Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől lesz jó szaftos a pörkölt?

Mitől lesz jó szaftos a pörkölt?

Figyelt kérdés
Nekem mindig "leveses"marad,pedig csak annyira öntöm fel,amennyire szükséges.
2014. szept. 6. 19:08
1 2
 11/13 bumbi02 ***** válasza:
41%

Reszelt krumpli, turmixolt paradicsom, fagyasztott hagyma...


Nem ez a titka a sűrű szaftnak.Sokan itt írják, hogy a végén elfőzik a levét. A végén nem kéne, hogy legyen mit elfőzni. A jó szaftos pörköltnek a titka, a türelem, és az odafigyelés. Az, hogy mindig lepirítod zsírjára (pörkölöd, ettől lesz pörkölt, és nem főtt hús, vagy paprikás), és akkor öntöd fel kevés lével. A túl sok hagyma se jó, mert nem hagymapörköltet akarunk főzni. 1 kiló marhahúshoz 2 közepes fej hagymát, 1 tv paprikát, és 1 köezpes paradicsomot szoktam adni. Vizet pedig mindig épp csak annyit, amennyi még nem lepi el a pörköltet. Persze jóval időigényesebb 10-20 percenként felönteni 1-2 deci vízzel, mint egyszer 1 literrel, de a sűrű szaft lényege ez.

Másrészt, jó húst kell választani. A legjobb erre a marhanyak, vagy a szegy nyakhoz közeli része, ebből ha szerencséd van akkor a nyak amit be tudsz szerezni, ha nincs nyak, akkor jöhet a comb vagy a lapocka :)

2014. szept. 7. 10:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 zolidobos ***** válasza:
66%

Egyetértek Bumbival, a hagyma mennyisége, a hús fajtája, és a főzés módja tekintetében is.gondolom, aki lepontozta, meg is tudná indokolni tettét...))

A kérdezőnek még egy trükk: Amikor a fenti mennyiségű hagyma szalmasárgára sült, néhány kanál vízzel engedd fel, és süsd még egyszer(kétszer) zsírjára. Egyik eredmény a sűrűbb szaft, a másik a "láthatatlanná" váló hagymadarabok.

2014. szept. 8. 07:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 Főzős Laci ***** válasza:

Én elmondom mi a lényeg.A vadhúshoz 30% vöröshagymát kell felhasználni,ettől lesz sűrű a szaft.Neked attól leveses,hogy egyszerre túl sok vizet teszel alá!

Amikor a húst rádobod a már jól megpárolt(dinsztelt)hagymára,akkor forgatni kel időnként,és hagyni hogy a hús kiadja magából a vizet!!!

Szakaszosan kell párolni:kevés vízzel időnként,és a lé nem lepheti el teljesen!Egyszóval türelmesen,nagy szeretettel kell készíteni,és tuti lesz!

2014. nov. 17. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!