A rizst meg kell mosni pirítás előtt?
Akármit írnék, a" másik fél" úgy is lepontozná... XD
Utóirat: semmi sem KELL, mindenki csinálja úgy, ahogy szokta, szereti.
Így van, nem KELL, de megmoshatod.
Én sosem szoktam (és a szakács férjem sem).
Attól függ, hogy milyen rizs és mit készítesz belőle. Rizottónak pl. nem is szabad megmosni, mert nem lesz elég krémes. De a basmati rizst szokták mosni/öblíteni, sőt, áztatni is, viszont pirítani nem.
Az echte magyar főtt rizs az nálunk még családon belül is változó, hogy hogy készül, mi megmossuk előtte a rizst, de nagynéném pl. nem.
Attól függ, milyen fajta rizst használsz, és mit készítesz belőle. Egyébként nem kötelező, megmosni, ízlés dolga.
Feltételezem, hogy "hagyományos" A vagy B rizsből készített rizsköret a kérdés témája. Elmondom, én hogyan készítem.
A rizst átválogatom, a hibás (értsd: kukacos) szemeket kiszedem belőle. Ezután egy aprólyukacsú szűrőbe teszem, folyó vízzel átöblítem, és hagyom megszikkadni. (Ennek két oka van. 1. A hántolás után a rizsszemek felületén maradó poranyag vízzel érintkezve nyákos állagú lesz, így megfőzve ragacsos lesz a végeredmény. 2. Ha vizesen állok neki pirítani, a hőkülönbség miatt a forró olajba kerülve fröcskölne a rizsszemek felületéről párolgó víz.) Amíg a megmosott rizs szikkad, lehet más munkát végezni.
Fölteszem melegedni a vizet a főzéshez, melynek a mennyisége a rizsének kb. másfélszerese. Közben megfelelő méretű edénybe olajat teszek, picikét engedem melegedni (ne forrósodjon túl!), ebbe teszem a rizst, és így pirítom meg folyamatos kevergetés mellett. Amint elég szép a színe, ráöntöm a vizet, megsózom, átkeverem a fakanállal, takarékra veszem a gázlángot, és így engedem megfőni egy darabig fedő nélkül, utána lefedve.
Remélem, kimerítő választ kaptál a kérdésedre.
Szívesen a választ.
Hát a színe... Ha írásban tudnám mutatni a látványt, sokkal könnyebb lenne mindkettőnknek... Azért igyekszem hasonlatot keresni...
Szoktál otthon készíteni zsemle- vagy kenyérmorzsát, vagy bolti zsemlemorzsát használsz? Talán a házi készítésű morzsa színéhez áll legközelebb a színe. Szóval barnásabb az eredeti rizsfehérnél, de szőkébb a fehér búzalisztből készült kenyér héjánál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!