Miket főzhetnék ezekből az alapanyagokból?
megpróbálok mindent leírni ami van itthon: zöldbab, szemes bab. burgonya, káposzta, cukkini, borsó, liszt, nagykocka tészta, rövidcső tészta, széles metélt tészta, liszt, olaj, zsír, hagyma, fűszerek, kb 30 dkg sertés comb, 1 kg sertés oldalas, 6 szelet ponty.
nagyjából ennyiből tudnék gazdálkodni, lehetőleg olyan dolgokat kellene főzni, amihez más nem nagyon kell.
Jó lenne tudni, hogy mennyi az a krumpli, és hogy a tojás csak kimaradt a listából, vagy valóban nincs?
Egyébként:
- 30 dkg comb + krumpli = brassói
- sertés oldalas + hagyma = sertéspörkölt csőtésztával
- ponty paprikás lisztbe forgatva megsütni, hagymás törtkrumplival, vagy sült krumplival, ehhez a szemes babból, vöröshagyma egy részével babsaláta cukros-ecetes lében
- nagykocka tészta + káposzta = káposztás tészta (cvekedli)
- zöldbab leves
- borsó leves
Káposztás tészta
sült oldalas párolt káposztával
rakott zöld bab a combot ledarálhatod hozzá
brassói -comból
rántott pony
töltött cukkini
hagymás bab
chillis bab -darált comból
borsó főzelék
zöldbab főzelék
Hozzávalók 1 személyre: zsiradék - ha van szalonna, akkor abból, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló fejtett bab előfőzve (tehát konzerv is jó,
Meglepő módon a zsírban megpirítjuk a hagymát (karikára vágva), oszt hozzáadjuk a babot, összerotyogtatjuk. Ha van kéznél só, bors, egyéb fűszer, lehet fűszerezni is. Nagykanállal belapátoljuk, a rossz fiúkat pedig leütjük a serpenyővel.
Hagymás bab lótolvaj módra:
Hozzávalók 1 személyre: ezúttal kötelező a szalonna. Én kolozsvárit használtam, de a vadnyugaton lehet, hogy mást kapni. Ha loptunk szárított húst, akkor az is jöhet. 1 dl melasz, 3 fej vöröshagyma, 1 kiló bab mint fent. Én az előfőzést kakukkfüves-bazsalikomos-chilis vízben végeztem, ezt ajánlom másoknak is. A www.budterence.tk például borókabogyót és szerecsendiót javasol.
Öntöttvas serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt a szalonnából, aztán belekeverjuk a melaszt. Ha nincs melasz, akkor lágy barnacukor is megteszi. Ha ez is felolvadt, mehet bele a karikára vágott hagyma. Némi karamellizálódás után hozzáadjuk a babot, a lopott húst és a bab főzővizéből annyit, hogy majdnem ellepje. Rátesszük a fedőt (vagy ráteszünk egy fedőt, az én serpenyőmnek nincs saját fedője) és szinte nem létező lángon 3-4 órára otthagyjuk. Utána levesszük a tűzről, a fakanállal megesszük, sört iszunk mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!