Mitől lesz jó szaftos a pörkölt?
Reszelt krumpli, turmixolt paradicsom, fagyasztott hagyma...
Nem ez a titka a sűrű szaftnak.Sokan itt írják, hogy a végén elfőzik a levét. A végén nem kéne, hogy legyen mit elfőzni. A jó szaftos pörköltnek a titka, a türelem, és az odafigyelés. Az, hogy mindig lepirítod zsírjára (pörkölöd, ettől lesz pörkölt, és nem főtt hús, vagy paprikás), és akkor öntöd fel kevés lével. A túl sok hagyma se jó, mert nem hagymapörköltet akarunk főzni. 1 kiló marhahúshoz 2 közepes fej hagymát, 1 tv paprikát, és 1 köezpes paradicsomot szoktam adni. Vizet pedig mindig épp csak annyit, amennyi még nem lepi el a pörköltet. Persze jóval időigényesebb 10-20 percenként felönteni 1-2 deci vízzel, mint egyszer 1 literrel, de a sűrű szaft lényege ez.
Másrészt, jó húst kell választani. A legjobb erre a marhanyak, vagy a szegy nyakhoz közeli része, ebből ha szerencséd van akkor a nyak amit be tudsz szerezni, ha nincs nyak, akkor jöhet a comb vagy a lapocka :)
Egyetértek Bumbival, a hagyma mennyisége, a hús fajtája, és a főzés módja tekintetében is.gondolom, aki lepontozta, meg is tudná indokolni tettét...))
A kérdezőnek még egy trükk: Amikor a fenti mennyiségű hagyma szalmasárgára sült, néhány kanál vízzel engedd fel, és süsd még egyszer(kétszer) zsírjára. Egyik eredmény a sűrűbb szaft, a másik a "láthatatlanná" váló hagymadarabok.
Én elmondom mi a lényeg.A vadhúshoz 30% vöröshagymát kell felhasználni,ettől lesz sűrű a szaft.Neked attól leveses,hogy egyszerre túl sok vizet teszel alá!
Amikor a húst rádobod a már jól megpárolt(dinsztelt)hagymára,akkor forgatni kel időnként,és hagyni hogy a hús kiadja magából a vizet!!!
Szakaszosan kell párolni:kevés vízzel időnként,és a lé nem lepheti el teljesen!Egyszóval türelmesen,nagy szeretettel kell készíteni,és tuti lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!