Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A rizst meg kell mosni pirítás...

A rizst meg kell mosni pirítás előtt?

Figyelt kérdés
2014. okt. 18. 22:42
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Akármit írnék, a" másik fél" úgy is lepontozná... XD

Utóirat: semmi sem KELL, mindenki csinálja úgy, ahogy szokta, szereti.

2014. okt. 19. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Így van, nem KELL, de megmoshatod.

Én sosem szoktam (és a szakács férjem sem).

2014. okt. 19. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/23 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, nekem mindenkié hasznos volt! :)
2014. okt. 19. 22:40
 14/23 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogy milyen rizs és mit készítesz belőle. Rizottónak pl. nem is szabad megmosni, mert nem lesz elég krémes. De a basmati rizst szokták mosni/öblíteni, sőt, áztatni is, viszont pirítani nem.

Az echte magyar főtt rizs az nálunk még családon belül is változó, hogy hogy készül, mi megmossuk előtte a rizst, de nagynéném pl. nem.

2014. okt. 20. 09:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/23 rmis válasza:
84%
Én egyesével szoktam megmosni, mert úgy lejön az összes piszok. Nemsokára neki is látok a karácsonyi menühöz a rizst előkészíteni.
2014. okt. 21. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
Jó humorod van pajti :D
2014. okt. 21. 14:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/23 Erka néni válasza:
79%

Attól függ, milyen fajta rizst használsz, és mit készítesz belőle. Egyébként nem kötelező, megmosni, ízlés dolga.

Feltételezem, hogy "hagyományos" A vagy B rizsből készített rizsköret a kérdés témája. Elmondom, én hogyan készítem.

A rizst átválogatom, a hibás (értsd: kukacos) szemeket kiszedem belőle. Ezután egy aprólyukacsú szűrőbe teszem, folyó vízzel átöblítem, és hagyom megszikkadni. (Ennek két oka van. 1. A hántolás után a rizsszemek felületén maradó poranyag vízzel érintkezve nyákos állagú lesz, így megfőzve ragacsos lesz a végeredmény. 2. Ha vizesen állok neki pirítani, a hőkülönbség miatt a forró olajba kerülve fröcskölne a rizsszemek felületéről párolgó víz.) Amíg a megmosott rizs szikkad, lehet más munkát végezni.

Fölteszem melegedni a vizet a főzéshez, melynek a mennyisége a rizsének kb. másfélszerese. Közben megfelelő méretű edénybe olajat teszek, picikét engedem melegedni (ne forrósodjon túl!), ebbe teszem a rizst, és így pirítom meg folyamatos kevergetés mellett. Amint elég szép a színe, ráöntöm a vizet, megsózom, átkeverem a fakanállal, takarékra veszem a gázlángot, és így engedem megfőni egy darabig fedő nélkül, utána lefedve.

Remélem, kimerítő választ kaptál a kérdésedre.

2014. okt. 21. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! 16:11-es kedves válaszolótól kérdezném, hogy a szép szín alatt mit értesz, milyen legyen? :) Ha még ezt megírnád, nagyon megköszönném!
2014. okt. 21. 16:48
 19/23 Erka néni válasza:
64%

Szívesen a választ.

Hát a színe... Ha írásban tudnám mutatni a látványt, sokkal könnyebb lenne mindkettőnknek... Azért igyekszem hasonlatot keresni...

Szoktál otthon készíteni zsemle- vagy kenyérmorzsát, vagy bolti zsemlemorzsát használsz? Talán a házi készítésű morzsa színéhez áll legközelebb a színe. Szóval barnásabb az eredeti rizsfehérnél, de szőkébb a fehér búzalisztből készült kenyér héjánál.

2014. okt. 21. 17:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/23 A kérdező kommentje:
Kedves Erka néni! Tökéletesen megfogalmaztad, így már értem! Köszönöm szépen a segítséget Neked is!
2014. okt. 21. 17:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!