Almàspiténél milyen vastagra kell nyujtani a tésztàt?
Én is 2-3 mm-re nyújtom, és sok almát teszek bele.az 1 centi nagyon durván vastag tészta lenne.
Én a következő arányban csinálom:
30 deka liszt, 20 vaj/ráma, 10 deka porcukor, csipet só, 1 citrom reszelt héja, egy teáskanál sütőpor,
annyi (1-2 kanál )tejföl, hogy rugalmas tészta legyen.Elfelezem,fél órát pihentetem.
Nagyon alaposan lisztezett deszkán nyújtom 2-3 mm vastagságúra.
Mi vékony tésztával szeretjük, és valóban a vékonyra nyújtott tészta is a sütőportól kissé megemelkedik.
Megcsinaltam, es egesz jo lett, csak a teszta valahogy olyan merev volt.Nagyon könnyen széttört, alig tudtam belerakni a tepsibe és miutàn kisült is nagyon morzsàlodott.Ez mitöl lehet szerintetek?Majdnem ugy csinaltam, ahogy az utolso mondta, egy masik recepttel:
-40 dkg liszt
-25 dkg vaj
-1 kanàl tejföl
-egy fél citrom héja meg leve
-1 tojàs
-fél csomag sütöpor
-12 dkg cukor
Lisztet még kellett, h tegyek hozzà, mert nagyon ragacsos volt.
Szerintetek mi lehetett a baj?
Lehet, hogy sok lett benne a liszt, azért törött.
Még egy kis tejföllel kellett volna puhítani.
Persze nekem sem sikerül mindig elsőre kinyújtani, van amikor szakadozik. ilyenkor összegyúrom újra, jól belisztezem a deszkát és kezdem újra a nyújtást :)alul -felül jó lisztesnek kell lennie, hogy a nyújtófára fel lehessen tekerni és a tepsibe varázsolni.
Én elég sokat sütök pitét, de nekem is van, hogy toldani kell mert kilukad, vagy elszakad.
De ez szerencsére a kész sütin nem látszik, ez csak az én titkom :D
A felső lapot mindig a maradék tojásfehérje és egy jó kanál tejföl villával felvert keverékével kenem át alaposan és nagyon szép pirozspozsgás, fényes lesz a teteje.
Utolsó válaszoló vagyok.
üdv.
Betetted a hűtőbe a tésztát legalább 1 órára nyújtás előtt?
Ha hűtés és pihentetés után nyújtod, akkor nem kell hozzá liszt, talán túllisztezted, legfeljebb az alját lisztezed alá, tojás fehérjét nem szoktam beletenni, csak 1 sárgáját, mert az is keményíti a tésztát, legalábbis úgy vettem észre.
Én csak félórát pihentetem, igaz, hűtőben. De akkor is előfordulhat szakadás, szóval nem tudni miért is.. XD.
Azért többnyire sikerül a pitém.A tésztába tojásfehérjét én sem teszek, csak, mint írtam, tejföllel felverve a tetejére.
Remélem, hogy a kedves kérdezőnek is előbb-utóbb pitesikere lesz :))
Tulajdonkeppen sikere volt, mert finom lett éS ma pl. màr egész jol lehetett vàgni is(miutàn egy éjszakàt àllt.)
Szerintem tényleg az lehet a baj, hogy sok lisztet tettem hozzà, és kevés tejfölt.Na és legközelebb a tajàsfehérjét is kihagyom :-) Amugy ahhoz képest, hogy elöször csinaltam, egész jo lett :-)Köszi a segitseget :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!