol.
Darált hússal töltött hagyma, tök, paradicsom, krumpli tetejére mehet tejföl, sajt is bővel.
Tojás pörkölt nokedlival vagy rizzsel.
Rakott édes tészta, stíria metélt, rizs felfújt, mákos guba vanília sodóval, fahéjas-almás tejberizs. Zöldséges-sajtos tészta, paradicsomos bazsalikomos tészta tetején reszelt füstölt sajt. Töltött paprika, paradicsomos húsgombóc főtt krumplival. Vadas zsemlegombóccal. Székelykáposzta, töltött káposzta, rakott kel, rakott zöldbab, töltött-göngyölt csirkemell-lehet zöld fűszeres túróval, aszalt gyümölcsökkel, sajttal stb hozzá krumplipüré. Majonézes krumpli vagy kukoricasaláta stefánia vagdalttal vagy fasírttal. Házi pizza, kenyér lángos, pogácsák, piték. Hentestokány rizzsel vagy tésztával. Paprikás krumpli.
Desszertnek csinálhatsz olyat pl hogy almákat vaníliás túróval megtöltesz, tetejére szórsz mazsolát és megsütöd. Egészséges, kis gyümölcsös nasi.
Zöldségekből tudsz csinálni pásztor pitét, rakott tésztát amit mexikói körettel töltesz meg tetejére tejföl és reszelt sajt. Rántott sajt rizzsel, majonézzel. Meggymártás főtt hússal és krumplival.
Vacsorára vagy egy könnyebb ebédnek mehetne zöldséges tojás felfújt.
"Eszem megáll a heti 3x-4x hús evés nem "egészséges" válaszolótól.."
Szerintem már régen megállt, ha ez szerinted nem helyes.
Már régen megállapították, hogy a sok (naponkénti) húsfogyasztás kimondottan ártalmas, nem véletlen, hogy a fejlett nyugati orszagokban - ahol azért nem kell a kaján annyira spórolni - azt tartják normálisnak, egészségesnek, ha hetente max 2-3 szor van húsos étel, és akkor is a hús kis adag, sok (zöldséges) körítéssel és salátával, egy embernek (felnött, dolgozó férfinek) max. 150-200 g nyers húst számolnak egy étkezésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!