a fasírt készítésnek melyik részére kérdezel
-a hús darálására e
-az összetevők e
-netán az ízesítés e
-vagy,hogy miben a legjobb kisütni e
-stb
Hasonlóan, mint az első, csak én még teszek bele egy kis fokhagymát (vagy krémet), apróra vágott hagymát és pirospaprikát is.
Kenyér helyett zsemle v. kifli is használható.
Gombócolás után zsemlemorzsába forgatom, majd kisütöm.
Ha nem akarom olajban sütögetni, akkor rúd alakúra formázom, tepsibe teszem, s úgy sütöm meg (néha töltöm tojással vagy tojás-kolbász-sajt töltelékkel, de ilyenkor olajos fólián "kinyújtom" a masszát, ráteszem a tölteléket, majd a fólia segítségével felcsavarom).
1/2 kg darált röff
1 tojás
1.5-2 zsemle (tejben áztatva)
1 fokhagyma (reszelve)
1 nagy fej vöröshagyma (aprítva)
1 csapott tk. só
1 ek. petrezselyemzöld
ízlés szerint bors, pirospaprika
Golyókat formázok, megforgatom morzsában és mehet az olajba.
Darált hús, ami lehet sertés, marha, vagy akár baromfi is.
Ízesítés: só, bors, pirospaprika, fokhagyma, tojás, áztatott zsemle, de lehet tenni bele csombort, vagy egy kis bazsalikomot is.
Az ízesítésre nincs aranyszabály, a fasírtot számtalan módon el lehet készíteni. Az erdélyiek fasírtja pl. a mics.
A németek fasírtja lájtosabb, só, bors és sertéshús, semmi több. A hamburgerhús is egy fajta fasírt.
Amit fent leírtam, az a tipikus magyar fasírt, de tényleg nem lehet elrontani.
Mi magyarok szeretjük zsemlemorzsába beleforgatni a gombócokat, hogy ropogósabb legyen, de ez sem szentírás.
Ezen kívül süthető bő olajban, (pl. a hagyományos magyar)
De süthető tepsiben is, de akkor érdemesebb kicsit kisebb, laposabb gombócokat csinálni, hogy jobban átsüljön a közepe is.
Én nagyon nem szeretem áztatott zsemlével, ezért az én receptem:
- fél kiló darálthús
- zsemlemorzsa
- tojás
- fűszerek: só, bors, pirospaprika, petrezselyem
Darálthús, nyers reszelt fokhagyma,egy fej vöröshagyma szintén reszelve, a hagymák után reszelek egy kisebb nyers krumplit, (nagyon jól lazít, nem lesz tömör a fasírt) tojás, áztatott kenyérbél ( a zsömlének mindig megmaradtak a héjdarabjai, amit nem szeretek benne )
só, bors, kis őrölt kömény, pici majoranna.Jól összegyúrom, általában még előző nap este. Másnap vizes kézzel gombócokat formálok, prézlibe forgatom, és kissé ellapítva bő forró zsiradékban kisütöm.
Ha stefániának készítem, kis fűszerpaprikát is teszek bele
a színe miatt, hogy más legyen mint a pogácsafasírt.Szépen mutat a tojások mellett.
Szerintem majd mindenki hasonlóan készít fasírtot, a fűszerezésben lehetnek eltérések.
Pont tegnap csináltam! :)
Fél kg darált hús
2 tojás
4szelet áztatott majd kinyomkodott kenyér
só, bors, pici bazsalikom
2fej apróra vágott vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva
Ezeket összegyúrom, kb félórára félreteszem (lehet egyből gombócozni, de én szoktam hagyni pihenni), majd gombócot formázok belőle, meghempergetem zsemlemorzsában, majd a fritőzben kisütöm. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!