Konyhapénz napi 2000ft 2főre! Milyen ötleteitek vannak?
"Mi az hogy menza kaja a babgulyás, miért lenne menza kaja?"
Annyit írtam, hogy a javaslataid ötvözik a szomszéd kifőzdét egy menza kínálatával - egyszerűen egysíkú, egészségtelen és unalmas. Megértem, hogy nem esik jól, amit írok, csak egyszerűen ez az összeállítás szörnyű. Semmi baj a babgulyással, sem a pörkölttel, sem a lecsóval, de ha a heti menü pörkölt-gulyás-lebbencsleves-főzelék-sült virsli, az zsíros, egészségtelen, unalmas. Ráadásul egy jó virsli sokkal jobb főzve, kenyérrel, mustárral, ketchuppal, tormával, mint megsütve egy lisztes-rántásos főzelékre rádobva.
Na, befejezem, én értem, hogy ezt szoktad meg, és mint írtam, az általad írt kaják egy részét szeretem én is, de attól még az egész menüből csöpög a zsír/olaj. Ezeket a kajákat fontos lenne váltogatni könnyebb és egészségesebb cuccokkal, napi 2000 forintba belefér az, hogy időnként egészségesebbet főzzenek.
Ha úgy számolsz, hogy 7 nap x 2000,- = 14000,-/hét, akkor már sokkal könnyebb gazdálkodnod. Ennyi pénzből akár minden napra is tudsz valami húsfélét az asztalra tenni bőségesen, és akkor már a többi hozzávalók (köret, savanyú, + leves, felvágottak, kenyér- és tejtermékek) is kijön belőle. Persze a mekis kaják, + Cóla és hasonlók, + cukrász-termékek, egyéb felesleges dolgokat ki kell hagyni.
Ettől kezdve, ha tudod hogy van pl. sertés-tarja a hűtődben, csak beírod a google-ba, hogy ételek sertéstarjából, és kismillió recept előjön. Ugyanígy teszel akár a káposztával, vagy bármivel. Kapod a jobbnál jobb ötleteket.
"Mert ha egy nagyobb adagot csinálsz, akkor nem kell külön-külön elmenni a boltba, külön mosogatni, a gáztűzhelyt üzemeltetni, stb. "
Ki az a hülye, aki minden főzés előtt lesétál a boltba??? Mosogatni meg a gép szokott...
30.000/fő (150.000/5) az basszus 1.000 ft naponta, 300 ft étkezésenként, az igencsak a létminimum alatt élhet, aki ezt luxusnak ítéli!
Ha most 2.000 ft-ból kell kijönni naponta 2 főre ez van, de nem ez a normális kategória. Viszont a kifőzdés lebbencsleveseknél, krumplistésztáknál meg lecsószeleteknél tényleg jóval finomabb ételek kijönnek ennyiből.
Reggelire-vacsorára mi pl. leginkább itthon sütött péktermékeket eszünk felvágottal, sajttal, gyümölcsökkel, zöldségekkel, joghurttal, stb. Legyen ez 500 ft naponta, marad 1500.
Ebből kényelmesen kijön egy finom zöldségkrémleves vagy egyéb zöldségleves, de akár maradék húsból húsos leves is. Számoljunk erre 3-400 ft-ot. De akkor az 2 napig is fogyasztható azért, van akkora adag.
A maradék 1200-1100 ft-ból ha nem lazacra fáj a fogatok azért elég sokmindent lehet készíteni. Pl. Afrikai harcsának 1800 kilója... fél kiló elég két embernek, és akkor még jut mellé köretnek saláta, párolt zöldség is. Oregánós, ropogósra sült csirkecombok (600/kg), gombás rizottó, pepperónival, fetával feltekert csirkemell baconnnel átkötve (ugye melle kilója 1600, az is elég 2 napra), parmezános-bazsalikomos tészta apróhússal, füstölt szalonnával, sajttal töltött cukkinicsónakok (kilója 160), currys rizzsel feltekert padlizsántekercsek (kilója 400) tejszínes mártással, körözöttes sült paprikák pirított hagymával megszórva, rozmaringos karaj (1500/kg, szintén elég kilója 2 napra) héjában sült burgonyával, vagy fokhagymával tűzdelve...
Tápláló nem attól lesz az étel, hogy húst hússal eszik az ember, sőt épp ellenkezőleg! Igyekezzetek legalább leves-köret téren zöldségeket fogyasztani, és mellékeljétek a laktató, DE EGYÁLTALÁN NEM tápláló mákostészta-zúzapörkölt és egyéb körülbelül minden hasznos tápanyagtól mentes menzaétrendet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!