Lehet CSAK kukoricalisztből kenyeret sütni a kenyérsütőben? Szeretném elhagyni a búzalisztet.
Kukoricakenyér recept (kukoricalisztből)
Hozzávalók:
1/2 kg kukoricaliszt
1 csomag porélesztő (7-10g)
1 evőkanál só
3,5 dl langyos víz
Szükséges eszközök:
közepes méretű keverőtál
jénai edény fedővel, kb. 20 cm átmerőjű
konyharuha
Elkészítés:
A kukoricalisztet összekeverjük a keverőtálba a porélesztővel és a sóval. Hozzáadunk 3,5 dl langyos vizet és alaposan összedolgozzuk, (dagasztani nem kell).
Az eredménye az alap kenyérhez képest kicsit grízesebb tapintású tészta lesz. Ezt a keverőtálban hagyva, egy konyharuhával letakarva kelni hagyunk. Meleg helyen két órától, de nem árt meg ha egy éjszakán át kel.
A megkelt tésztát kacsa vagy libazsírral kikent, majd kilisztezett jénaiba tesszük, és fedő alatt 220-240°C-on, 40 percen keresztül sütjük. 35 percig fedővel, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük ropogósra.
Tárolás:
Konyharuhába bugyolálva 2-3 napig friss marad.
ma 18:09-es: ne írj hülyeségeket, az élesztönek NEM CUKOR kell, hanem szénhidrát, ami a keményítöben is van. Mellékesen a búzakenyérbe sem tettek eredetileg soha cukrot, a lsztben lévö keményítö böven elég ahhoz, hogy az élesztö megkelessze a tésztát.
Közel 50 éves tapasztalat alapján írom, és eddig minden kenyerem sikerült, pedig csak a hagyományos liszt-víz-kevés só volt benne!
3. Válaszoló: Írod a hülyeségeket, miközben fogalmad sincs a témáról.
" Ha figyelmesen elolvasod, rájössz, hogy kimaradt belőle a CUKOR, ami nélkül nem kel meg egyetlen tészta sem."
Ebböl is látszik, hogy nem értesz hozzá, ugyanis az élesztönek nem kell cukor, böven elég a keményítö! A kenyérbe sosem tettek cukrot, ahhoz csak liszt meg víz kellett az élesztö/kovász mellett - ezen kivül só meg az esetleges füszerek. Márcsak azért Sem, mert ezelött 100 évvel még a cukor igen drága és ritka dolog volt a háztartásokban. Ennek "ellenére" a kenyerek megkeltek.
"Én ugyan tettem bele, de így is olyan lett, mint a kőszikla."
Ebböl is láthatod, hogy nem a cukor vagy a hiánya a probléma, hanem a nem megfelelö állagú tészta, illetve a túl rövid kelesztési idö.
Nekem sikerült ez a kenyér, nem lett beton, hanem kimondottan finom, igaz, hogy kevésbé laza, mint a búzakenyér, de ez a kukoriacakenyérre jellemzö. Az egyetlen gond az volt vele, hogy nekem több só kellett volna bele, mert így elég édes íze lett (nem a cukortól, hanem a kukoricától!).
Szóval elöször nézz utána, mielött ilyen ostobaságokat írsz!
"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!